Körde taxi – för 70 öre i timmen!

Av naturliga skäl är det ingen på Södertälje Taxi som hängt med från första början. Stadens enda taxibolag har nämligen imponerande 90 års historia bakom sig, vilket ska uppmärksammas i höst.

Körde taxi - för 70 öre i timmen!

Det började med en grupp ”droskägare” som 1924 insåg att de skulle bli starkare om de gick ihop, och då grundade Södertälje Trafikbilägarförening.

– Vi har anteckningar kvar från 1932 som visar att en förare då tjänade 70 öre i timmen, berättar Conny Andersson som är styrelseordförande i Södertälje Taxi.

Inflationen har tack och lov hängt med den lika skenande tekniska utvecklingen. På den tiden samlades droskägarna i kö intill en kiosk vid centralen, där de anslutna droskägarna fick ta inkommande beställningar på telefon i tur och ordning. Södertälje var en populär badort och med många sommargäster som kom båtvägen hade man också passning vid hamnen. Ibland spelade droskägarna kort i väntan på nya körningar, det blev det en del rabalder kring. Är det verkligen lämpligt?

Företaget med den välkända lokala kringlan som märke har ett minst sagt grundmurat varumärke. Och med ett hundratal förare varav de flesta kört 10-20 år så behövs inte ens någon GPS när kunden säger vart färden ska gå.
– Man kan nog säga att vi kan varenda gränd innan och utan, menar Conny.

Att så många väljer att åka med Södertälje Taxi tror Conny beror på att man vill stödja det lokala, och förstås att man vet att det är skickliga förare som håller hög standard.
– Så länge man väljer själv vem man ska åka med så vågar jag nog säga att 8-9 av 10 väljer oss, vi är så pass inkörda, säger Conny.

Mottot är ”vi gör vardagen lite lättare”, och det är nog något som många föräldrar kan skriva under på. 750 barns resor tar man om hand om vardagarna, till och från skolan. Av dem är ungefär hälften funktionsnedsatta, och där sätts man verkligen på prov.
– Vi har ett dagligt arbete med att vässa kompetensen inom omtanke!

Företaget har ISO-certifiering inom trafiksäkerhet, som första taxibolag i Sverige. Det betyder att förarna är utbildade om allt från drogtester till hur man ska placera och spänna fast barn i bilen. De har dessutom lärt sig hjärt- och lungräddning, och så sitter det alkolås i alla bilar.

Här kan du läsa mer om Södertälje Taxis långa historia!