Nära vård för att motverka psykisk ohälsa

Detta är en annons framtagen av Socialdemokraterna i Västernorrland.
I ett samhälle där många mår psykiskt dåligt är den nära vården det viktigaste vi har. Socialdemokraterna i Västernorrland vill skapa en bättre vård för unga med psykisk ohälsa genom mer samordning i arbetet och ordentliga satsningar på primärvården.

Nära vård för att motverka psykisk ohälsa

– Ur ett folkhälsoperspektiv är barn och unga en av de absolut viktigaste grupperna i samhället eftersom hälsan för livet grundläggs i unga år. Att möta den psykiska ohälsan hos unga måste vara ett brett folkhälsoarbete mellan kommun, landsting, skolhälsovård och inte minst föreningslivet. Det är de som ser ungdomarna i vardagen, det är de som kan upptäcka om någon mår dåligt, säger Glenn Nordlund, Socialdemokraternas kandidat till regionsråd.

Missa inga viktiga uppdateringar under slutspurten! Följ Socialdemokraterna i Västernorrland på Facebook

Region Västernorrland står inför samma problem som resten av Sverige. Unga och äldre – grupper som ofta är i stort behov av vård – ökar. För att möta de ökande vårdbehoven måste vården bli mer tillgänglig.

– Alla ska få kontakt med vården när vi behöver den. Våra hälso- och vårdcentraler är det viktigaste vi har i det arbetet, säger Sara Nylund, Socialdemokraternas kandidat till vice regionråd.

– Vi måste bli mycket bättre på att skapa kontinuerliga kontakter inom vården och inte springa gatlopp mellan olika vårdinsatser. Det ska ske genom att skapa en bättre samordning på sjukhusen och på våra hälso- och vårdcentraler. Vi vet att tillgängligheten brister och väntetiden är för lång i vissa fall, säger Glenn Nordlund.

Vill du engagera dig i Socialdemokraterna? Klicka här!

En väg framåt är att bygga upp ett tydligare ledarskap. Medarbetarna ska känna att det finns nära chefer på deras arbetsplatser som styr arbetet och samordningen för patienterna förbättras.

– Om vi jämför med jämförbara landsting så lägger vi i Västernorrland mindre resurser på primärvården. Det måste vi stärka upp, genom ordning och reda i ekonomi och tydliga strukturer i arbetet, säger Glenn Nordlund.

– Vi har väldigt duktig personal, men ibland gör inte personalen det den är bäst lämpad för. Jag tror att vi måste införa mer administrativ personal, det handlar om att bygga upp ett helt nytt system. Det handlar om att föra samtal på bra sätt och att ha en verksamhet som är beredd att ställa om, säger Sara Nylund.