Undersköterskor och sjuksköterskor ratar förslag om privatiseringar

Detta är en artikel framtagen av Socialdemokraterna i Jämtland.

Undersköterskor och sjuksköterskor ratar förslag om privatiseringar

Maria Nesterud är undersköterska och jobbar i hemvården i Hackås i Bergs kommun. Hon engagerade sig politiskt för Socialdemokraterna när de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna ville privatisera hennes arbetsplats.
– Jag blev först förvånad och sen förbannad. Vi har ju en jättebra verksamhet. Varför ska man då, helt i onödan, släppa in ett privat bolag som ska jaga timmar för att få vinster att stoppa i fickorna. Det blir ju sämre för de äldre och sämre för oss personal.

En rapport från fackförbundet Kommunal visar att privat driven äldreomsorg har lägre bemanning och otryggare anställningar för personalen jämfört med kommunalt driven äldreomsorg.
– Socialdemokraterna blev det självklara valet för mig, deras politik stämde väl överens med mina värderingar, säger Maria. Välfärden är till för att alla ska få ett bra liv, inte för att några ska göra sig själva orimligt rika.

Socialdemokraterna har tydligt sagt att vinstjakten inte hör hemma i svensk välfärd

Även i region Jämtland Härjedalen säger sig Moderaterna och Centerpartiet, med stöd av övriga borgerliga partier och Sverigedemokraterna, vilja privatisera allt från hälsocentraler till delar av sjukhuset. Maria Persson jobbar som sjuksköterska på sjukhuset i Östersund och är inte alls imponerad av den samlade högerns förslag.
– Privatiseringar funkar aldrig. Det blir dyrare, sämre för patienten och sämre för oss anställda. Pengar till välfärden ska gå till välfärden, inte till riskkapitalbolag.

S går till val på att stoppa stoppa privatiseringar och gräddfiler i vården

Färska siffror från Stockholms läns landsting, som styrs av Moderaterna, visar att privatiseringarna gett merkostnader på 1,7 miljarder kronor. Pengar som hade kunnat gått till en bättre vård, men som istället hamnar i storbolagens fickor.
– Jag förstår faktiskt inte att man trots alla bevis på att det blir dyrare och sämre envisas med att privatisera hit och dit. Det är ju uppenbarligen inte någon vinst för samhället och då undrar man ju vilka de här politikerna representerar. Vanligt folk eller storbolagen?

En röst på Socialdemokraterna den 9 september är en röst för bättre välfärd utan vinstjakt.