Bobo Sollander om fotboll och politik- ÖFK vinner allsvenskan!

Denna artikel är framtagen av Socialdemokraterna i Jämtland.

I huset på Frösön är de sista förberedelserna inför en veckas vandring i alperna på schemat. Trots att det är mitten av maj så steker solen på med högsommarfrenesi.
– Det ska bli riktigt skönt att komma iväg. Jag är inte så förtjust i den här hettan.

Bobo Sollander om fotboll och politik- ÖFK vinner allsvenskan!

Bobo har varit ÖFK trogen hela vägen från division två till succén i Europa League. Efter 164 matcher som spelare är han nu social coach i klubben närmast hjärtat. Utanför fotbollen är han nybliven pappa och har valt att engagera sig politiskt i Socialdemokraterna.

Du har varit ÖFK trogen genom alla år. Vad innebär lojalitet för dig?
– Det är lätt att glömma att lojalitet går åt två håll. Min utveckling gick hand i hand med ÖFK:s och det föll sig så att vi passade för varandra hela vägen. Jag har alltid respekterat föreningen för att den har respekterat mig.

Du kommer stå på plats 44 för Socialdemokraterna i Östersunds kommunval i höst. Varför är du socialdemokrat?
– Jag tror på ett rättvist samhälle. Det ska inte ha någon betydelse vilken bakgrund du har eller hur mycket pengar dina föräldrar tjänar. Om du väljer att plugga vidare och skaffar dig ett bra jobb är det klart det ska synas i plånboken men grundtryggheten måste vara lika för alla och där tycker jag det finns en oroande utveckling på grund av alla privatiseringar. Jag vill att det fortsatt ska finnas privata alternativ men då vill jag ha ett regelverk som gör att pengarna som ska gå till välfärden hamnar där och inte i några aktieägares fickor.

Läs mer om socialdemokraternas politik för Jämtland Härjedalen

Vad tycker du om vinster i välfärden?
– Jag tycker det är helt orimligt att våra gemensamma skattepengar får försvinna till konton i skatteparadis. Varför får de ta mina pengar? De skulle gå till välfärden!

Läs mer om hur Socialdemokraterna ser på vinst i välfärden här

Vad kan politiken lära sig av fotbollen?
– Att samarbeta. I ett lag går man inte runt och hittar skillnader mellan människor och sen gör det till ett problem. Ta ÖFK som exempel, ett lag fullt av starka karaktärer som får fortsätta vara sig själva så länge de accepterar att det är lagets bästa som är målet. Sen har alla olika förutsättningar. Vissa har flyttat långt från familj och vänner och behöver hjälp utanför plan. Andra behöver mer hjälp på plan. Vissa klarar sig utan stöttning.

Är det svårt att få alla att dra åt samma håll?
– Klart att det är en utmaning. Men i ÖFK jobbar vi med att du inte bara ska bli en bättre fotbollsspelare utan även få möjlighet att utvecklas som människa. Det är där arbetet med socialt ansvar och kulturakademien kommer in till exempel. När du lämnar den trygga fotbollsmiljön och genomför något nytt skapar det en enorm samhörighetskänsla.

Och det går att använda på samhället i stort?
– Absolut, det är en utmaning och mycket jobb men det är ett jobb som måste göras. ÖFK består av människor från alla möjliga bakgrunder och är nog en ganska bra spegling av hur Sverige ser ut idag. Belöningen av arbetet är ett starkt kollektiv som klarar tuffa utmaningar.

Som att slå Arsenal på Emirates (Arsenals hemmaplan) till exempel?
– Exakt!

Vilka spelare såg du upp till som ung?
– 
Som 6-åring spelade jag i Frösö Milan, sen dess har Milan varit min klubb och Paolo Maldini blev min stora idol. Han var en gentleman på planen, hade integritet och försökte inte skaffa sig fördelar genom att försöka påverka domaren eller gnälla. Dessutom var han osvikligt lojal mot Milan hela sin karriär.

Inte bara en fantastisk fotbollsspelare utan även en förebild alltså.
– Jag minns ett tillfälle när Miroslaw Klose spelade för Lazio och gjorde mål med handen. Domaren såg inte det och godkände målet. Men då klev Klose fram, förklarade hur det låg till och målet dömdes bort. Sånt väcker min respekt. Det ska vara ärliga tag. Det tjänar man på i längden.

När den här artikeln publiceras så pågår fotbolls-VM. Vad tror du om Sveriges chanser?
–  Jag hoppas främst att vi spelar positiv fotboll. För mig är det viktigare med bra fotboll än att försöka backa oss igenom och spela 0-0. Kan vi vinna VM med taktiken som till exempel Grekland i EM 2004 så absolut. Men jag tror inte vi kan vinna VM med att backa hem. Jag skulle älska om jag satt och kollade på Sverige och dom bara körde!

VM i all ära men det är väl ändå allsvenskan som är mest spännande. ÖFK fick en tuff start på säsongen men har kommit igång ordentligt och ligger sexa i en haltande tabell. Se videon där Bobo tippar utgången av allsvenskan. Du kan aldrig gissa vem han tror kommer vinna.

Vill du följa med oss i vår vardag fram till valet? Följ oss på Facebook!