Kristoffer Lindberg – Rutinerad nykomling på riksdagslistan som vågar vara långsiktig

Detta är en annons framtagen av Socialdemokraterna i Bollnäs.
Kristoffer Lindberg är nykomlingen på Socialdemokraternas riksdagslista i Gävleborg. Han brinner för skola och en välfärd som finns till för alla. Och han vågar prata om de långsiktiga politiska frågorna.
- Jag tror att människor vill ha större svar av politiken än var det blir en ny cykelväg och vilken tid motionsspåret tänds, säger han.

Kristoffer Lindberg – Rutinerad nykomling på riksdagslistan som vågar vara långsiktig

På plats fyra på socialdemokraternas riksdagslista i Gävleborg finns Kristoffer Lindberg. Sedan tre och ett halvt år tillbaka är han ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun. Han är 26 år och har redan hunnit med åtta år i kommunfullmäktige.

– Det känns otroligt hedrande att kandidera och företräda människorna i Bollnäs och hela Gävleborg, säger han.

Det politiska engagemanget började tidigt

Det råder ingen tvekan om att Kristoffer Lindberg brinner för politiken. Engagemanget började redan när han var tio år, när kommunen skulle dra in på mjölken i skolan där han gick.

– Vi startade en namninsamling som vi lämnade in till politikerna. Och det blev så småningom ett politiskt beslut att mjölken skulle få vara kvar. Det var då jag lärde mig att det går att påverka bara du tar ställning och engagerar dig, säger han.

Som fjortonåring gick han med i SSU och sedan dess har han varit aktiv inom politiken. Den socialdemokratiska ideologin, rättvisa och solidaritet har hela tiden varit starka drivkrafter.

– Att motverka klyftor mellan de som har och de som inte har, det sitter djupt hos mig. Jag vill att vi ska ha ett samhälle som hänger ihop, där alla kan lyckas och ha ett bra liv, förklarar han.

Brinner för långsiktig satsning på skola och välfärd

Skolan är en av hans hjärtefrågor vilket kanske också är naturligt då Kristoffer Lindberg sedan tre och ett halvt år sitter som ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun.

– Jag brinner för att skapa en likvärdig skola. Idag påverkar din sociala bakgrund hur bra du klarar dig i skolan. Liksom var du bor i landet – det finns en skolsegregation i Sverige. Det fria skolvalet –  det kommer inte alla till del. Det är för stor skillnad mellan skolor och olika kommuner och det syns i skolresultaten, säger han.

Ett exempel är tröskeln till att komma in på skolor med kösystem, menar Kristoffer. För att komma in krävs att du har stått tillräckligt lång tid i kön.

– Som nyinflyttad i en kommun med många friskolor har du inte alls samma möjligheter som de som har bott där sedan länge, de som hunnit stå i kö. Här behövs ändringar i lagstiftningen för att få ett faktiskt och rättvist skolval på riktigt, där alla elever har lika möjlighet att komma in på alla skolor, menar han.

Finansiering – en nyckelfråga

Lösningen för ett mer jämlikt samhälle kan enligt Kristoffer Lindbergs syn inte nås via sänkta skatter. En jämlik skola, en sjukvård som är tillgänglig oavsett var i landet du bor och en värdig äldreomsorg behöver en långsiktig finansiering.

– Satsningar på vår välfärd måste gå före fler skattesänkningar om kommunerna ska klara av uppdraget. Idag ser det så olika ut mellan olika kommuner i landet. För att få ett jämlikt samhälle måste staten ta ett större ansvar för den långsiktiga finansieringen, säger Kristoffer.

– Det är ohållbart om kommuner som har svårt att få pengarna att räcka till gång på gång ska höja den kommunala skatten. Tar vi inte detta på allvar kommer klyftorna att öka, lägger han till.

Kristoffer Lindberg hoppas på att få arbeta mer med de övergripande nationella politiska frågorna.

– Som kommunpolitiker är jag med och formar människors vardag. Som nationell politiker kan jag vara med och forma samhällets inriktning i stort. Där vill jag bidra med min erfarenhet som lokalpolitiker i en mindre kommun. Det vill jag ta med mig för att fortsätta att jobba med de frågor jag brinner för, avslutar Kristoffer.