Cirkeln sluts för Stefan Elisson

1967 stängdes Tobaksmonopolet i Södertälje. Stefans morfar Olle Jönsson, som var anställd på Tobaksmonopolet, var tvungen flytta in till Stockholm. Nu 47 år senare planerar Stefan Elisson med fru Malin att flytta in i en nyproducerad lägenhet.

Malin och Stefan Elisson

Gamla Tobaksmonopolet
Gamla Tobaksmonopolet

På Skandiamäklarnas kontor mitt i centrala Södertälje sitter Stefan och Malin och pratar med Jarmila Wiseen, Projektledare/Nyproduktion. Jarmila ansvarar för försäljningen av de 59 lägenheter som planeras byggas i Tobaksmonopolets gamla fabrikslokaler.
-Så fort vi hörde talas om detta gjorde vi en intresseanmälan. Det vore en dröm om vi fick chansen att köpa en lägenhet där, säger Stefan.
-Tänk att få sitta i en nyrenoverad lägenhet i Tobaksmonopolets gamla fastighet, sitta på balkongen och titta ut över kanalen, inflikar Malin entusiastiskt.

Jarmila berättar att säljstart planeras någon gång under försommaren 2015. Därefter dröjer det ytterligare cirka 1,5 år innan inflyttning börjar.
-Inga problem, säger Stefan och Malin i kör. Det är värt att vänta, dessutom kan vi planera noga.

Många plus med att bo i Tobaksmonopolet gamla lokaler

Idag bor dem i hyresradhus i centrala Södertälje. Båda två jobbar inom Södertälje kommun. Det finns många fördelar med att bo i Tobaksmonopolet. Läget är perfekt, centralt men ändå lite avskilt, och omgivningen är fantastiskt där gammalt möter nytt.
-Att min morfar Olle både var anställd och bodde i en av Tobaksmonopolets gamla tjänstebostäder ser jag bara som en rolig bonus, säger Stefan och skrattar till. Han minns hur han själv som liten grabb besökte morfar och mormor i bostaden intill fabriken.
Om man ska tro Jarmila kommer det att bli stort tryck på att få köpa en lägenhet i Tobaksmonopolets gamla lokaler.
-Vem vill inte bo där, säger hon. När det är färdigt kommer det bli Södertäljes skönaste läge.

Gammal tjänstebostad, Tobaksmonopolet
Gammal tjänstebostad, Tobaksmonopolet

Fakta om Tobaksmonopolet:

Svenska Tobaks AB var ett svenskt bolag grundat 1915 i Stockholm som AB Svenska Tobaksmonopolet, även känt som Tobaksbolaget. Bolaget ägdes av svenska staten. När monopolet hävdes 1961 ombildades företaget till Svenska Tobaks AB. 1992 slogs verksamheten samman med Swedish Match AB.

I och med förstatligandet och tobaksmonopolet koncentrerades produktionen till färre anläggningar. Södertälje hade en sådan anläggning. När monopolet hävdes 1961 ombildades Svenska Tobaksmonopolet till Svenska Tobaks AB. 1967 avvecklades även det statliga tillverkningsmonopolet, vilket ledde till nerläggningar av fabriker. Fabriken i Södertälje lades ner detta år.

Är Du också intresserad av att bo i Tobaksmonopolets gamla fabrikslokaler, tveka då inte att kontakta:

SkandiaMäklarna Södertälje/Nykvarn
Järnagatan 7
15171 Södertälje
Telefon 0855422110
Fax 0855422111

E-post sodertalje@skandiamaklarna.se