Internet i marken eller i luften – Så väljer du rätt

Som kund kan det ibland vara svårt att lotsa sig igenom internetdjungeln. Flera aktörer konkurrerar om kunderna och hävdar att deras produkt är den bästa och mest framtidssäkra. Men vad är egentligen skillnaden på internet i luften och i marken? Spelar det någon roll egentligen? Jimmy Persson, teknisk produktchef för SSNF (Svenska stadsnätsföreningen) reder ut begreppen radiolänk vs fibernät.

Internet i marken eller i luften - Så väljer du rätt

De små skyltarna som vittnar om att det vankas nedgrävd fiber har blivit allt fler. Och när tjälen gått ur backen börjar det dyka upp jordhögar som om en jättemullvad härjar i villaområdena.
Det är många som nu står inför valet att gräva ned sitt bredband eller surfa i luften. För och nackdelar kan vägas mot behov och kostnader.

Jimmy Persson är teknisk produktchef på SSNF (Svenska stadsnätsföreningen), han förordar att det är behovet som måste styra valet av leverantör. En radiolänk kan vara en bra lösning där markdragen fiber inte blir möjligt. Det finns även aspekter att skona speciella miljövärden, och då istället arbeta med en trådlös variant.

Jimmy Persson är teknisk produktchef på SSNF (Svenska stadsnätsföreningen)

– Fördelarna för bredband med fiber är att det ger en driftsäker och snabb anslutning för internettjänster, säger Jimmy.

”Fibern är ett skyddat media så finns det inget hinder mellan a och b”

 

Han menar att fiber i marken är ett drifttsäkert sätt att ansluta sig till internet, TV och samhällsviktiga tjänster som tjänster för hemvård och larm.
– Eftersom fibern är ett skyddat media så finns det inget hinder mellan a och b. Egentligen kan du gå upp hur högt som helst i hastighet. Men kvarstår gör att det är behovet för varje individ att avgöra.

Många hushåll kompletterar idag sina villor och hem med fiber i huset, men ett kompletterande trådlöst 4g surfande utanför huset. –Vi ser att det är vanligt i sommarstugeområden med kompletterande trådlösa modem där det går att streama tv och andra internettjänster. Det kan vara ett bra och kostnadseffektivt sätt att behålla uppkopplingen mot omvärlden men spara lite på slantarna, berättar Jimmy

Läs mer : Här finns information om hur du ansluter dig till fiber

Prestanda och möjligheter talar dock för den fasta fibernätet. Den som har en eller flera gamers i hushållet har säkert hört diverse svador från tonårsrummen om det spelas med trådlös surf.
– Det laggar. Det trådlösa – radiolänk eller mobilt – kan vara svajigt. Exempelvis är 4G beroende av avståndet till en mast och dessutom finns det många störningar i luften som påverkar signalen.
– Väder och vind påverkar hastigheten men även strålning från andra radiokällor. Inomhustäckning är svårt att få bra överallt i hemmet säger Jimmy Persson.

Fiber ger idag upp 1000 Mbit/s åt båda hållen medan det luftburna brukar ge cirka 70-100 Mbit/s ut och under 1 Mbit/s åt andra hållet.
– Många gånger är försäljningsargumenten missvisande då man väljer att bara informera om hastigheten åt det ena hållet.
Trots att Svenska Stadsnätsföreningen representerar 180 olika stadsnät som alla bygger bredband med fiber så tycker han att det luftburna bredbandet till hemmet fyller en viktig funktion.
– Det är ett utomordentligt bra komplement, väl värt att skaffa medan man väntar på att fiber.

Läs mer: ServaNets tjänster

Tror du att trådlöst kommer att bli lika snabbt som fiber någon gång i framtiden?
– Nej, det tror jag faktiskt inte. Det går aldrig att bygga bort störningsmomenten. Du kommer alltid att dela bandbredd med flera kunder eftersom det är luftburet. Med en fiberanslutning har varje enskild kund sin egen bandbredd. Däremot så behöver trådlösa lösningar fiber till sin mast och accesspunkt för att fungera bra avslutar Jimmy Persson.

Tre fördelar med luftburen uppkoppling:
– Bra tillfällig lösning, i väntan på fiber.
– Kostnadseffektivt i områden med svårgrävd terräng.
– Bra komplement till fiber, för att ha uppkoppling utomhus. I sommarstuga eller liknande.

Tre fördelar med fiber:
– Är snabbt även när flera i hemmet använder uppkopplingen.
– Uppkopplingen påverkas inte av andra i området som surfar.
– Stabilt vid oväder.