Dags för fiber i 680 lägenheter i Sundsvallstrakten

Fiber rakt in i bostaden betyder underhållning, javisst. Men fiber hemma betyder också en ökad trygghet.
– Redan idag kan du få läkarvård via videosamtal på internet. Och snart kommer fler system som skapar trygghet i ditt hem, säger Magnus Söderlund på ServaNet i Sundsvall.

SNABBT FÖR HYRESGÄSTER. – Önskemålen om stabil bandbredd ökar hos hyresgästerna i Sundsvall. Det verkar vi gemensamt för att lösa, säger Henrik Svedin och Richard Hellström från den privata Fastighetsägargruppen och Magnus Söderlund på ServaNet.

– Det dröjer inte länge innan du via blåtandssensorer kan ha koll på att din gamla mamma eller pappa mår bra i sitt hem. Sensorerna känner av personens rörelsemönster och avviker något så larmas du via klockan på din arm.

Sådan teknik fordrar en bra uppkoppling. Och det är bara ett av de framtidsscenarier vi står inför. Tillgång till rätt teknik är oerhört viktig för samhällets tillväxt och människors välmående.
– Det vet också regeringen. År 2020 är målet att 95 % av Sveriges befolkning ska ha tillgång till en bandbredd på minst 100 Mbit/s.

”Fiber i lägenheterna är nästan ett hygienkrav idag”

Det här har naturligtvis också fastighetsägarna i Sundsvall koll på. Därför har man genom den ideella och privata Fastighetsägargruppen nu förhandlat fram ett avtal med ServaNet på en stabil och snabb uppkoppling för sina hyresgäster.
– Idag är det vardag att streama underhållning genom en anslutning i sin lägenhet, säger Henrik Svedin fastighetsägare och initiativtagare till gruppen. Inom en snar framtid är fiber ett måste för att få nöjda hyresgäster.

Här kan du kolla Fiberstatusen på din adress!

Många av de större hyresfastigheterna i Sundsvall är redan fiberanslutna. Men för en del mindre återstår denna investering. Något som Fastighetsägargruppen uppmärksammat.
– Fastighetsägargruppen representerar 50 fastighetsägare i Sundsvallsregionen. Vi bildar gemensamt en stark förhandlingspart, säger Richard Hellström fastighetsägare och gruppens fiberförhandlare. Nu har vi fått till ett bra avtal för fiberinstallation med ServaNet.

ServaNet är ett lokalt företag som både gräver och installerar fiberlina i husen. Sammantaget är det 680 lägenheter som kommer bli ansluta.
– ServaNet har dessutom ett riktigt brett och varierat utbud av tjänsteleverantörer, fortsätter Richard. Alla de stora aktörerna är anslutna och villkoren är förmånliga för våra hyresgäster som får många och bra valmöjligheter.

ServaNets lokala anknytning i Sundsvall är också ett klart plus.
– Det är lättare när man träffas i verkligheten när något ska redas ut eller förklaras, menar Richard och Henrik samstämmigt. Som fastighetsägare värnar vi om att samarbeta lokalt. Det gynnar regionens tillväxt att pengarna stannar kvar i Sundsvall.

För ServaNets del handlar det nu om att gräva fiber och hitta smidiga lösningar för de fastighetsägare som valt att ansluta sin fastighet.
– Vi har redan tagit fram ett flertal skräddarsydda lösningar anpassade för respektive fastighetsägare, berättar Magnus på ServaNet.

Är du företagare och vill ha fiber i din lokal – läs mer här!

Han fortsätter:
– Det går inte att undvika att det märks när vi är igång och gräver för fiber. Vi kommer att kontakta ägarna till de fastigheter vi passerar och erbjuda en förmånlig anslutning. Det är definitivt läge att hänga på nu. Oavsett om man äger ett mindre flerfamiljshus eller är villaägare, avslutar Magnus Söderlund på ServaNet i Sundsvall.