Trygghet för ditt barn – ett ekonomiskt tankesätt rustar för livet

Hur mycket ska jag spara åt mig själv och barnen? När är det aktuellt med veckopeng och hur ska jag tänka kring den?
Som förälder är det lätt att känna stress över alla beslut som ska tas medan barnen växer upp.
Då kan det vara skönt att få några goda tips på vägen.
– Börja spara till barnen så tidigt som möjligt. En liten slant gör också skillnad, säger Helena Ericsson, affärschef på Roslagens Sparbank.

Trygghet för ditt barn - ett ekonomiskt tankesätt rustar för livet

När det gäller sparande är tio procent av nettolönen en bra utgångspunkt, men varje krona är bättre än ingen krona alls. Så, kan du bara lägga undan en femtiolapp i månaden – gör det.

”Börja spara till barnen så tidigt som möjligt”, säger Helena Ericsson.

Att spara till en buffert är bra, då slipper du få panik om till exempel tvättmaskinen går sönder. När du fått ihop till en buffert kan du börja spara till barnen, till pensionen eller olika mål. Med e-sparkonto är pengarna lättillgängliga och du kan enkelt starta ett månadssparande till ditt konto.

Läs mer om hur du får ett rikare liv här!

När det gäller sparande till barnen kanske du tänker att det är bra att börja spara redan då de är små? Då tänker du helt rätt.
– Börja spara till barnen så tidigt som möjligt. Gör det som månadssparande, hellre lite än inget alls, men regelbundet, säger Helena Ericsson.

När den sparade slanten vuxit kan man öppna ett investeringssparkonto så att pengarna tillåts växa ännu mer.

Det kan vara en god idé att i ett tidigt skede lära barnen värdet av pengar och låta dem ta del av planeringen av familjens ekonomi. Och när barnen blivit större kan det vara dags för en egen app i telefonen, för att planera ekonomin.
– Låt barnen få börja ta kontroll över sin ekonomi när du känner att de är mogna för det. Swish, kort och appen för unga är en bra början, säger Helena Ericsson.

Helena Ericsson, affärschef på Roslagens Sparbank.

Med vecko- eller månadspeng lär sig barn att ta ansvar och få koll på sina kostnader. Från, när och hur mycket har med mognad och ålder att göra. Fundera tillsammans med barnet över vad pengarna ska räcka till och om barnet ska göra något för dem.

Välkommen att kontakta oss här för rådgivning

Helena Ericsson vill tipsa om tidningen Lyckoslanten, som ett sätt att förbereda barnen att ta ansvar för sin egen ekonomi.
– Den kommer fyra gånger om året och delas ut gratis till alla mellanstadieklasser men går också att läsa på vår hemsida.

Roslagens Sparbank kan hjälpa dig med vilket typ av sparande som passar just dig och din familj.
– Mitt bästa råd är att boka tid med någon av våra många rådgivare på kontoren i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och Älmsta. De kan berätta mer och hjälpa dig att komma igång med ditt sparande – och att se över hela din privatekonomi, säger Helena Ericsson.

Så bygger du ekonomisk trygghet för hela familjen – fem enkla steg

  • Börja månadsspara. Hellre lite än inget alls, varje krona räknas.
  • När du fått ihop en lite större slant, satsa på att investera den i ett investeringssparkonto så att den kan växa.
  • En bra tumregel är att du ska ha två månadslöner sparade.
  • Prata ekonomi och pengar med barnen tidigt och låt dem delta i familjens ekonomiplanering.
  • Om barnet är moget för att ta eget ansvar, ladda ned Appen för unga och Swish.