Senior? Sommartips inför ålderns höst – Så skapar du guldkant för framtiden

Vad drömmer du om att göra den dagen du slutar arbeta? Kanske vill du resa, byta bostad eller odla ett intresse du brinner för?
En god planering kan ge dig en välförtjänt guldkant på tillvaron.

Senior? Sommartips inför ålderns höst – Så skapar du guldkant för framtiden

I 50-årsåldern står du mitt i livet och har säkert drömmar och idéer om vad du vill göra och ha ut av tillvaron. Både under den tid i arbete du har kvar, och som pensionär.
Oavsett vilka drömmar och mål du har är det klokt att börja se över lån, sparande och pension.

Med en slant sparad kan du göra roliga saker i vardagen, förverkliga drömmar och känna trygghet senare i livet. Du är också mer förberedd om oväntade utgifter skulle dyka upp.
– Sparande är bästa vägen till en sund och hållbar ekonomi och med det både större frihet och trygghet, säger Tomas Eriksson, spara-ansvarig på Roslagens Sparbank.

Välkommen att kontakta oss för rådgivning

Det kan också vara bra att sätta sig in i hur pensionssystemet fungerar och hur du kan påverka din pension.
– Funderar du på att trappa ned på arbetstiden, kolla upp hur det påverkar den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt eget sparande.

Det är aldrig för sent att börja spara till pensionen

Är du egenföretagare har du ett stort eget ansvar att själv lägga undan.
– I det fallet grundas pensionen på hur mycket lön du plockar ut – något som egenföretagare ibland inte är så bra på, säger Tomas Eriksson.

När du fyllt 65 år börjar en ny fas i livet. Arbetar du fortfarande? Då betalar du till exempel lägre inkomstskatt.
Kanske har du gått i pension och vant dig vid ett annat sätt att leva och disponera din tid.
– Om du har arbetat hela livet, inte har tagit sabbatsår och har hög lön kommer du att få en god pension i kronor räknat. Om det inte är så kan ett eget sparande göra mycket stor skillnad.

När man har eller strax ska gå i pension är det bra att se över sin ekonomi då inkomsterna för de flesta sjunker. Se över ditt sparande, är det dags att öka det? Hur ser det ut med försäkringar, lån och elavtal?
– Det är aldrig för sent att börja spara till pensionen – även om det blir svårare ju äldre man är. Samtidigt är det så mycket som spelar in. Allt beror på vilka förutsättningar du har och vilken framtid du vill sikta på.

Här hittar du inspirerande nyheter som ger dig bättre koll på ditt sparande

Ett tips är att göra en budget som utgår från den pension du får.

Eftersom de flesta får pension från flera håll kan du själv styra när och hur du ska ta ut dem. Du behöver till exempel inte ta ut tjänstepensionen samtidigt som den allmänna pensionen. Du kan också när som helst göra ett uppehåll eller ändra storleken på utbetalningarna av din allmänna pension.
– Fundera också över ditt boende. Kanske har din villa stigit i värde och kan ge dig en trevlig slant om du säljer. Fundera på vilka möjligheter det kan ge med ett mer bekvämt boende eller vilka fördelarna är för dig att bo kvar.

Roslagens Sparbank kan hjälpa dig med goda råd och tips.
– Mitt bästa råd är att boka tid med någon av våra många rådgivare på kontoren i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och Älmsta. De kan berätta mer och hjälpa dig att komma igång med ditt sparande – och att se över hela din privatekonomi.

Användbara länkar till planeringsverktyg

 • Pensionsmyndigheten – Här kan läsa på om pensionssystemet och göra en pensionsprognos. Har du låg pension kan du ha rätt till bostadstillägg. På den här sajten kan du ansöka om bostadstillägg oavsett om du bor i villa, hyres- eller bostadsrätt.
  www.minpension.se
 • Konsumentverket – Gör en budget som utgår från den pension du får. Konsumentverket har budgetverktyg som du kan använda.
  www.konsumentverket.se
 • Nyföretagarcentrum – Har du drivit företag och vill sluta, eller står du i startgroparna att starta ett? Oavsett vilken fas du befinner dig i kan det vara bra att få vägledning om hur du ska göra.
  www.nyföretagarcentrum.se
 • Udda resemånader – När man inte längre behöver be om ledigt eller har skolbarn att ta hänsyn till öppnar sig andra möjligheter att resa. Det kan dessutom finnas många tusenlappar att spara om du väljer ”udda” resemånader.
  www.hallakonsument.se