Spara smart och se pengarna växa: ”Det är väldigt roligt när man har börjat”

Att spara i aktier och fonder behöver inte vara krångligt. Tvärtom kan det vara riktigt roligt att engagera sig i sitt eget sparande. Kanske hittar du ett nytt intresse och får blodad tand. Och växer din sparade peng så är ju det en härlig bonus.

Helena Ericssons bästa tips är att boka tid med en rådgivare på någon av Roslagens sparbankskontor i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och Älmsta

Känner du dig nyfiken på fonder och aktier? Men känns det för komplicerat? Och undrar du kanske över nyttan med det? Att spara i fonder eller aktier är ett generellt bra sätt få avkastning över både lång och kort tid. Därför är det en populär sparform för många.

Det är skillnad på aktier och fonder.
– Att spara i aktier kräver att du engagerar dig i ditt sparande och följer med i aktiemarknaden. Det är samtidigt ett kul och bra sätt att lära sig om börsbolagens verksamhet och hur de påverkas av vår omvärld, säger Helena Ericsson, affärschef på Roslagens Sparbank.

”Det är väldigt roligt när man har börjat”

Kort beskrivet är en aktie en ägarandel i ett bolag. Det ger dig rätt att ta del av ett bolags framtida vinster och möjlighet att påverka dess framtid. Avkastningen i aktier beror dels på om priset på aktien stiger, dels om bolaget eventuellt delar ut en del av sin vinst. En investering i en aktie är en risk där du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital. För att kunna handla med aktier och andra värdepapper måste man ha ett speciellt konto att förvara dina värdepapper. Det kan du få hjälp med på banken.

Lär  dig mer om aktier i Aktieskolan på vår hemsida

Den sparform som flest kunder väljer är Investeringssparkonto, det är både enkelt och bekvämt att spara pengar så.

En fond är en samling värdepapper, som aktier eller obligationer, som du äger tillsammans med alla andra som sparar i fonden.
Fonden förvaltas av en fondförvaltare där en eller flera personer arbetar med att följa fondens fastslagna placeringsinriktning och att få den att utvecklas så bra som möjligt så att ditt sparande ökar i värde.

Helena Ericsson, affärschef på Roslagens Sparbank.

Du sparar i fonder genom att köpa fondandelar. Du kan göra engångsköp eller så kan du starta ett regelbundet sparande, ett månadssparande, där ett bestämt belopp dras från ditt konto varje månad.
– Du kan börja spara i fonder via internetbanken, appen Spara och placera, på våra kontor, säger Helena Ericsson.

Det finns en mängd olika fonder att välja på, beroende på vilken risk du vill ta. Fundera över hur länge du vill avvara pengarna och vilken risknivå du vill lägga dig på.

En bra grundprincip är att ett sparande med låg risk ger normalt lägre avkastning. Sparande med hög risk ger möjlighet till högre avkastning, men det kan även innebära att det du har sparat minskar i värde.
– För att spara i fonder måste du själv bestämma risknivå och hur länge du vill spara. Aktiefond passar bra om du vill spara under en längre tidsperiod.

Helena Ericssons bästa tips är att boka tid med en rådgivare på någon av Roslagens sparbankskontor i Norrtälje, Rimbo, Hallstavik och Älmsta.
– De kan berätta mer och hjälpa dig att komma igång med ditt sparande – och att se över hela din privatekonomi.

Mer information om fonder hittar du här, i vår Fondskola