Spanska öarna som du inte visste fanns – vi har guldkornen

Spanien lockar med många sköna öar, året om. I Medelhavet ligger sommarfavoriterna Ibiza,

Mallorca, Menorca, Formentera – här hjälper vi dig att välja rätt ö.

Spanska öarna som du inte visste fanns - vi har guldkornen

Spanien är ett av våra mest populära resmål och landet lockar med många sköna öar. I Medelhavet ligger ö-gruppen Balearerna och favoriterna Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera. Den här guiden hjälper dig att välja rätt.

Mallorca – strand och stad för alla resenärer

Mallorca är utan tvekan sommarens mest populära spanska ö. Lite större än Gotland i storlek och med milslånga sandstränder. Mallorca är ett resmål som passar för alla resenärer: barnfamiljer, partysugna, äventyrare och shoppare. I juli är det en genomsnittstemperatur på 29 grader och i vattnet är det 24 grader.

Se och göra på Mallorca
På Mallorca finns en bred meny av sol och bad, strandpromenader, kultur och storstadspuls i huvudstaden Palma. Fina badorter är till exempel barnfavoriten Alcudia, Ca´n Pastill och de nästan ihopväxta orterna Palma Nova och Magaluf, som lockar med sitt heta nattliv. I Sollér kan du ta en tur med det gamla trätåget. Gör ett besök i de mysiga bergsbyarna Deía och Valldemossa där du kan nypa Frédéric Chopin-statyn i näsan för att få tur. Drakgrottor i Porto Cristo är också en fin sevärdhet och katedralen Le Seu i Palma. Det är kul med vinprovning, varför inte ta en vinsightseeing bland öns vingårdar? Vandring och cykling är populärt bland de resenärer som vill ha en aktiv semester. Vad gäller shopping så lockar Palma med lyxiga märkesbutiker och boutiquer för alla plånböcker.

Ta sig till Mallorca
Vanligast är att åka på charter, men det går lika bra att åka hit över en weekend också. Flygresan tar ungefär 3 timmar och 40 minuter och då landar du på Palma de Mallorca Airport, åtta kilometer från Palma. Skönast väder får du mellan maj och oktober.
Se all charter till Mallorca

Menorca – lugn och frodig ö för barnfamiljer

Menorca är lika stor som en femtedel av Mallorca och kallas ofta för Mallorcas lillasyster. Den gröna ön är kanske också Spaniens bäst bevarade hemlighet, här är massturismen inte lika utbredd som på Mallorca och Ibiza. Det är en lugn ö utan något särskilt utbrett nattliv så hit kommer ofta barnfamiljer, pensionärer, par och dykintresserade. I juli är genomsnittstemperaturen 28 grader i luften och 25 grader i vattnet. Ön ligger runt fyra mil nordöst om Mallorca.

Se och göra på Menorca
Menorca lockar med fint vatten och sköna badvikar med omkring 120 sandstränder. Några stränder är väldigt svårtåtkomliga, vilket kräver lite extra ansträngning. Cala´n Bosch är den största turistorten och det finns många fler att välja mellan, som familjefavoriten Arenal de’en Castell, Cala Galdana som passar för både par och barnfamiljer och den mysiga gamla huvudstaden Ciutadella. Förutom sol, bad och vattenaktiviteter som snorkling och dykning, erbjuder ön bra cykel- och vandringsmöjligheter. En tur till huvudstaden Mahón brukar också vara populärt. Här kan du gå på stadsvandring, shoppa och ta en båttur längst naturhamnen. Bäst överblick över Ibiza får du från öns högsta bergstopp El Toro. Vill du kombinera Menorca med Mallorca så finns det dagsturer med båt över till grannen.

Ta sig till Menorca
Det tar ungefär 3 timmar och 40 minuter att ta sig till Menorca. Menorca Airport ligger ungefär fem kilometer från huvudstaden Mahon. Skönast väder får du mellan maj och oktober.
Se all charter till Menorca

Ibiza – hett nattliv och barnvänliga stränder

Ibiza är en gammal partyö som på senare år har lugnat ner sig rejält. Visst, du hittar fortfarande ett trendigt klubbliv och världens hetaste DJ:s här, men idag trivs även barnfamiljer utmärkt. I juli är det ungefär 28 grader i luften och 22 grader i vattnet. Ön ligger sydväst om Mallorca.

Se och göra på Ibiza
Ibiza lockar med femtio långa stränder och det byggs allt fler familjevänliga hotell vid de bästa stränderna. Ibiza bjuder även på medeltidsgränder, mandelträd, kalkstensgrottor, en vacker natur och bra shopping. Barnfamiljer väljer gärna resmålet Figueral och i Playa d’en Bossa hittar du de hetaste klubbarna. Andra populära resmål är genuina Santa Eulalia, klassikern San Antonio och huvudstaden Ibiza stad. I huvudstaden kan du vandra längst Paseo Vara de Rey där det finns många butiker, barer och ett brett folkliv alla dygnets timmar. Något för de minsta familjemedlemmarna är Ponnylandet, där barnen både kan klappa och rida på hästarna. Ett av Ibizas naturfenomen är Es Vedra Rock, en klippa 400 meter över havet som är väl värt ett besök. Grannön Formentera ligger nära och det är populärt att ta en båttur dit över dagen. Vill du kan du hyra bil och upptäcka alla hemliga pärlor som ön erbjuder.

Ta sig till Ibiza
Flygresan till Ibiza tar ungefär 3 timmar och 50 minuter och då landar du strax utanför Ibiza stad.
Se all charter till Ibiza

Formentera – lugn och naturskön ö

Formentera är en lugn ö och minstingen av de baleariska öarna. Här är naturen är unik och stränderna riktigt fina. I juli lockar ön med runt 29 grader i luften och 24 grader i vattnet.

Se och göra på Formentera
Man brukar säga att Formentera är motsatsen till Ibiza, här är det lugnt och skönt med Karibien-liknande stränder. Det är färre turister som har hittat hit så det är lätt att få sig en egen strandremsa. Förutom vackra stränder så erbjuder Formentera fina byar, många restauranger, barer och bra shopping. Eftersom ön är rätt platt så finns det många fina cykelvägar och du tar dig allra bäst runt på cykel. Populära orter är bland annat Es Pujols eller Playa Migjorn.

Ta sig till Formentera
Flyg till Ibiza tar ungefär 3 timmar och 50 minuter och sedan är det färja på runt en halvtimme över till Formentera.
Se all charter till Formentera