De förebygger ohälsa och sänker företagens kostnader – så fungerar prehab i Söderhamn

Att minska sjukfrånvaron är ett effektivt sätt för ett företag att sänka sina kostnader. Dessutom finns det många andra fördelar med en personalstyrka som mår så bra som möjligt. Rehabmagasinet i Söderhamn arbetar med att förebygga och rehabilitera ohälsa som på något vis är kopplade till arbetslivet. Varje år hjälper de flera företag i Hälsingland att göra utredningar, ta fram behandlingsprogram och stötta personalen på vägen mot en bättre hälsa.
— Fysisk och psykisk ohälsa handlar inte alltid om sjukdom, fullt normala livshändelser spelar också en stor roll, säger Per Nordström, verksamhetschef på Rehabmagasinet i Söderhamn.

De förebygger ohälsa och sänker företagens kostnader - så fungerar prehab i Söderhamn

Att hantera sjukfrånvaro och personal som av någon anledning inte mår bra är sällan enkelt för arbetsgivaren. Men att människor blir sjuka och mår sämre i perioder är helt naturligt och något alla med personalansvar måste förhålla sig till. Dels handlar det förstås om kostnader, sjukskrivningar kostar pengar, dels handlar det om kvalitet och kapacitet. En friskare personalstyrka både mår och presterar bättre.

Läs mer: Prehab i tre steg

På Rehabmagasinet i Söderhamn arbetar man med alla delar som rör ohälsa i arbetslivet, att förebygga, utreda, behandla och följa upp. Per Nordström, verksamhetschef på Rehabmagasinet i Söderhamn, förklarar hur de arbetar och vad man som företagare kan göra för att minska kostnaderna för sjukfrånvaro, samtidigt som man bidrar till en bättre hälsa för sina anställda.
— Vårt jobb handlar om att främja god hälsa och förebygga ohälsa. Fysisk och psykisk ohälsa handlar inte alltid om sjukdom, fullt normala livshändelser spelar också en stor roll, säger Per.

Noggrann process i tre steg
När Rehabmagasinet blir anlitade av en ny kund gör de först ett grundligt förarbete. Under ett års tid kartlägger man företaget och de anställdas situation och hälsostatus. Det första steget är att analysera den nuvarande situationen. Per och hans kollegor hjälper företaget att ta fram en nulägesbild som blir grunden för de faktiska insatserna. Redan i det första steget börjar sekretessen råda.
— Hur mår företaget just nu? Det är den första frågan. Vissa tycker det är en jobbig fråga att ta tag i, men det måste göras. Kan du som företagare inte svara på den frågan kan du heller inte förbättra förutsättningarna för dina anställda och ditt företag, säger Per.

Därefter kommer steg två som handlar om att gå djupare in på individnivå.
— Vi pratar med alla anställda, en och en, och tillsammans med en psykolog gör vi en individuell utredning som visar om en person behöver prevention, rehab eller kanske ingenting alls, förklarar Per.

Det tredje steget är där det faktiska arbetet börjar och ett individanpassat program läggs upp.
— Här går det inte att generalisera, varje person är unik. Ofta är det flera saker man behöver arbeta med parallellt. Men i stort kan det handla om samtal, sjukgymnastik, rehabprogram, kostrådgivning eller viktminskningsprogram, förklarar Per.

Läs mer: Stresshantering, Kostrådgivning eller Psykolog – Det här kan vi hjälpa er med

Ekonomi
Att sjukfrånvaro kostar företagen pengar är förstås ingen nyhet. Men det finns ett ljus i mörkret.
— Som företagsledare vet man vad sjukfrånvaron kostar och när man inser hur stor andel av frånvaron som skulle kunna förebyggas är det enkelt att räkna ut hur mycket pengar det finns att spara, säger Per.

Han berättar att siffror från region Gävleborg visar att förebyggande åtgärder kan spara hundratusentals kronor per år för ett genomsnittligt företag i regionen.
— Företagen som vi jobbar med är ju olika stora och har olika förutsättningar, men det är ingen tvekan om att det finns pengar att spara i slutändan, säger Per.

Budgetera för förebyggande åtgärder
De flesta företag vet vad sjukfrånvaron kostar per år och budgeterar därefter. Men Per uppmanar företagen att även budgetera för prehab, alltså för både förebyggande och behandlande åtgärder.
— Ett erfaret företag tänker så här: I den här budgeten lägger vi 100 000 kronor på prehab. Då vet de att de kommer få tillbaka de pengarna, ofta flera gånger om, tack vare de vinster det ger för resultatet, säger Per och fortsätter: Prehab ska företaget se som ett långsiktigt hälsoarbete över tid. En naturlig del av arbetslivets hälsoarbete.

Läs mer: Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa er 

Två sjukdagar färre per år
Per berättar också att undersökningar har visat att ett väl utfört prehabarbete ger tydliga, mätbara, förändringar i sjukskrivningsstatistiken.
— Om man jobbar med prevention, motion och beteendeförändringar så ser man att de som deltar i ett sådant program i genomsnitt har två sjukdagar färre per år än de som inte deltar i ett effektivt program, berättar Per.

Det handlar om riskminimering
Lite förenklat kan man säga att prehab handlar om riskminimering. Att minska risken för den anställde, en ohälsa ska inte få växa sig onödigt allvarlig. Dessutom handlar prehab om att minska risken för företaget genom att jobba för ett lägre sjukskrivningstal. Rätt utfört ökar detta chanserna för både de anställda och företaget.
— Det finns ett samband mellan nöjda kunder och nöjda medarbetare. Medarbetare som mår bra gör ett bättre jobb, då blir kunderna nöjda, det vinner alla på, avslutar Per Nordström.

Rehabmagasinet i Söderhamn

Företaget grundades 2014 och har idag 13 anställda inom olika områden: coacher, leg sjukgymnast, kiropraktor, ICC-coach, stress manager, massör, leg. psykolog, receptionister, instruktörer, kostrådgivare, personlig tränare och NLP-trainer.

Prevention handlar om att förebygga att något oönskat händer.

Rehabilitering är ett samlingsnamn för olika insatser som kan behövas för att du som har varit sjuk eller skadad ska återfå så mycket som möjligt av din fysiska och psykiska förmåga.