Eva femdubblar sin solcellsanläggning
– Jag skulle vilja vara självförsörjande på el. Jag tar ett tak i taget, säger hon.
Eva femdubblar sin solcellsanläggning
Det är en solig oktoberdag. Vi är på Eva Rappes gård i Tullus. Den gula huvudbyggnaden och de faluröda ekonomibyggnaderna lyser i samma färger som höstträden. Här driver Eva Rappe företaget Tullus Lantliv. Hon har en småskalig äggproduktion och säljer kycklingar som livdjur. Eva är med och bevarar svenska lantraser har en egen genbank och några betesdjur. Ett av gårdens tak är täckt av solpaneler.
– Det känns som en bra investering. Jag är stolt över solpanelerna och blir glad när jag ser dem, säger hon.
Nu i höst ska hon bygga en till anläggning på ett av de andra taken. Planen är att den nya anläggningen ska producera 35 000 kilowattimmar el. För Eva Rappe betyder det att hon femdubblar sin produktion och är på god väg mot att bli självförsörjande på el.
Beslutet om att bli solelsproducent grundade sig i en insikt hon fick för fem år sedan. Eva pluggade miljöekonomi på Mittuniversitetet och fick upp ögonen för hur mycket energi i form av solljus som finns på jorden – solinstrålningen på jordens yta under en timme räcker för att försörja världen med energi under ett år. Det väckte tanken om en egen anläggning. Sedan gick hon på ett informationsmöte om solceller. Det avgjorde saken.
– Varje solcellsanläggning bidrar till en utveckling av tekniken som gör att vi kommer att kunna nyttja solenergin bättre och bättre, säger hon.
Och ett tecken på utveckling ser hon redan.
– Jag fick en offert för ett år sedan och nu när jag väl ska till tänkte jag att priset gått upp. Men så var det inte panelerna blir billigare och bättre. Jag får mer för pengarna idag, konstaterar hon.
Bakom beslutet fanns en oro för miljön och klimatet.
– Det här är en investering för barnen, framtiden och planeten, säger hon. Framtiden värderas inte bara i pengar. Många köper dyra kök som kanske knappt används. Då kan man väl kosta på en egen solcellsanläggning, menar hon.
”Det här är en hållbar investering för framtiden. Nu vill jag bli självförsörjande på klimatsmart el.”
Men vägen till en egen solcellsanläggning var inte helt enkel. Hon började med att jämföra leverantörernas olika erbjudanden och valde till slut en. Men det var inte bara att beställa. Man behöver också ansöka om bygglov, solcellsstöd, beställa försäkringar, ha kontakt med sitt elnätsföretag och mycket annat berättar hon.
– När jag skulle göra ansökan om solcellsstöd var det svårt att göra alla beräkningar och få allt rätt på egen hand. Den första leverantören svarade på en av tre frågor, när jag väl fått det svaret hade jag en ny fråga, det gick så trögt. Jag fick verkligen känna mig dum, berättar hon.
Till slut hittade Eva en leverantör som hon fick förtroende för och som kunde guida och lotsa henne genom processen.
– Välj en leverantör som ger service, någon som finns kvar även efter att anläggningen installerats, är hennes råd.
Eva fick hjälp att mäta ljusinstrålningen för att se hur god effekt hon kunde få ut av anläggningen. En grund för att se om kalkylen blev lönsam. När hon ser sina solceller idag ser hon en lyckad investering.
– Det här är en hållbar investering för framtiden, konstaterar hon. Nu vill jag bli självförsörjande på klimatsmart el, från en förnybar – flödande energikälla, rättar hon.
Och så lägger hon till.
– Man kan lätt fastna i funderingar om var materialet i varje komponent till solcellerna kommer ifrån. Strunta i det! Tänker man på alla detaljer kommer man ingen vart, avslutar hon.
Vill du ha rådgivning
Kontakta Energi- och klimatrådgivarna Jämtland Härjedalen http://energirad.se/
6 tips när du installerar solceller:
- Tänk efter vad du vill uppnå med din solcellsanläggning. Vill du minska din elkostnad, bidra till ett klimatsmart samhälle, bli självförsörjande på el eller öka dina intäkter via din solcellsproduktion?
- Se till att ha ett bra läge för solelsproduktion, inga skuggande träd och gärna söderläge. Då blir anläggningen mer lönsam.
- Ta med pris, garanti och service när du begär in offerter.
- Sök statligt investeringsstöd. Det finns möjlighet för alla nätanslutna anläggningar.
- Se till att solpanelerna blir riktigt monterade.
- Se till att ha en elleverantör som köper in din överskottsel till ett bra pris eller använd en smart lagringslösning.
Sol-el-bilar Region Jämtland Härjedalen
Region Jämtland Härjedalen, länets näringsliv och andra aktörer jobbar gemensamt för att öka antalet laddstationer, solceller och laddbara bilar i Jämtlands län. Vi erbjuder kostnadsfria informationsträffar och rådgivning för att underlätta för etableringen av nya solcellsanläggningar, laddstationer och elbilar. Målet är att det ska finnas 63 000 m2 solceller, 2 500 laddbara bilar och 200 publika laddstationer innan 2018 är slut.
Håll utkik på vår hemsida! http://energirad.se/solelbilar/