Han planterar trädgårdsglädje på Ösmo Plantshop

Det som Gerald Deckart inte vet om blommor eller växter – är inte värt att veta. Trädgårdsmästaren från Schweiz är född med gröna fingrar och kallar sitt yrke för mer än ett jobb.
– Det går inte att lägga verktygen på hyllan varje dag klockan 18. Blommor och växter är mitt liv, säger han.

Gerald Deckart är Ösmo Plantshops trädgårdsmästare. Ett jobb som han har 45 års erfarenhet av.

Gerald Deckart, 61, har arbetat som trädgårdsmästare i över 45 år, men hans kärlek till naturen, blommor och växter är en livslång passion. Han föddes i staden Thun i Schweiz och redan som barn ville han inte vara inomhus.
– Jag trivdes bättre utomhus och drömde om att antingen bli bonde eller trädgårdsmästare. När jag gick i skolan levererade jag blommor med cykelbud, säger han.

Det var där på cykeln bland snittblommornas ljuva färger och dofter som Gerald Deckart bestämde sig för att bli trädgårdsmästare. Han utbildade sig i Schweiz i mitten av 1970-talet och 1981 åkte han som utbytesstudent till Sverige.
– Jag åkte aldrig hem igen, säger han och skrattar.

Vill du få insperation? Följ oss på Instagram

Gerald Deckart trivs bra i Sverige som han numera kallar för sitt hem. Han gillar framförallt naturen, de orörda vidderna och den vildvuxna skogen. Sedan 23 år tillbaka driver han Ösmo Plantshop i Nynäshamn tillsammans med sin fru Elisabeth Deckart, son samt deras tre döttrar som alla är florister.
– De arbetar även i blomsteraffären Systrarna Deckarts Blommor, som är en filial till den huvudsakliga verksamheten. Ösmo Plantshop har en butik med ett brett utbud av bland annat snittblommor, inredning och presenter. Men vi har även ett växthus fyllt av exotiska blommor och växter samt ett café där vi bara serverar vegetariska rätter, säger han.

Det är en upplevelse att besöka Ösmo Plantshop. Vi har skapat en helhet med både butik, växthus och café

Ösmo Plantshop är ett perfekt utflyktsmål för både stora och små. Det är många som kommer dit för att handla, äta eller promenera omkring i växthuset. Det går även att boka in rådgivning kring allt från gräsmattor, växter och blommor med Gerald Deckart.
– Det vanligaste misstaget som många gör är att inte fråga hur de ska ta hand om sina blommor eller växter. Naturen klarar av alla miljöer, men man behöver kunskap för att sätta rätt växt, träd eller blomma på rätt plats, säger han.

Se till att du inte missar vad som händer hos oss! Följ oss på Facebook.

 

Det är med andra ord människan som är den felande länken. Ett annat vanligt misstag som många gör är att ställa en växt i solen när den egentligen ska stå i skuggan eller tvärtom.
– Det är viktigt för oss att våra kunder lyckas hålla sina växter eller blommor vid liv. En nöjd kund kommer alltid igen. Ett problem som har blivit allt vanligare är husägare vars granne har kapat träd och skapat insyn till deras boende, säger Gerald Deckart.

Ett vanligt misstag som många gör är att vattna sina blommor och växter för mycket. Alla plantor är unika

De flesta vill inte ha insynsskydd utan en naturlig lösning för att få tillbaka sitt privatliv. Problemet är att de flesta har små tomter, men inget är omöjligt för trädgårdsmästaren från Schweiz.
– Blommor, träd och växter är mitt liv och jag brinner för det här. Att starta Ösmo Plantshop tillsammans med min familj är det bästa jag har gjort. Jag trivs jättebra och vi har hela tiden nya saker på gång. Vi kommer bland annat att satsa på event i form av konserter och föredrag i växthuset, säger Gerald Deckart och betonar att trots att han närmar sig pensionsåldern inte har en tanke på att slå sig till ro.

– Så länge min kropp fungerar och jag orkar så kommer jag att fortsätta arbeta som trädgårdsmästare.

Vill du få hjälp i din trädgård? Nu kan du boka en trädgårdsmästare av oss.