ÖSK:s lagkapten provar travsport i dubbelsulky

Vill du få en häftig upplevelse fylld av fart och spänning? Då ska du prova på att vara travkusk. ÖSK-profilen Nordin Gerzic är en av de som testat:
– Det är sjukt roligt, säger han.

ÖSK:s lagkapten provar travsport i dubbelsulky

Nordin Gerzic som är ÖSK:s lagkapten var nyligen ute på travbanan i Marieberg, Örebro för att köra häst. Det här är något som travet i Örebro och Lindesberg erbjuder alla som vill ha något utöver det vanliga.
– I början var jag nog lite rädd, för fort gick det. Men det var riktigt, riktigt kul! Först trodde jag inte att jag skulle kunna styra hästen men de lyder minsta kommando som att svänga eller stanna. De är så otroligt vältränade, säger Nordin.

Deltagaren sitter i en dubbelsulky med en erfaren kusk tryggt bakom ryggen, och som har dubbelkommando. Allt för säkerheten.
– Man sitter fram och får styra själv och ha kommandot, men det känns ju bra att man har ett proffs med sig.
Men det handlar inte bara om att köra häst. Kusken får också vara med och göra klart hästen inför start.
– Du är med och selar och gör hästen färdig och efteråt selar man av och duschar hästen. Man är med från början till slut.

Nordins huvudsakliga intresse är förstås fotboll, så den lagkapten han är för ÖSK. Kuskdebuten innebär inte någon ny karriär för honom. Men det blir fler besök på travbanan.
– Jag har tänkt dra ihop ett kompisgäng så de också får prova på. Man kan göra massor på sin lediga tid, spela bowling och så, men det här med att köra travhäst det var grymt kul.

Vill du boka in en heldag på Örebrotavet? Klicka här!

Tar du med dig lagkamraterna från ÖSK nästa gång?
– Ja, förmodligen, men jag har ju också kompisar utanför fotbollen. Nu när det är semester från allsvenskan kan det vara kul att träffa andra, utanför jobbet så att säga, säger Nordin.
Han hinner inte med så värst mycket andra intressen vid sidan om fotbollen som är hans yrke.
– Livet snurrar på, vi bygger hus och så har jag blivit delägare i en byggfirma, berättar han.

Den perfekta julklappen

Claes Broberg som är vd och sportchef för Örebrotravet säger att hästkörning lämpar sig för alla åldrar och kategorier.
– Från unga till de som är lite äldre. Min mamma som är 74 år provade för ett tag sedan, och hon tyckte det var jätteroligt, säger han.

Med hästkörningen vill travet i Örebro och Lindesberg bredda intresset kring travsporten; nå dem som ännu inte upptäckt tjusningen med farten och spänningen.
– För deltagaren kostar det omkring tusenlapp, och då får man låna utrustning och vara med och göra i ordning hästen. Första varvet är lite uppvärmningsvarv och sedan blir det snabbare tempo. För den som vill göra något annorlunda kan vi verkligen rekommendera detta. Och så här i juletider kan man lugnt säga att det är den perfekta julklappen, säger Claes Broberg.

Läs mer om vår Travskola här!

Nordin Gerzic håller med.
– Jag hade gärna kört ett par varv extra. Det var grymt kul, säger han.