Snart går ridån på örebroarnas egen teater

Många har redan köpt abonnemang, men vid ett Öppet hus den 17 augusti avslöjas vilka föreställningar Örebro länsteater kommer att bjuda på det kommande året. Vi följde med skådespelaren Malin Berg bakom kulisserna på den lilla 1800-talsteatern.

Lögn i helvete, det är en engelsk fars som regisseras av Adde Malmberg. Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

Örebro teater var Sveriges näst största scenbyggnad när den stod klar 1853 och den har sedan dess både återhämtat sig efter en storbrand och överlevt långt gångna rivningsplaner.
– Det är en riktig pärla, viskar Malin Berg medan vi smyger in och beundrar den stora scenen under ett pågående dekoröverlämningsmöte.

Utformningen och utsmyckningen påminner om en gammal 1700-talsopera. Den har blott 276 platser, vilket kräver många föreställningar av varje pjäs.
– Men det är härligt att det är så intimt. När jag står där framme kan jag se publiken och de kan se mina ansiktsmuskler, säger Malin Berg.

Hon om någon borde kunna förklara storheten med Örebro länsteater. Hon kom en gång i tiden hit som nyutbildad 21-åring och de tre år hon planerade att stanna kvar har vid det här laget hunnit bli 33.
– Det passar mig så bra att jobba här. När man arbetar på en liten teater kommer alla så nära varandra att det motverkar hierarkier. Vi är ett litet gäng och tack vare gästspelande frilansare får vi ändå hela tiden in friskt blod. Och så är det så otroligt hög ambitionsnivå i det här huset. Det finns ingen som inte ger allt!

Malin Berg trivs bra med att jobba på mindre scener.

När vi hälsar på har regissörer och skådespelare precis börjat arbeta igen efter semestern. Det är nu de första mötena sker innan repetitionerna drar igång.
– Jag tycker att det är ett väldigt roligt skede i ett projekt, när allting ligger öppet och alla möjligheter det innebär för oss. Det är lite som att öppna en present, säger Malin Berg.

Det är lite som att öppna en present.

Hon tycker att den kommande säsongen ser väldigt lovande ut.
– Det är ett brett spektrum med både smala och utmanande föreställningar och sådana som lockar den breda publiken. Det är en konst att få till den blandningen.

SjuktFrisk, Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

Den uppsättning hon själv börjar hösten med är Martina Montelius ungdomspjäs Förhör, där hon medverkar tillsammans med mångåriga kollegan Hanna Lekander och nyutexaminerade Arina Katchinskaia. Pjäsen handlar om 14-åriga Sara som har utsatts för någonting som hon inte vill avslöja för sin mamma vad det är, men som har givit henne ångest och självskadeproblem.
– Mamman försöker att möta dottern så gott hon kan, medan dottern vill skona sin mamma. För mig handlar pjäsen om att dottern ändrar spelreglerna så att hon själv får lov att vara barn och mamman tvingas ta vuxenansvar.

Få koll på det senaste. Följ oss på Facebook!

Pjäsen ska spelas på skoltid för högstadieungdomar, och kanske är det när hon spelar för barn och unga som Malin Berg trivs som allra mest med sitt jobb.
– Jag tycker att vi vågar mer i de uppsättningarna och det kan bli oerhört fina samtal med publiken efteråt. Som när en tonåring står och kramar en efter föreställningen och berättar om sitt liv och om hur hon har känt sig förstådd av pjäsen.

I takt med att karriären har blivit längre har publiken överlag fått mer och mer betydelse för Malin Berg. Som nyutbildad hade hon så mycket mer än nu att lära av regissörer och kolleger, men publiken, ”den sista regissören” som hon kallar den, slutar aldrig lära henne nya saker.

Teckna abonnemag på länsteatern och få många fördelar

Hon är noga med publiken till skillnad från skådespelarna alltid har rätt. Teatern är deras hus och skådespelarna finns där enbart för deras skull.
– Sitter du och gäspar eller går i förtid har du din fulla rätt att göra det. Men jag tycker verkligen att du ska ge teatern en chans. Går du hit och tycker att det är bra kommer du att komma tillbaka. Och tycker du inte att det är bra ska du ändå komma tillbaka, för då kan du vara säkert på att du får se något helt annat nästa gång.

Sitter du och gäspar eller går i förtid har du din fulla rätt att göra det.

Säsongssläpp 17 augusti
Lördagen den 17 augusti släpps säsongens program på Teaterplan i Örebro. 15.30 presenteras säsongens föreställningar med musik och intervjuer och därefter får du chansen att titta på repetitionerna inne på teatern. Under kvällen sker en auktion på gamla kostymer och dekor från teatern och allting avslutas med premiären av samtalsshowen Konstnärligt talat.

Läs mer om säsongsläppet här!