”Javisst är vissa upplevelser på Örebro länsteater drabbande”

– Det är mellan skådespelarna på scenen och mig det händer. Där och då när jag sitter i publiken på Örebro länsteater upplever jag känslor. Ibland upplyftande, ibland sorgsna, ibland så överraskade nära mitt inre att de blir till en aha-upplevelse, till en ny insikt. Och jag blir berörd.

BERÖRD. – Tjusningen med teater är att inte kunna värja sig mot den känsla som förmedlas av skådespelarna från scenen till mig i publiken, säger Birgitta Almgren, abonnent på Örebro länsteater.

Det säger Birgitta Almgren i Örebro, abonnent på Örebro länsteater och fortsätter:
– Modig för att gå på teatern och uppleva olika känslor? Nej så har jag aldrig tänkt. Jag är öppen för att bli drabbad av de känslor som skådespelarna förmedlar. Att det bli känslosamt är inget jag ryggar för.

Birgitta anser att all form av kultur viktig. Själv kom hon tidigt under sin uppväxt i kontakt med både musik och teater.
– Det hade stor betydelse för mig och jag anser att barn ska ha tillgång till kulturupplevelser. Jag har också på nära håll genom mina barnbarn sett hur givande det är när teater förmedlar känslor till yngre.

I nuet uppstår en spänning som gör bra teater väldigt bra.

Hon berättar om föreställningen Tummelisa som gavs för några år sedan och som fullkomligt trollband såväl 6-åringen som 10-åringen.
– Spänningen ligger i att teater sker där och då. Det finns ingen möjlighet till omtagning och det ger magi, vilket också märktes på barnbarnens respons, säger hon och fortsätter:
– Skådespelarna förmedlade sorg men också skratt och glädje. Plus att de satte fart på barnens egen fantasi vilket är så oerhört viktigt.

Från föreställningen Glasäpplen. Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

Den största fördelen med att vara abonnent på Örebro länsteater är att motverka ett osynligt hinder: Nämligen att komma iväg.
– Också när jag jobbade som mest och hade tre barn hemma hade jag abonnemang. Poängen var och är fortfarande att jag kommer mig för och har tillgång till en ny upplevelse en viss kväll. När jag sedan sitter i salongen är jag fullkomligt mottaglig. Jag är där, jag är med och ingenting stör.

Också Birgittas man har abonnemang och i pausen blir det gärna en kaffe eller ett glas vin.
– Vi träffar vänner och bekanta, småpratar lite grann och umgås. Det är jättetrevligt, men för min del är det min egen inre upplevelse av föreställningen som är det viktigaste.

Birgitta nämner förställningen Vredens Druvor där hon på djupet kände hur hon var med på färden. Eller pjäsen Glasäpplen där hon påtagligt kände skammen och nästan fick en smocka av fördomsinsikter.
– Teater är fantastiskt. Genom bra regi, bra skådespelare och bra rekvisita förmår Länsteatern förmedla komplexa känslor och upplevelser.

Gör som Birgitta bli abonnent och var med om fantastiska upplevelser

Birgitta ser fram mot höstens program på Örebro länsteater som än så länge är aningen hemligt.
– I det brev vi abonnenter fått ger Örebro länsteater en förhandsglimt av det som komma skall. Det lär bli en humoristiskt musikal, älskade klassiker, ett samtidsdissekerande drama och en kärleksfull gestaltning av machoidealens baksida. Dessutom blir visst en av Sveriges mest älskade ungdomsböcker en pjäs. Det känns spännande och Örebro länsteater och vi som publik går en innehållsrik säsong till mötes, summerar Birgitta Almgren.

Säsongen 2019/2020 erbjuder Örebro länsteater en repertoar som är en kreativ smältdegel av olikheter och estetisk bredd. 17 augusti släpper Örebro länsteater vilka pjäser som ska spelas under säsongen 2019/2020 med en festlig tillställning på Teaterplan och Öppet hus men redan nu kan du bli abonnent och säkra din plats på Örebro Teater.