Weekend-guide i magiska Marrakech – här är upplevelserna du inte får missa

Njut av ångande hamam, upplev hettan i Sahara-öknen eller bestig Nordafrikas högsta bergstopp. Bara fem timmar bort – och med drygt 300 soldagar per år – är det lätt att förstå varför mytomspunna Marocko blir allt populärare hos svenskarna. Gör dig redo för ett besök i ”Tusen och en natt”.

Weekend-guide i magiska Marrakech – här är upplevelserna du inte får missa

Allt mer av Marockos färgstarka uttryck och mångfacetterade kultur har sipprat in hos svenskarna de senaste åren.
Den marockanska inredningen har letat sig in i stilsäkra magasin, det marockanska köket blir bara trendigare och allt fler hittar sitt nya favoritresmål i den nordafrikanska smältdegeln Marocko.

Men så är det också ett land som både förför och ständigt överraskar sina besökare. Det finns otroligt mycket att upptäcka i Marocko och för många blir resan hit början på en livslång kärlekshistoria.

För det här är ett land som du kanske bara hinner skrapa på ytan på om du reser hit för allra första gången. Marocko är till ytan lite större än Sverige. Men som en kil insprängd mellan Europa och övriga Afrika och med kustlinje mot både Atlanten och Medelhavet är det ett land med vitt skilda uttryck och miljöer.

Här kan du uppleva Saharaöknen, bländas av historiska byggnader i städernas medinor, besöka vackra moskéer, njuta av den kryddmustiga marockanska köket eller fängslas av doftmyllret på landets souk-marknader, en måsteupplevelse som finns i nästan alla av Marockos städer. Eller njut av den nio kilometer långa bitvis flera hundra meter breda sandstranden i kuststaden Agadir. Här belönas du med solsäkra dagar, fyllda av underbara bad och vattensporter i alla dess former. Samtidigt bjuder Atlasbergen och dess bergsbyar på både äventyrliga vandringar och en inblick i landets enklare samhällen som är berbernas, Nordafrikas ursprungsbefolkning, hemort.

Marrakech – Marockos mest färgstarka resmål

Marrakesh är en av Marockos främsta turistorter. Här kliver du praktiskt taget in i ”Tusen och en natt”. Mytomspunnen och närmast sagolik är staden en oas av marockansk arkitektur, sprakande färger och historiens påtagliga vindslag.

I den gamla staden i Marrakech, Medina, trängs basarer, dofter, myllrande människor och yviga marknadsstånd på trånga gator. Den gamla staden blev en del av Unescos världsarvslista 1985 och längs hela den gamla stadsdelen löper den 1 000 år gamla och 19 kilometer långa, rosa stadsmuren. Det är också i Medina som du hittar Marrakesh alla riader, de karakteristiska boenden som för många är synonymt med Marocko.

Upplevelserna

Ett besök i Medina, Marrakechs gamla stad som ligger omringad av den 19 kilometer långa muren, är förstås ett måste. Här kan du strosa runt och njuta bland dofter, kryddor och hantverk i Marockos största souk-marknad. Det klassiska torget Djemaa el-Fna behöver du förstås också uppleva. Koppla av efter den färgstarka shoppingen med hamam, ett hett turkiskt bad med massage. Missa heller inte att vandra i Atlasbergen som ligger knappt två timmar från Marrakech.

Eller varför inte rida dromedar och övernatta i tält i öknen? Här finns en rad äventyr för den som vill göra resan ännu mer mångfacetterad. Har du gott om tid är också den gamla hippiestaden Essaouira värt ett besök. Den ligger två och en halv timme från Marrakech och är känd för att ha besökts av allt ifrån Leonard Cohen till The Beatles under 60-talet.

Boendet

I medinan, innanför stadsmuren i Marrakech, hittar du tusentals så kallade riader. Den här speciella boendeformen är något som många förknippar med Marrakech och är ett hus som är byggt runt en innergård. Ett mysigt och billigt boende som garanterat gör din resa än mer unik.

Ett trevligt exempel är Riad Saba, som drivs av svenska Maria Sebnat Martin och hennes marockanske man Jabrane. Ett annat är Riad al-Madina, ett omgjort före detta kafé som har haft gitarristen Jimi Hendrix som gäst. Riad O2 är ett annat uppskattat exempel med få rum där du kan bo för bara runt 500 kronor natten. Men det finns förstås mer traditionella turistboenden också. I stadens utkanter hittar du till exempel en rad lyxhotell med pool och solhäng.

Flyg till Marrakech från 1049 kr – kolla vilka datum som passar dig här

Maten

Mat och matlagning är centralt i Marocko, och det märks i resultatet. Smakerna är livliga och beskrivs ofta som mustiga där kryddorna ofta är både många och varierade. Här blandas allt ifrån spiskummin, saffran, gurkmeja och ingefära med färsk koriander och persilja.

Du kommer att uppleva ett potpurri av smaker från de arabiska, afrikanska och franska köken, och maten är ofta mild och söt snarare än kryddstark. Couscous har sitt ursprung hos berberfolker i Marocko och är något av en nationalrätt, ofta serverad med den traditionella gryträtten tagine.

I Marrakech finns en rad smaksprakande restauranger som är värda ett besök. Chez Aicha är en legendarisk budgetrestaurang på torget Djemaa el Fna. Ett betydligt dyrare men hyllat alternativ är Le Maison Arabe. Den franska restaurangen Le Palace var modeskaparen Yves Saint Laurents favorit. Besöks inte sällan av kändisar så se till att boka bord för att vara på den säkra sidan.

Vädret

Med fler än 300 soldagar per år och det blir sällan under 20 grader på dagarna. Alltså ett perfekt resmål även under vinterhalvåret. Solen är het i Marocko men när den är borta kan det bli ordentligt kallt. Det betyder att dagarna är varma stora delar av året medan det på nätterna kan bli runt 7 grader. Klimatet skiftar också över det varierade och bergiga landskapet.

Läs mer om Marrakech här

Advertisement