Så får ni bästa drömsemestern i Marocko

Över 300 soldagar per år.
En dagstemperatur som sällan viker under 20-strecket. Och nästan en mil sandstrand.
Marockos strandpärla Agadir har allt du kan önska av familjens solsemester – bara fem timmar bort.

Så får ni bästa drömsemestern i Marocko

Allt mer av Marockos färgstarka uttryck och mångfacetterade kultur har sipprat in hos svenskarna de senaste åren.

Den marockanska inredningen har letat sig in i stilsäkra magasin, det marockanska köket blir bara trendigare och allt fler hittar sitt nya favoritresmål i den nordafrikanska smältdegeln Marocko.

Men så är det också ett land som både förför och ständigt överraskar sina besökare. Det finns otroligt mycket att upptäcka i Marocko och för många blir resan hit början på en livslång kärlekshistoria.

Marocko är till ytan lite större än Sverige. Men som en kil insprängd mellan Europa och övriga Afrika och med kustlinje mot både Atlanten och Medelhavet är det ett land med vitt skilda uttryck och miljöer.

Här kan du uppleva Saharaöknen, bländas av historiska byggnader i städernas medinor, besöka vackra moskéer, njuta av den kryddmustiga marockanska köket eller fängslas av doftmyllret på landets souk-marknader – en måsteupplevelse som finns i nästan alla av Marockos städer. Inte minst i Marrakech.

Mytomspunnen och närmast sagolik är staden en oas av marockansk arkitektur, sprakande färger och historiens påtagliga vindslag.

Agadir – Marockos främsta turistmål

Kuststaden Agadir är Marockos mest populära resmål.

Och det är lätt att förstå varför turisternas förälskar sig i platsen. Den flera hundra meter breda och nio kilometer långa sandstranden, tillsammans med ett osvikligt sommarklimat är en lisa för själen. Söker du en fantastisk sol- och badsemester har du alltså svårt att misslyckas – men här finns mer än så.

Precis som i Marrakesh finns Marockos mångfacetterade kultur och historia alltid runt hörnet. Museer, berberkonst, den omsorgsfullt och kryddsäkra marockanska maten är en del av upplevelserna även här.

Nouveau Talborj, Agadirs moderna stadskärna, byggdes upp så sent som 1963 efter en omfattande jordbävning och skiljer sig visserligen mot de mer traditionella stadsmiljöerna i landet. Men här finns också ett 40-tal vackra moskéer, mysiga caféer och en härlig strandpromenad.

Vattnet i Agadir är långgrunt och badorten beskrivs ofta som ett paradis för den är intresserad av vattensporter. Perfekt att kombinera med till exempel en golfrunda på någon av alla natursköna banor bland palmer och stränder.

Flyg till Agadir från 1049 kr – kolla vilka datum som passar dig här

Upplevelserna 

Med nästan en mil lång sandstrand åker förstås många till Agadir för sol, bad och alla tänkbara vattensporter. Norr om Agadir ligger också Oualidia, en populär mindre badort som ligger i ena änden av en lagun som hjälper till att hålla Atlantenvågorna borta – bra för nybörjarsurfare och barnfamiljer.

Men i Agadir finns också en nybyggd marina som blivit en uppskattad oas av restauranger, kaffebarer och glassbutiker. Fiskehamnen i Agadir är landets största och varje morgon kan du uppleva den lokala fiskmarknaden här. Precis som i Marrakech är souken, marknaden inne i stan, ett givet besök. Här hittar du allt från kryddor och keramik till möbler och grönsaker i ett myller av säljare, kunder och turister. Missa heller inte att besöka fästningen Kasbahn från 1500-talet.

Boendet

I Agadir bor du på semesterhotell som ofta ligger mer eller mindre nära stranden. Till exempel på Hotel Riu Tikida Beach eller Atlantic Palace, båda med flera pooler som komplement till strandhänget. Kan du tänka dig att bo en bit från själva stadskärnan så är Riad Dar Haven ett prisvärt alternativ med fina omdömen.

Maten

Mat och matlagning är centralt i Marocko, och det märks i resultatet. Smakerna är livliga och beskrivs ofta som mustiga, där kryddorna ofta är både många och varierade. Här blandas allt ifrån spiskummin, saffran, gurkmeja och ingefära med färsk koriander och persilja. Du kommer att uppleva ett potpurri av smaker från de arabiska, afrikanska och franska köken, och maten är ofta mild och söt snarare än kryddstark. Couscous har sitt ursprung hos berberfolker i Marocko och är något av en nationalrätt, ofta serverad med den traditionella gryträtten tagine.

I Agadir är lunch vid marinan värt att testa, till exempel på restaurangen Pure Passion. La Marina d’Agadir i änden av strandpromenaden är ett annat alternativ.

Vädret

Agadir har ett varmt klimat med en temperatur mellan 20 och 30 grader året runt.
Med fler än 300 soldagar per år är det alltså ett perfekt resmål även under vinterhalvåret.

Solen är het i Marocko, men när den är borta kan det bli rejält kyligt. Det betyder att dagarna är varma stora delar av året medan det på nätterna kan bli runt 7 grader. Klimatet skiftar också över det varierade och bergiga landskapet.

Läs mer om Agadir här

Advertisement