Intresset för husvagn och husbil ökar i Hälsingland

De senaste åren har det blivit alltmer populärt att semestra med husvagn och husbil. Men de ökända (matchande) träningsoverallerna och de enkla ekipagen är numera sällsynta.


Trenden visar att både husvagnar och husbilar blir lyxigare, större och fyllda med smarta tekniska finesser. Mikael Johansson, säljare på Nibo Caravan i Bollnäs, berättar om nyheter och trender inför årets husvagnssäsong.
  • 1/2

    Intresset för husvagn och husbil ökar i Hälsingland

  • 2/2

    Intresset för husvagn och husbil ökar i Hälsingland

Mer lyx och ny teknik

Utvecklingen har gått framåt de senaste åren och många efterfrågar mer exklusiva fordon och nya tekniska lösningar. Det ska vara bekvämt och lyxigt att åka på semester, oavsett om man väljer husvagn eller husbil.

– Många vill ju ha det väldigt bekvämt på semestern. Det blir mer och mer lyx, större husvagnar och fler smarta lösningar, berättar Mikael Johansson, säljare på Nibo Caravan i Bollnäs.

En teknisk lösning som många väljer är en så kallad ”mover”. Den gör husvagnen fjärrstyrd och därmed mycket enklare att parkera, speciellt när det är dåligt med utrymme.

– Vi säljer mycket movers. Den gör så att du kan köra vagnen med en fjärrkontroll, väldigt praktiskt. Smarta stödben som ställer vagnen i våg när du trycker på en knapp är också populära.

Sen blir det ju mer och mer appar också, bland annat för att styra kyla och värme i husvagnen eller husbilen. På husbilar är backkamera mer eller mindre standard idag, säger Mikael Johansson.

Fler upptäcker friheten

Mikael Johansson pekar också på en annan trend, nämligen den att fler och fler upptäcker tjusningen med att semestra med husbil eller husvagn.

Han berättar att det blir allt vanligare att sälja sitt fritidshus för att köpa husvagn eller husbil i stället.

– De som säljer stugan och köper husbil istället vill slippa allt jobb det innebär att äga ett hus, med målning, gräsklippning, snickeri och allt möjligt. När man är ute med husvagn så är det semester på riktigt så att säga, då är det bara att ta dagen som den kommer. Det är nog just det som många har upptäckt helt enkelt, säger Mikael Johansson.

Även bland yngre och barnfamiljer har intresset för att semestra med husvagn och husbil ökat de senaste åren.

– Det har blivit fler yngre som är intresserade, helt klart, konstaterar Mikael. Inte minst har intresset hos barnfamiljer ökat. De vill ofta ha en så kallad barnkammarvagn, säger han.

De matchande träningsoverallerna ett minne blott

– Den där bilden många har haft av husvagnsfolk, att de alltid har matchande träningsoveraller och så där, den stämmer inte längre. Idag är det verkligen alla slags människor som semestrar med husvagn och husbil, avslutar Mikael Johansson.