Att tänka på när du köper begagnad husbil eller husvagn

Nu är det högsäsong för försäljning av begagnade husvagnar och husbilar.

Men att hitta drömobjektet är inte alltid enkelt och på begagnatmarknaden finns dessutom flera fallgropar att passa sig för.

Att tänka på när du köper begagnad husbil eller husvagn

Nu är det högsäsong för försäljning av begagnade husvagnar och husbilar. Men att hitta drömobjektet är inte alltid enkelt och på begagnatmarknaden finns dessutom flera fallgropar att passa sig för.

Nibo Caravan har sålt husvagnar och husbilar sedan 1960-talet. Med ett hundratal objekt till försäljning är de en av Norrlands största aktörer inom husvagn och husbil. Här ger Mikael Johansson, som är säljare på Nibo Caravan i Bollnäs, sina bästa tips för ett lyckat begagnatköp.

Köpa privat eller hos en firma

För många börjar jakten på en begagnad husbil eller husvagn med beslutet om att köpa privat eller hos en firma.

– Man kan säga så här, ska du ha en riktigt billig vagn så har du bäst chans på privatmarknaden. Men ska du ha en lite bättre husvagn eller husbil, då gör du bäst i att köpa hos en firma, säger Mikael Johansson.

Fukttest, säkerhetskontroll och finansiering

Micke Johansson, säljare NIBO Caravan

– Vi fukttestar och kontrollerar alla husvagnar och husbilar vi tar in, så det är ju en stor trygghet för dig som kund.

Även möjligheten till inbyte av den gamla husvagnen och smidig finansiering lockar många att köpa begagnad husvagn eller husbil hos en firma.

– Många kunder uppskattar enkelheten i att byta in den gamla husvagnen eller husbilen hos oss.

Då slipper de sitta med dubbla vagnar och de slipper krångla med att få den gamla såld. Och om kunden vill ha hjälp med finansiering så kan vi lösa det det på plats, oftast samma dag till och med, säger Mikael Johansson.

Läs mer: Så här fungerar ett verkstadsbesök hos NIBO

Konsten att göra ett klipp
Att köpa begagnad husvagn eller husbil på firma innebär större trygghet för kunden. Men för den som vill göra ett klipp är det privatmarknaden som gäller. Eller?

– Man ska ha väldigt bra koll på marknaden om man ska kunna göra ett riktigt bra affär på privatmarknaden. Visst kan det hända ibland att man kan göra ett klipp på Blocket, även på en lite bättre vagn, men det är förvånansvärt sällan skulle jag säga.

Enligt Mikael Johansson kan det ibland till och med vara dyrare att köpa privat än på firma.

– Jag har sett flera exempel där en privatsäljare begär betydligt mer än vad vi skulle ta för samma husvagn. Man blir ju förvånad, men det är klart, de försöker väl, säger Mikael Johansson.

Läs mer: De här begagnade husvagnarna hittar du hos NIBO

Mikaels tips för ett lyckat begagnatköp 

Mikael Johanssons tips för ett lyckat begagnatköp gäller för både privatmarknaden och för köp hos en firma.

1. Är husvagnen eller husbilen fuktfri?
En fuktskada syns inte alltid med blotta ögat, men kan bli en både kostsam och ohälsosam överraskning när köpet väl är klart. Är du det minsta tveksam, köp inte.

2. Säkerhet
Både en husvagn och en husbil måste såklart vara säker. Se till att det objekt du är intresserad av är professionellt kontrollerat. Det gäller både trafiksäkerhet och gasolsystemets säkerhet.

3. Välj rätt typ av husvagn eller husbil
Med rätt typ av husvagn eller husbil blir semestern både enklare och roligare. Fundera över vilka behov just du har. Titta på flera olika modeller innan du bestämmer dig.

4. Betala rätt pris
Om du inte redan har väldigt bra koll på marknaden, så se till att skaffa dig en bra bild av prisläget innan du genomför ett köp. Känns allt hundra procent rätt så är det inget fel att köpa privat, men jämför priset med en firma, du kan komma att bli förvånad.