Anrika pappersbruket lockade Robin till Höga Kusten: ”Jag bor i skogen och jobbar i världen”

Efter studierna vid Umeå Universitet började den nyutexaminerade högskoleingenjören Robin Andersson spana efter jobb i stora delar av Norrland. Valet föll på pappersbruket Mondi Dynäs i Väja, strax utanför Kramfors.
– Det här är rätt för mig. Jag utmanas och utvecklas och samtidigt gör jag faktiskt skillnad. Företaget fokuserar allt mer på hållbarhet, det passar mig och mina värderingar.

Robin Andersson, Technical Sales Service Manager, trivs med sitt jobb och att få göra skillnad. Foto: Ludwig Grundström

Han växte upp i Jämtland, studerade i Västerbotten och jobbar nu i Västernorrland.
– Jag tycker att jag bor ganska centralt. Mina vänner brukar säga att jag bor i skogen, men jobbar i världen.

För fem år sedan fick Robin upp ögonen för annonsen om utvecklingsingenjör på Mondi Dynäs. Ett framgångsrikt pappersbruk längs Ångermanälven i Kramfors som ingår i den starka koncernen Mondi.
– Jobbet och branschen kändes väldigt spännande och jag ville verkligen testa. Det är klart, jag kände ingen så det var ett stort steg att flytta. Jag fick en fin start och ett otroligt bra bemötande, inte bara av min arbetsgivare utan även av kommunen som bjudit in mig på välkomstmiddag.

Från pappersbrukets historia till dess produkter – läs med om Mondi Dynäs här

Mondi Dynäs är inne i en spännande utvecklingsfas. Nu rekryteras fler för att möta kommande behov. Foto: Ludwig Grundström

De nyvunna kontakterna med kommunen visade sig vara betydelsefulla när hans särbo Frida, som inledningsvis bodde i Umeå och var i färd med att avsluta sina studier, började blicka söderut – mot Robin.
– Hon är förskollärare och fick jobb i kommunen, mycket tack vara mina första kontakter.

Sedan några år tillbaka bor paret och fågelhunden Svea i Kramfors. Inledningsvis i lägenhet och numera i hus i Prästmon. Det är en bekväm och praktisk villa med avskilt läge längs älven, nära skog, berg, skidspår och skogsstigar.
– Huset hade förmodligen kostar två miljoner mer om vi köpt det i Umeå än här. Vi trivs jättebra och vill ha en aktiv fritid.

Just nu rekryterar Mondi till ett tjugotal tjänster – läs mer och ansök här

I Höga Kusten finns mycket att upptäcka oavsett årstid.

Nu är ju inte all tid fritid, utan en stor del läggs på jobbet. Ett arbete Robin trivs otroligt bra med. Under de fem åren som gått på Mondi har han fått möjligheten att testa olika tjänster och hittat en väg framåt som han vill utforska.
– Här det lätt att växa och utvecklas, inte bara för oss ingenjörer utan för alla. Jag har själv fått mer ansvar och kan jobba med de frågor jag känner extra mycket för.

Sedan 2020 arbetar Robin som Technical Sales Service Manager vilket innebär att han är länken mellan pappersbruk, säljorganisationer och kunder.
– På grund av pandemin har jag inte rest speciellt mycket men det är något som jag ser fram emot. Förutom kompetensutveckling är det ett bra företag med bra villkor. Jag har aldrig haft så bra förmåner tidigare som här. Bland annat finns ett bra gym med PT, en personalklubb, arbetstidsförkortning och stugor och lägenheter – både i fjällen och i Stockholm. Stugan i Kittelfjäll använder jag gärna runt jakten och betalar bara några få hundralappar per natt.

Här kan du se, och läsa mer om, vilka som jobbar på Mondi Dynäs