Viktor Wärnick: ”Ett jobb att gå till är det viktigaste för integrationen”

Denna artikel är framtagen av Moderaterna Gävleborg.

Inkludering och ett jobb att gå till är viktiga frågor för Viktor Wärnick, 27-åringen från Söderhamn som kandiderar till Riksdagen för Moderaterna i Gävleborg. Intresset för samhällsfrågor och politik väcktes redan när han var 15. Idag han hunnit med 8 år i kommunstyrelsen och att plugga till jurist i Uppsala.

Viktor Wärnick: ”Ett jobb att gå till är det viktigaste för integrationen”

Viktor Wärnicks politiska engagemang vaknade tidigt. Det var inför valet 2006 och under en tid som präglades av sviterna efter nedläggningarna av flygflottiljen och Ericssonfabriken i Söderhamn.
– Jag hade känslan av ett samhälle på nedgång. Flera av mina skolkamrater kom från hem där föräldrarna inte hade ett jobb att gå till, de kanske aldrig haft ett. Jag tyckte inte att politikerna verkade göra så mycket, de verkade nöjda i status quo. Det retade mitt 15-åriga jag, säger han.

Jag tyckte inte att politikerna verkade göra så mycket, de verkade nöjda i status quo. Det retade mitt 15-åriga jag

Han började läsa på om vad de olika partierna stod för. Moderaterna var det parti han tyckte hade den bästa avvägningen mellan individens frihet och samhällets gemensamma behov.
– Moderaterna talade om utanförskapet och om jobben som det viktiga för att bli inkluderad i samhället. Jag förstod vad de menade. Jag tyckte det verkade vettigt att vi hjälps åt via skattsedeln men att människor behöver kunna stå på egna ben så långt som möjligt, för att vi ska ha råd med välfärden då vi verkligen behöver den, säger han.

Läs mer: Nya Moderaterna Gävleborg – vår politik

Idag jobbar han med asylprövning på Migrationsverket.
– Jag har varit föredragande i många asylärenden, mött människor som i ett utsatt läge söker skydd i Sverige av vitt skilda anledningar, säger han. Man inser snabbt att vi i Sverige är mycket privilegierade. Vi har inte haft krig på 200 år, det är en enorm skillnad jämfört med till exempel Syrien eller Eritrea. Vi har så klart ett moraliskt ansvar att hjälpa dem som är i behov av skydd, men det måste ske med ordning och reda, lägger han till.

Den genomsnittliga tiden innan hälften av alla nyanlända har ett arbete i Sverige är idag åtta år. Arbetslösheten är nästan fem gånger så hög för en person född utanför Europa som för en person född i Sverige.
– Jag tror att en god integration kommer av att ha ett jobb att gå till, känna arbetsgemenskap, bidra, vara inkluderad. Detta tar alldeles för lång tid idag, säger Viktor Wärnick.

Jag tror att en god integration kommer av att ha ett jobb

I Moderaternas invandringspolitik ligger fokus på att förbättra integrationen och en central fråga är att snabba på vägen till arbete. Partiet vill skapa inträdesjobb och införa ett bidragstak. Arbete ska alltid löna sig mer än att leva på bidrag. Man vill också öka incitamenten att lära sig svenska för nyanlända. För att få medborgarskap ska svenskkunskaper vara ett krav.
– För att klara integrationen behöver vi ha en reglerad och stram invandring. Vi måste återupprätta förtroendet för vårt mottagande och vårt asylsystem, genom att skapa ordning. Det är viktigt att bara de som är skyddsbehövande får stanna. Idag stannar även många som inte är i behov av skydd. En hel del som fått avslag gömmer sig. Det skapar skuggsamhällen vilket är en grogrund för kriminalitet och oro, säger Viktor Wärnick.

Läs mer: Sverige behöver en fungerande integration

FN:s flyktingkonvention är ett regelverk som enligt Viktor Wärnick är en viktig utgångspunkt för migrationspolitiken. Den definierar bland annat vem som har rätt till skydd och grundläggande mänskliga rättigheter i samband med flykt.
– Människor som riskerar att utsättas för tortyr eller att mista livet ska aldrig återsändas, så pass civiliserade måste vi vara. Flyktingkonventionen och vår utlänningslag är en bra grund för Sveriges migrationspolitik men vi behöver skärpa kraven på efterlevnad. Sverige har varit för slapphänt. Det blir fel om vi låter en grupp stanna för att de skriker högt, menar han.

En fråga som tycks driva Viktor Wärnick inom integrationspolitiken liksom inom politiken i stort är kampen mot utanförskap, det som även finns på flera andra plan i samhället.
– Många känner sig idag fast i utanförskap där ingen ser dig, du fortsätter bara att få bidrag. Att tro att en människa är förlorad på grund av en lång tid i utanförskap, det är ett svek. I Gävleborg har vi hög arbetslöshet jämfört med resten av Sverige.
– Ett av mina mål är att jobba för en bättre utdelning till Gävleborg och Norrlandslänen. Här finns ju vattenkraften, skogsnäringen, malmen, lantbruk, entreprenörsskap – en del av grunden för Sveriges funktion. Det kan definitivt ge en bättre utdelning, säger han.

OM VIKTOR

Namn: Viktor Wärnick
Uppdrag: Riksdagskandidat, fullmäktigegruppens ordförande i Söderhamn, sitter i kommunstyrelsen och -fullmäktige sedan 8 år
Arbete: Statstjänsteman på Migrationsverkets asylprövningsenhet i Gävle
Bor: Söderhamn
Familj: Fästmö och son
Ålder: 27 år