Lars Beckman: ”Främja företagande och jobb så klarar vi samhällets utmaningar”

Denna artikel är framtagen av Moderaterna Gävleborg.

Uppväxt i en företagarfamilj i Norrbotten har Lars Beckman själv sett insatsen som krävs för att vara småföretagare. Men det har också gett honom en övertygelse om att det är människors egen drivkraft som skapar utveckling och jobb – grunden för att säkra välfärden och för att kunna stöd till de som behöver det mest. Övertygelsen förstärktes när han hamnade i en annorlunda familjesituation.

Lars Beckman: ”Främja företagande och jobb så klarar vi samhällets utmaningar”

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Jag växte upp i en företagarfamilj med en pappa som jobbade dygnet runt, det har såklart präglat mig, säger Lars Beckman.

Det partipolitiska engagemanget väcktes när förslaget om löntagarfonder lades fram på 80-talet. Förslaget innebar att en del av ägandet i näringslivet skulle överlåtas till fackliga organisationer och förstatligas. Efter att ha sett vad som kan krävas av en småföretagare tyckte Lars Beckman att förslaget var orimligt och engagerade sig i manifestationerna.

– Många företagare har en familj hemma och ”en familj” på jobbet. Det kräver ett stort engagemang och oändligt antal arbetstimmar. Att förstatliga detta kändes fel för mig. Jag brinner för företagsamhet och för att människor ska kunna förverkliga sina drömmar. Och företag är alltid människor av kött och blod. Det är de som kan skapa innovation med rätt förutsättningar, säger han.

”Vi måste ge människor möjlighet att lyckas”

– Jag är övertygad om att människor är kapabla och villiga att jobba och att fatta egna beslut. Vi måste ge människor möjlighet att lyckas. Myndigheterna är till för att stödja och hjälpa – inte stjälpa, fortsätter han.

Som exempel berättar han om en muskelkonferens han deltog i där många av deltagarna var svårt påverkade av sin sjukdom.

– Den starkaste längtan hos många av deltagarna var viljan och längtan efter en arbetsplats att gå till, en kaffekopp och arbetskamrater att gå till. Idag är det många funktionsnedsatta under 30 som blir förtidspensionerade. Här har Sverige misslyckats. Jag är övertygad om att alla kan bidra med något, säger Lars och så ger han ett exempel:

– På Ica Maxi i Hudiksvall har de en kille med funktionsvariation som kommer och sköter sin del av brödhyllan två timmar i veckan tillsammans med sin personliga assistent. Det är väl fantastiskt.

Lars Beckman har själv en annorlunda familjesituation då hans döttrar föddes med särskilda behov.

– Jag anser att moderaterna har högst trovärdighet i finansieringen av välfärden. Vi prioriterar samhällets kärnuppgifter som en god sjukvård istället för att subventionera elcyklar. Att nuvarande regering har försämrat villkoren för de funktionsnedsatta som tillhör de grupper i samhället som har högst behov av stöd, det tycker jag är skamligt, säger Lars.

Läs mer om vår politik på vår hemsida

För att få snurr på ekonomin vill Moderaterna sänka skatten på hushåll med låga och normala inkomster. Det ska alltid löna sig att gå från bidrag till arbete. Därför vill de också införa ett bidragstak.

– För att få fler människor i arbete behöver vi företagen, utan dem finns det ingen som kan anställa. Det är därför företagsklimatet måste förbättras i Sverige och i Gävleborg. Jag tror på småskalighet, valmöjligheter och även att värna om landsbygdsfrågor. Moderaterna och alliansen vill ge företagen så bra villkor att fler företag vill flytta till Sverige – inte härifrån, säger han.

Medför inte marknadsekonomin snarare en globalisering än småskalighet?

– För mig är det inget problem att Volvo, Sandvik och Ericsson växer sig stora. Det finns ingen motsättning mellan stora och små företag, de lever i symbios med varandra. Välmående företag kan generera pengar och utrota fattigdom. Jag tror också att ekonomisk tillväxt är bra för miljön. Varje gång en äldre lastbil byts ut till en ny modern så minskar utsläppen. När ekonomin förbättrades i de forna öststatsländerna fick de råd att bygga avloppsanläggningar som renar vattnet som släpps ut i Östersjön, säger Lars och låter övertygad.
– Nu är valet väljarnas, nu tar vi tag i Sverige!

OM LARS 

Namn: Lars Beckman
Politiskt åtagande: riksdagsledamot för Moderaterna och fullmäktigeledamot i Gävle kommun
Arbetar med: Tjänstledig från Svenskt Näringsliv
Bor: I Valbo, född och uppvuxen i Norrbotten
Familj: Gift och två tvillingdöttrar
Ålder: 50 år