Ljusdalsbon Tommy begravde sin far – motivlackade unikt kistlock i samarbete med begravningsbyrå: “Ville hedra pappa”

Han hade blivit friskförklarad, Tommys pappa Håkan, när livet plötsligt inte ville mer.
– Hans bortgång chockade hela familjen. Vi var helt oförberedda och blev handlingsförlamade men jag samlade ihop mig och kontaktade Michael Skoglund Begravningsbyrå i Ljusdal och fick ett väldigt empatiskt och proffsigt bemötande.

"Begravningen är en milstolpe i livet och jag fick med hjälp av Michael Skoglund Begravningsbyrå stöd och hjälp att kunna hedra pappa på det sätt jag helst ville", säger Tommy Hansson.

Orden är Tommy Hanssons och han berättar att pappa Håkan var den mest omtänksamma person man kan tänka sig.
– Han frågade ofta hur det var och var ärligt intresserad av svaret. Och så var han alltid stöttande.

Ofta följde Håkan med Tommy ut på uppdrag. Tommy, som är undersköterska, brukar motivlacka bilar, lastbilar och motorcyklar på sin fritid och han gör det i sitt garage hemma.
– Pappa kunde ha med sig en stol och så satte han sig där i garaget, ofta i bakgrunden och tittade på när jag jobbade. Han delade min passion och det betydde mycket för mig.

Här kan du läsa mer om vilka som arbetar på Mikael Skoglund Begravningsbyrå

”Jag kontaktade Mikael Skoglund Begravningsbyrå direkt efter pappas död och fick klart för mig i vilken ordning allt skulle ske. Deras stöd har betytt mycket för oss”, säger Tommy Hansson.

Så när kistan skulle beställas kom idén till Tommy: Han ville motivlackera Håkans vita kista.
– Jag frågade Micke på Michael Skoglund Begravningsbyrå om det fanns möjlighet få motivlacka pappas kista. Och han svarade: Vilken fin idé, säger Tommy och fortsätter:

Det kändes bra, för i det läge som vi var, så visste vi inte vad som var rätt och vad som var fel. Men tillsammans med Micke på begravningsbyrån kom vi anhöriga fram till hur vi ville hedra pappa och göra begravningen så fin som möjligt.

Michael Skoglund Begravningsbyrå körde hem den vita kistan till Tommys garage och i tre dagar jobbade han oavbrutet med sin airbrush.
– Jag ställde fram en stol till pappa. Vid kistans huvudände målade jag en ängel som kramade ett guldhjärta. Och vid fotänden ett hjärta som såg ut som en sten, en symbol för hans namn – han hade, precis som jag har, Sten som andra namn.

Det bemötande Tommy fick av Michael Skoglund Begravningsbyrå i Ljusdal var helt avgörande för den fina minnesstund som begravningen blev.
– Sorgen tar inte slut i och med begravningen, men den blir en milstolpe i ens liv och jag kommer för alltid att bära med mig känslan jag upplevde i kyrkan när takets belysning speglade sig som en gloria runt ängelns huvud på kistlocket. Det var pappa som tog avsked.

Läs mer: Inför besöket med begravningsbyrån finns det en del frågor som det kan vara bra att diskutera inom familjen

Och det är ingen svårighet för Tommy att berömma begravningsrådgivarna på Mikael Skoglund Begravningsbyrå.
– De mötte oss och våra frågor på ett sätt som gav oss lättnad mitt i vår sorg. De hjälpte oss att sortera en sak i taget och det vi inte orkade med själva tog de hand om. Vi hade en jättebra dialog och de löste allt, säger han och fortsätter:
– Jag har fortsatt att hälsa på dem på begravningsbyrån när jag har vägarna förbi. Det klaffar väldigt bra, jag tycker om sociala människor. Och hade jag inte blivit så bra bemött på Michael Skoglund Begravningsbyrå, hade jag inte fortsatt att ha kontakt med dem. I en svår stund tog de hand om oss på ett proffsigt och empatiskt sätt, avslutar Tommy Hansson i Ljusdal.

Behöver du hjälp med bouppteckning, framtidsfullmakt, testamente, äktenskapsförord, med mera? Här kan du få rådgivning inom familjejuridik

”Jag hoppas pappa var med”, säger Tommy om begravningen.

Här kan du läsa mer om begravningar och saker du behöver tänka på inför en stundande begravning