Egen sorg ledde till yrkesvalet som begravningsrådgivare – Ljusdalsbon Michael Skoglund: ”Jag vet hur tryggt det känns att få hjälp”

Michael Skoglund var 30 år när det hände. Hans sambo och bebis var på väg till babysimmet. Bilen fick sladd och frontalkrockade med en buss. De omkom omedelbart.
– I kontakt med döden behöver man hjälp, det lärde jag mig då och den erfarenheten har jag med mig som begravningsrådgivare.

“Förlusten av en nära anhörig är en av de svåraste upplevelserna man kan vara med om. Vi vet hur viktigt det är att någon finns till hands för att ge stöd och rätt hjälp i en svår situation”, säger Michael Skoglund, som själv upplevt svår sorg. Numera driver han Michael Skoglund Begravningsbyrå i Ljusdal.

Det är drygt 25 år sedan det hände. Michael Skoglund driver idag en begravningsbyrå i Ljusdal, något han troligen inte skulle ha gjort utan denna tragiska händelse.
– Jag förlorade hela min familj och fick mycket hjälp och när Pigge Werkelin ringde från Thailand 2004 och frågade om jag kunde hjälpa till att stötta honom och 13 andra som förlorat sina familjer i Tsunamin ställde jag självklart upp, säger han och fortsätter:
– Det går aldrig att veta hur någon känner sig när man förlorar närstående, men jag vet att det känns väldigt tufft.

Här kan du läsa mer om Michael Skoglund begravningsbyrå och vilka tjänster de kan hjälpa till med

Efter den tragiska olyckan begravdes Michaels sambo och bebis på Ljusdals kyrkogård.

Ett drygt år senare, 2006, visste Michael att han ville fortsätta att arbeta för människor i sorg. Han slutade som snickare i Stockholm och började jobba som begravningsrådgivare i Ljusdal. Tio år senare startade han Michael Skoglund Begravningsbyrå, där också Mikael Olofsson, Eva Hagman och Monica Hansson arbetar idag.
– Vi drivs av att vi vill hjälpa människor, säger Michael och fortsätter:

Vi är väldigt sociala, gillar folk och vet hur betydelsefullt det är att få hjälp när något händer.

I snitt är det 52 val som ska göras innan en begravning är klar, räknat från valet av begravningsbyrå.
– Det är bra att ta kontakt med oss direkt för att i grova drag få reda på vad som ska göras. Det första som brukar ske är att vi hämtar den avlidne i dennes bostad och för kistan till kapellet vid kyrkan där begravningen ska äga rum. Sker dödsfallet på sjukhus är det inte lika bråttom men många väljer ändå att få hem sin anhöriga till församlingen och det hjälper vi till med, säger Michael.

På väg till begravningsplatsen händer det att Michael stannar till med begravningsbilen.
– Ibland vill de anhöriga vara med och bädda ner och följa med i begravningsbilen till betydelsefulla platser för att minnas.

Här kan du läsa mer om vilka som arbetar på Mikael Skoglund Begravningsbyrå

En första kontakt med Michael Skoglund Begravningsbyrå underlättar när en närstående avlidit. ”Då får du direkt information om vad som kommer att ske närmast. Sen träffas vi lite senare och reder ut allt det andra”, säger Michael Skoglund, begravningsrådgivare i Ljusdal.

Det finns inga rätt eller fel i samband med en begravning menar Michael.
– Vill man dekorera kistan traditionellt så gör man det. Vill man placera några fina minnesföremål på den så gör man det och vill man ha en viss typ av musik så blir det så, säger han och tillägger:
– Begravningen är en milstolpe. Den har en viss ordning där man får ta avsked, där det blir en överlåtelse och ett personligt tal. Sorgen försvinner inte, men ceremonin gör att många upplever ett före och efter begravningen i sorgearbetet. Därför är det viktigt att begravningen blir precis på det sätt som de anhöriga vill ha den.

Behöver du hjälp med bouppteckning, framtidsfullmakt, testamente, äktenskapsförord, med mera? Här kan du få rådgivning inom familjejuridik

Stämningen är lättsam på Michael Skoglund Begravningsbyrå. Här finns erfarenhet och medkänsla på riktigt och här möts man av ett leende, av värme och av omtanke.
– Vi är lättsamma och inte ett gäng stenstoder. Vi vet att det är tungt för anhöriga att ta hand om sina nära avlidna och är måna om att stämningen hos oss inte ytterligare ska tynga, avslutar Michael Skoglund i Ljusdal.

Här kan du läsa mer om begravningar och saker du behöver tänka på inför en stundande begravning