Slutade skolan utan betyg – hon har idag ett 20-tal anställda

Hennes pappa var egen företagare och mamman var maniskt städande.
– Jag hade alltid velat vara min egen och kände att det här var genomförbart, säger Katja Järvelä, vd och ägare till Lanolia i Södertälje.

Slutade skolan utan betyg – hon har idag ett 20-tal anställda

Katja slutade gymnasiet utan slutbetyg men det hindrade henne aldrig att driftigt arbeta sig framåt. I år fyller städföretaget 11 år och har ett tjugotal anställda och ett tiotal firmabilar.

– Bilarna är fullt utrustade så våra kunder behöver inte tänka på något städmaterial över huvud taget, berättar hon.

Hur kan man beskriva era kunder?

– I dag har vi omkring fyrahundra kunder och man kan nog säga att de flesta är vanliga medelsvenssons, säger Katja.

Vanligast är det att hushåll anlitar företagets professionella lokalvårdare varannan vecka för att få hjälp med städningen hemma.

– Tid har blivit viktigare för många och de allra flesta gör nog hellre något annat än att städa då de väl är lediga, säger Katja.

Lanolia använder sig av miljöanpassade kemikalier som gör jobbet skinande rent.

– Det finns nog inget medel som man bara kan spraya på och sedan tvätta av för att få jobbet gjort som många reklamfilmer vill påvisa. Vi använder oss av professionella städkemikalier som är utformade för specifika städområden.

Katja Järvelä – VD och ägare av städfirman Lanolia Städ AB

Här kontaktar du Lanolia

Till sist, har du några tips till den som själv vill försöka göra rent duschen?

– Ja, om jag ska ge ett litet husmorsknep så kan man använda vanligt diskmedel och citron. Först använder du ett vanligt diskmedel som är fettlösande, vilket biter på hudavlagringar och schampoorester. Sedan använder du en vanlig citron , som löser upp kalkbeläggningar, berättar Katja.

Flera av Lanolias kunder är i dag småbarnsfamiljer.

– Det behöver inte vara så komplicerat. Vi är helt kundanpassade och avgår med RUT. Kort sagt, släpp städningen så tar vi hand om den, säger Katja Järvelä.

Läs mer: Så här många städtjänster har Lanolia