Krokomsbostäders omtanke sträcker sig långt bortom trasiga kylskåp

Ett samarbete med Kvinnojouren och en satsning på att lära seniorer IT. Det är två av Krokomsbostäders vägar till att ta ett socialt ansvar både för sina hyresgäster och för kommunen.

När vi hörde att Kvinnojouren behövde mer resurser kändes det naturligt att kontakta dem, berättar Krokomsbostäders vd Kenneth Karlsson.

Inför 2017 ökade Krokomsbostäder sina hållbarhetsambitioner och bestämde att de skulle göra betydligt mer än vad lagen kräver, bland annat när det gäller social hållbarhet. Men det arbetet hade börjat tidigare än så. Redan 2015 inleddes till exempel ett samarbete med Kvinnojouren i Jämtland.
– Det stod mycket i media om kvinnofridskränkningar och vi ville därför lära oss mer om kvinnofridsfrågor. När vi hörde att Kvinnojouren behövde mer resurser kändes det naturligt att kontakta dem, berättar Krokomsbostäders vd Kenneth Karlsson.

Samarbetet går ut på att Kvinnojouren får använda en av bostadsbolagets lägenheter till skyddat boende. I gengäld ska de hjälpa till att utbilda Krokomsbostäders styrelse och personal.
– Vi hade en och en halv utbildningsdag för några år sedan som var väldigt bra och lärorik. Nu har vi hunnit få rätt många nyanställda och vi andra behöver repetition, så det är snart dags igen, säger Kenneth Karlsson.

Även Kvinnojouren hyllar samarbetet.
– Det som kändes bra var att de tog sig tid för en ordentlig genomgång. Det var också lärorikt för oss att få höra deras tankar om kvinnofridsfrågorna. Dessutom är det väldigt bra att ha tillgång till skyddade boende även på platser utanför Östersund, säger Helena Lassen, anställd vid Kvinnojouren i Jämtlands län.

En annan sak som bekymrade Krokomsbostäder var rapporterna om att äldre människor hamnar i utanförskap på grund av att de inte har tillgång till internet. Samtidigt hade samtliga hyresgäster tillgång till gratis bredband på 0,5/0,5 Mbit/s som fungerar fint för enklare IT-tjänster.
– Då tänkte vi att har vi kostat på oss den här investeringen måste vi se till att hyresgästerna kan få nytta av den också. Och då bestämde vi oss för att dra igång något för 65-plusarna, berättar Anders Wesmander, IT-ansvarig.

Resultatet blev en introduktionskurs i IT för 20 deltagare, som med lånade surfplattor fick prova att söka information, betala räkningar och handla på nätet.

Dessutom fick de lära sig lite mer om vad man behöver för dator eller platta beroende på vilka behov man har.
– Första tillfället 2017 blev snabbt fullbokat och sedan har vi haft kursen tre gånger till. Deltagarna har tyckt att det har var spännande och bra och flera har frågat efter en fortsättningskurs, så vi funderar på det, berättar Anders Wesmander.

Förutom att kurserna förhoppningsvis kan hjälpa en del äldre Krokomsbor att ta sig över den höga tröskeln till IT-världen ser han dem som ett bra sätt att lära känna hyresgästerna bättre.
– Det var roligt att inte bara få träffa hyresgästerna när någon har problem eller är missnöjd med något utan även i ett positivt sammanhang.

Krokomsbostäders Sociala hållbarhetsarbete

Förutom samarbetet med Kvinnojouren och IT-kurserna arbetar Krokomsbostäder med en rad andra sociala frågor:

  • Satsning på att ta emot sommarjobbare och praktikanter från grundskolan, gymnasieskolan och Hermods.
  • Krav vid upphandlingar som underlättar för ungdomar och personer med svårighet att komma in på arbetsmarknaden att få jobb.
  • Introduktion för nyanlända.
  • Sponsring av föreningar, till exempel Krokom Dvärsätts IF och Alsens IF. Tillsammans med  de förstnämnda arrangeras Krokomsbostäders cup i fotboll. Företaget är också en av sponsorerna för Kluksfestivalen i Alsen.