Vad är det egentligen som händer i centrala Falun?

Tre huskroppar reser sig upp i en av stadens mest historiskt intressanta miljöer. Ryktet säger samtidigt att direktören från den teater som låg på området förr i tiden har återvänt till Falun för att ge historiska rundvandringar. Hur kan det komma sig att direktören för en teater som lades ned för 70 år sedan kan gå runt på stadens gator idag? Vi träffar Ulrika och Fredrik från Kopparstadens marknadsavdelning för att reda ut vad som är på gång.

Om du inte redan nu står i bostadskö är det läge att skriva in dig nu. - Illustrationen är ej identiskt med slutresultatet.

 

Ulrika hoppas ni ses den 27 oktober

När vi träffar Ulrika och Fredrik från Kopparstadens marknadsavdelning kommer de med lugnande besked. Det är inte så att Faluns tidigare teaterdirektör återuppstått för att regissera en sista föreställning.
– Vi förstår att det väckt många frågor när en teaterdirektör gått runt på stadens gator och ger en historisk guidning. Men nej, det rör sig inte om någon som går igen även om det hade varit spännande, utan en livs levande människa som behöver intressanta historiska händelser till en ny teateruppsättning. Direktören gjorde sin första guidning den 6:e september och kommer tillbaka den 27:e oktober då alla är välkomna att träffa denna förtrollande personlighet, berättar Ulrika.

 

 

Vem är teaterdirektören?
Ryktet gör gällande att det är en välkänd Falu-profil som nu blivit teaterdirektör, stämmer det?
– Jag kan varken säga ja eller nej på den frågan. De som kommer till Bobutiken vid Stora torget i Falun den 27:e får helt enkelt bedöma själva, säger Fredrik och ler. Men det finns bara 40 platser så det är bra om ni kommer i god tid.

Vad händer mer på eventet?
 – Du får information från oss på Kopparstaden om det unika bostadsprojektet förstås, se planritningar och fråga allt du undrar om hur boendet i Teatern kommer att bli. Dessutom kan du få hjälp att anmäla intresse till den lägenhet som passar just dig, säger Ulrika.

Känslan att bo i en helt ny lägenhet
Just det, det är alltså ett nyproduktionsprojekt från Kopparstaden som väcker all denna uppståndelse. Den teater som legat på marken fram till 1957 har gett bostadsprojektet sitt namn: Teatern. Projektet växer fram i tre huskroppar som bildar ett halvt kvarter mellan Engelbrektsgatan och Sturegatan. Genom att husen byggs längs gatorna skapas en lugn och mer skyddad innergård förklarar Fredrik.
– Då det varit brist på hyresrätter i centrum de senaste åren känns det fantastiskt kul att kunna erbjuda ett sådant här modernt boende mitt i Falun. De flesta lägenheterna är yteffektiva 2:or och 3:or med en god standard. Den där känslan att vara först med att flytta in i en lägenhet är mycket värd. För de som vill ha det lilla extra har vi dessutom 17 lägenheter med dubbla balkonger och egen bastu, säger Ulrika.

Klicka här för att läsa mer om lägenheterna, men också ta en rundtur i lägenheterna!

Innergården blir en oas i centrala Falun
Om du vill lyfta fram något som utmärker sig med kvarteret Teatern?
– Innergården kommer att bli otroligt fin. Det blir en liten oas i centrala Falun, med grönområde, uteplats och bänkar. Allt med fokus på avkoppling och umgänge. Sedan är förstås det centrala läget mitt i Faluns hjärta svårt att slå, samtidigt som vi också har det bekvämt med parkeringsgarage i källarplan. Och låt mig även återkomma till detta med att allt kommer vara sprillans nytt i din lägenhet, det är svårt att slå den känslan att få flytta in i en helt ny lägenhet, förklarar Fredrik.

Om du inte redan nu står i bostadskö är det läge att skriva in dig nu. Illustrationen är ej identiskt med slutresultatet.

Klicka här för att följa uppdateringarna från bygget!

Det är hög tid att du ställer dig i vår bostadskö

Intresseanmälan till lägenheterna släpps 22:a oktober
Om jag inte kan vänta till eventet den 27:e oktober med att få mer information då?
– Redan idag kan du såklart läsa mer om bostadsprojektet på vår webbplats. Den 22:a oktober släpper vi också alla lägenheter på webbplatsen så att du kan se alla individuella lägenheter. Då kan du anmäla intresse till maximalt tre lägenheter i taget. Precis som när det gäller våra andra bostäder så söker du med köpoäng som beror på hur länge du stått i vår bostadskö, förklarar Ulrika.

Om jag inte står i kön då?
 – Då är det hög tid att du ställer dig i vår bostadskö, säger Fredrik.

Här ställer du dig i bostadskön!

Men det här med teaterdirektören som går runt i Falun och gör en historisk rundvandring. Det är svårt att släppa det, är det inget skumt med det?
– Kom till oss den 27:e oktober så får du träffa teaterdirektören och hans skådespelare. Då lovar vi att du får lära dig ett och annat om Faluns historia, berättar Ulrika.

Är det alldeles säkert direktören inte går igen?
– Vem vet, ingenting går ju att vara alldeles säker på, avslutar Fredrik och Ulrika.