Renovering i ett gammalt hus – därför valde de helentreprenad

Martin och Annika i Leksand köpte sitt första hus för ungefär ett år sedan, ett gammalt trähus med timmerstomme som de föll för direkt. Men huset var över 100 år gammalt och den senaste renoveringen gjordes på 1960-talet, så det fanns en del att ta tag i för de nyblivna husägarna.
– Vi har alltid bott i lägenhet tidigare, så vi hade ingen erfarenhet av hus och renoveringar. Men vi blev förälskade i huset och såg verkligen potentialen, berättar Martin.

Renovering i ett gammalt hus - därför valde de helentreprenad

Planen var att de skulle bo in sig i det nyköpta huset under ett år eller två, för att sedan börja renovera i lugn takt. Nu har det gått mindre än ett år sedan de fick nycklarna till huset och de har redan totalrenoverat både kök och badrum. Vad hände egentligen?
– Ja, det blev inte som vi hade tänkt, säger Martin och skrattar. Vi hade ju en plan men det föll sig så att vi fick kontakt med Aubo Kitchn Dalarna och när vi insåg att vi kunde göra både kök och badrum på helentreprenad genom dem så bestämde vi oss för att dra igång så snabbt som möjligt, berättar Martin.

Vill du ha inspiration för bad eller kök? Titta här!

Därför valde de helentreprenad
En av de främsta anledningarna till att välja helentreprenad var att Martin och Annika skulle kunna jobba som vanligt under renoveringen, de ville helt enkelt undvika allt krångel en renovering kan innebära.
– Det var viktigt för oss att det skulle flyta på och eftersom vi inte hade någon erfarenhet av renoveringar så kändes det tryggt att låta Aubo Kitchn ta helhetsansvaret och ta in duktiga hantverkare till alla olika moment, förklarar Martin.

Men trots att de lät Aubo Kitchn ta helhetsansvar för renoveringen har Martin har ändå valt att vara delaktig under arbetets gång.
– Jag ville vara med så mycket som möjligt. Till slut sa min fru att jag kunde göra annat och låta arbetarna jobba på. Men jag har ju lärt mig massor så jag ångrar inte att jag var med så mycket som möjligt under renoveringen.

Martin har ett jobb som gör att han ofta kan vara hemma på dagtid, så det slutade med att han var på plats under nästan hela byggtiden.
– Jag var med och hjälpte till med det jag kunde, hålla upp, måtta in, städa. All rivning och städning har jag och min fru gjort själva, så enkla saker känns det ju onödigt att betala någon annan för att göra, säger Martin.

Han berättar också att han har lärt känna huset mycket bättre tack vare renoveringen. Att veta att jobbet är grundligt utfört ger en trygghet som både Martin och Annika sätter stort värde på.
– Vi har sågat upp timmerväggarna och tagit oss ända ner i grunden, det var jättekul att få se så mycket av huset. Jag kommer minnas det här resten av livet faktiskt. Nu vet vi att det är riktigt utfört och det är en stor trygghet för oss, säger han.

Läs mer: Det här kan vi hjälpa dig med!

”Vi ändrade planlösningen för att få ett mer praktiskt kök med mer ljusinsläpp”

Fackpersoner krävs
Kök och badrum stod först på prioriteringslistan för Martin och Annika och just den typen av renovering bör inga lekmän ge sig i kast med själva.
– Vi ville börja med kök och badrum och det ska fackmän göra. Det måste bli riktigt gjort och alla regler och krav måste uppfyllas för att försäkringen ska gälla, säger Martin.

Krångel
Även om arbetet har flutit på bra hela vägen så har det funnits några gupp på vägen. Tidigt upptäckte man att golvet behövde rivas upp, det skulle inte hålla för klinker.
– Vid första hembesöket nämnde de att det kunde finnas risk för att vi skulle behöva lyfta upp det gamla golvet och så blev det. Avståndet mellan reglarna var alldeles för stort, så det var bara att riva upp golvet, ända ner till torpargrunden. Det hade vi inte planerat för, men det gick faktiskt smidigare än man skulle kunna befara, berättar Martin.

Nytt kök
Hela det gamla köket blåstes ut. Planlösningen ändrades, plastmattorna ersattes med klinker med golvvärme och till och med en ny vedspis murades in.
– Det var en totalrenovering, vi gjorde i princip allt. Vi ändrade planlösningen för att få ett mer praktiskt kök med mer ljusinsläpp. Plastmattan byttes mot ett snyggt klinkergolv, all inredning är ny och den gamla vedspisen bytte vi ut mot en nytillverkad i gjutjärn.

Läs mer: Här kan du se bilder från tidigare projekt

Rekommenderar helentreprenad
Nu när arbetet är klart ser Martin och Annika tillbaka på en lyckad renovering. Att de valde helentreprenad ångrar det inte det minsta.
– Vi är väldigt nöjda med det beslutet. Det har flutit på bra och vi har sluppit mycket krångel tack vare att Aubo Kitchn tagit helhetsansvaret. De har varit suveräna att ha kontakt med, de problem som uppstått har vi kunnat reda ut på bästa sätt, det ska de ha all heder för, säger Martin.