Så tänkte de när de renoverade kök och badrum i sitt gamla hus

Martin och Annika har totalrenoverat både kök och badrum i sitt nyinköpta hus. Huset är över 100 år gammalt och senaste gången som kök och badrum blev renoverade var på 1960-talet. Nu var det alltså dags att ge huset ett rejält lyft, men innan allt föll på plats var det många saker att ta ställning till för de nyblivna husägarna.
– Det här är vårt första hus, så vi visste inte riktigt hur mycket arbete det skulle bli. Men vi förstod att det skulle bli mycket att ta ställning till. I efterhand är vi väldigt glada att vi valde helentreprenad, berättar Martin.

Så tänkte de när de renoverade kök och badrum i sitt gamla hus

Badrummet från 1960-talet skulle ut. Ett praktiskt och fräscht badrum skulle byggas istället. Martin och Annika som inte gjort någon större renovering tidigare tog det säkra före det osäkra och valde att anlita Kitchn Dalarna för hela arbetet.
– Vi valde helentreprenad, delvis för att vi då skulle få det klart mycket snabbare, men också för att det kändes tryggt att ge uppdraget till ett företag vi litade på, säger Martin.

De gamla rummen
Martin och Annika köpte huset mycket för att de helt enkelt tyckte om det. Det hade den där charmen som vissa hus har och som är så svår att sätta fingret på.
– Vi tyckte båda två att det kändes rätt helt enkelt, trots att vi förstod att det skulle krävas en del renovering, berättar Martin.

Men badrummet, som var från 1960-talet, bidrog inte till charmen.
– Det var i dåligt skick, den charm som kunde ha funnits där var bortsliten för längesen, så det var aldrig någon tvekan om att vi skulle renovera, säger Martin.

Den gamla bastun revs och inredningen gjordes om totalt

Blev helentreprenad
Badrummet skulle bli rymligt och praktiskt och även inkludera tvättstuga. Tidigt i processen tog de hjälp av Kitchn Dalarna.
– Först var de här och vi fick lite tips och råd, det är ju mycket att fundera på inför en så omfattande renovering. Dels materialval och inredning, men också alla regler man behöver ha koll på, berättar Jon på Kitchn Dalarna.

Till slut landade det i att Martin och Annika gav Kitchn Dalarna uppdraget att ta hand om hela renoveringen.
– Vi fick bra hjälp från början och kände att vi kunde lita på dem, det var avgörande. Sen blev det en bonus att de såg till att vi kunde bli klara med båda rummen mycket snabbare än vi hade trott, säger Martin.

 

Det nya badrummet
I badrummet ville Martin och Annika skapa så mycket yta som möjligt. Den gamla bastun revs och inredningen gjordes om totalt.
– Vi ville ha rejält med svängrum. Det fanns en gammal bastu i badrummet, den tog vi bort och fick några kvadratmeter till. Torkskåp, tvättmaskin och torktumlare bytte vi ut till nya maskiner som tar mindre plats, berättar Martin.

Genom att ersätta en del av de fasta skåpen med krokar blev badrummet ännu mer öppet.

Även i badrummet valde de att lägga in klinker och vattenburen golvvärme

– Vi ville som sagt skapa yta och inte ha massa skåp som står och samlar damm. Istället har vi mycket krokar att hänga saker på och två handdukstorkar och en utdragbar tvättlina.

Även i badrummet valde de att lägga in klinker och vattenburen golvvärme. Men att hitta rätt klinker var inte helt enkelt.
– Vi ville ha rustika, mörkgrå, plattor som skulle se naturliga ut. Det var en lång process innan de hittade exakt de plattor vi ville ha, men tillslut hittade de en leverantör som hade precis rätt klinker för oss. Det kan jag utan tvekan säga om Kitchn, de har verkligen gjort allt för att vi ska bli nöjda, säger Martin.

Martin och Annikas tips

  1. Utgå från din kunskap och erfarenhet. Ta inte på dig för mycket om du renoverar själv.
  2. Ta in fackfolk. Ta hjälp med att komma på de bästa lösningarna.
  3. Fundera på vad som är viktigast. Gör en lista utifrån prioriteringarna.
  4. När man väl tänkt igenom allt man vill göra kan man se vad man kan göra själv. Resonera med snickaren om vad du kan göra själv.
  5. Ta hjälp med att rita upp allt innan arbetet börjar. Det är en stor hjälp redan när man ska välja inredning och material.