Upplev den afrikanska savannen på bästa sätt

Har du drömt om att se den afrikanska savannen på nära håll? Och se djurens vandringar så som du innan bara sett i naturfilmer? Nu finns chansen att uppleva en riktig safari med lokala personliga guider. I samarbete med Kenzan Wildlife Safaris arrangerar Kenzan Tours safariresor fyllda av upplevelser på ett hållbart sätt.

Upplev den afrikanska savannen på bästa sätt

Utmaningen med safari är de enorma avstånden på den afrikanska savannen. Nationalparken Serengeti är exempelvis lika stor som Dalarna och Skåne tillsammans. För att se allt det djurliv du förknippar med Afrika krävs både planering och kunskaper. Ella Johanson Rustad på Kenzan Tours berättar mer.

”I Tanzania kan ni bo bekvämt i tältcamper på savannen. Tältcamperna flyttar med djurens vandringar för att du ska komma djuren så nära som möjligt. Det gör att ni oavsett tid på året kan få en safari med mindre restid och maximalt med tid att se djurliv. När man undviker onödiga resor minskas förstås belastningen på miljö och klimatet.”

Livet på savannen

Hur ser då livet ut när man bor i en tältcamp på savannen?

”Ni bor i stora fina tält med rejäla sängar. Campen sätts upp helt i det vilda utan staket runtomkring. I mässtältet äter ni frukost och middag, där duktiga kockar lagar lokalt inspirerad mat. Våra resenärer brukar ge mycket beröm för maten. Är det stjärnklart äter vi under stjärnorna och sedan sitter ni tillsammans vid en brasa på kvällen innan det är sovdags.”

Ella berättar att dagarna på safari planeras för att hinna se så mycket av djurlivet som möjligt.

Safari kommer från Swahili och betyder resa

”Under de tidiga morgonturerna har du möjlighet att se flodhästen som bara är uppe på nätterna. Även de stora kattdjurens jakt finns bäst chans att se i gryningen. Efter det åker ni tillbaka och äter en god varm frukost. Sedan åker ni ut med chauffören igen och är ute tills solen är på väg ned igen.”

Nyttan med en lokal guide

Hur dagarna under din safari skall läggas upp bestämmer du som resenär själv tillsammans med din chaufför.

”Våra chaufförer är otroligt kunniga och hittar i vildmarken utan GPS. Så de kan ge olika alternativ till er beroende på vilka djur eller vyer som ni vill se. I bilarna så har alla resenärer fönsterplats och god plats att stå. Många blir förvånade hur otroligt nära de kommer djuren. Du behöver inte teleobjektiv utan kan ta riktigt bra bilder med en mobilkamera. Vad gäller extraordinära upplevelser så är ett tips att åka luftballong i gryningen för att se allt djurliv under er.”

Hållbart resande

Varje safariresa har en mjukstart och mjuklandning. Innan ni åker ut till nationalparkerna bor ni första natten i en lodge med pool och alla bekvämligheter.

”Det är viktigt att ta det i etapper, det kommer att bli mycket åkande i jeep ändå. Lodgerna ni bor i ligger ofta i en kulturbygd såsom vid kaffeplantage. För oss är det otroligt viktigt att resandet är hållbart och sker på bra villkor för lokalsamhället. Därför lägger vi in minimumdricks i själva priset. Dessutom är vi noggranna med val av lodge och samarbetspartners att de skall ha ett hållbarhetsperspektiv.”

Missa inga erbjudanden: Följ vår facebook!

Sol och bad på kryddornas ö

Hur lång resa ska jag boka? Här är Ellas förslag att 4-6 dagar på safari räcker. Tack vare att tältcamperna flyttar med djurens vandringar behöver ni aldrig leta länge efter djur.

”Många vill boka en 2-veckorsresa. Då brukar vi föreslå att kombinera safari med en vecka på kryddornas ö Zanzibar. Där handlar allt om fantastiska badstränder, sol och läckerheter från havet. Efter alla intensiva upplevelser under safari så är mitt förslag att inte boka ett helt reseprogram på Zanzibar utan ge möjlighet till avkoppling och vila. Sedan finns det en spännande historia där med sin historiska slavmarknad också, men framförallt bara en helt underbar njutningsfull avslutning på ert äventyr i östra Afrika.”

När ska jag resa?

Safari i Kenya: augusti-september

Safari i Tanzania: oktober-mars juni-september

Vad är Big 5?

Big 5 kallas de mest eftertraktade djuren som alla vill se på den afrikanska savannen: noshörningen, lejon, leopard, elefant och afrikansk buffel.

Vill du läsa mer om Safariresor i Tanzania: https://www.kenzantours.se/tanzania/

Kontakta Kenzan Tours för mer information om Safariresor: Telefon 021-18 16 17