Guide: Här är de bästa löparskorna sommaren 2018

Nya löparskor är ett lika säkert sommartecken som att kunna gå barbent. Vi tipsar om skorna som kommer ta dig många mil.
Här är årets hetaste skonyheter för dam och herr – som du hittar i butik just nu.

Guide: Här är de bästa löparskorna sommaren 2018

Boosta löpningen i sommar med ett par nya löparskor! När du haft ditt par i ett år är det dags att köpa ett par nya. Då har dämpningen slitits ut så pass mycket att du riskerar ont i fötterna, benhinnor och knän. Om du har hittat ett märke och en modell som passar dig är det ofta smart att utgå från det du gillat tidigare. Men om du vill testa ett nytt märke, eller ska köpa ditt första par, finns det mycket som är bra att tänka på. För att underlätta för dig som ska köpa nya löparskor hjälper Intersport dig. I butiken kan du få hjälp av experter som analyserar dina fötter och ditt löpsteg och ser till att du hittar rätt skor för dig.
– Ett par nya löparskor ska kännas sköna på foten direkt. Men du får räkna med att det tar två, tre löprundor för foten att anpassa sig till den nya skon. Därför har Intersport en nöjd kund-garanti som innebär att du har 30 dagar på dig att testa din nya löparsko. Om du inte är nöjd får du komma tillbaka till oss så hjälper vi dig att prova ut en ny modell, säger Per Svensson, vice butikschef på Intersport Emporia i Malmö.

Trendigt med formsydda och lätta löparskor 
Precis som i modevärlden går det trender bland löparskorna, både i form och utseende. Nu till sommaren får de svarta skorna sällskap av ljusare färger, som vitt, korallfärgat, grått, silver och inslag av neonkulörer
– En annan trend är att skorna har blivit lättare och de flesta märken plockar bort sömmar fram på skorna och på sidorna för att skapa en formsydd känsla som minimerar skavsår och gör att skon sitter bättre på foten, säger Per Svensson.

På Intersport kan du hitta löparskor från bland annat Asics, Nike och Adidas. Ett märke som blivit allt mer populärt bland svenska löpare är det amerikanska märket Saucony.
– Deras skor är väldigt lätta och lite bredare i modellen, därför passar de ofta dig som har lite bredare fötter.

Hur viktigt är det att jag väljer skor utifrån vilket underlag jag springer på? 
– Det viktigaste är att du har en sko som är tillräckligt dämpad för underlaget. Utan en sko med rätt dämpning får du stötar och vibrationer som går upp i benhinnor, knä och höfter och då blir det ingen rolig löpning. Detta gäller inte för tävlingsskor som vana löpare har när de springer lopp, de är ofta tunnare och tajtare i passformen och anpassade för snabbare löpning, säger Per Svensson.

Här är 5 nya löparskomodeller för herr och dam som du måste testa :

Saucony Omni 16

Passar i synnerhet dig som har lite bredare fötter, låga fotvalv och behov av extra pronationsstöd En riktigt stabil, men ändå lätt och smidig träningssko, från löparskospecialisterna Saucony.

Ordinarie pris: 1 599 kronor.

Klicka hem Saucony Omni 16 för herr här
Klicka hem Saucony Omni 16 för dam här

Asics Gel-Kayano 25

Här är skon för dig som vill ha något utöver det vanliga förbättrad hälkappa för att få det lilla extra stödet runt hälen. En rymligare tåbox och ett nytt material i mellansulan: FlyteFoam Propel och FlyteFoam Lyte gör att skon blir oerhört skön att springa långa sträckor med en helt fantastisk respons. Skon passar för den som promenerar.

Ordinarie pris: 1 899 kronor.

Klicka hem Asics Gel-Kayano 25 för herr här
Klicka hem Asics Gel-Kayano 25 för dam här

Nike Air Zoom Structure 21

Det här är en modell för dig som söker en responsiv sko med bra stabilitet som du kan använda till de flesta löppassen. Materialet Dynamic Support i sulan ger mjuk fotisättning för varje steg och dämpningen gör övergången från häl till tå mjukare.

Ordinarie pris: 1 199 kronor.

Klicka hem Nike Air Zoom Structure 21 för herr här
Klicka hem Nike Air Zoom Structure 21 för dam här

Nike Air Zoom Pegasus 35

Löparskon Nike Air Zoom Pegasus 35 passar löpare på alla nivåer, oavsett om du springer regelbundet eller om du precis har kommit igång med löpningen. Den har en överdel i ventilerande mesh som släpper in luft och ger stöd åt foten utan att begränsa rörelsefriheten.

Ordinarie pris: 1 199 kronor.

Klicka hem Nike Air Zoom Pegasus 35 för herr här
Klicka hem Nike Air Zoom Pegasus 35 för dam här

Asics Nimbus 20 

Väldämpade Nimbus är en klassiker bland löparskor och passar dig som springer mycket. Vill du ha en neutral sko med mjuk skön dämpning men ändå bra respons i sulan är det här modellen för dig. Här får du en sko med låg vikt och hög komfort kilometer efter kilometer.

Ordinarie pris: 1 899 kronor.

Klicka hem Asics Gel-Nimbus 20 SP för herr här
Klicka hem Asics Gel-Nimbus 20 SP för dam här

Denna artikel är en annons med innehåll från Intersport. Artikeln är inte skriven av publicistens egen redaktion.

Advertisement