Experten: Så hittar du rätt löparskor för dig och din löpning

Har dina löparskor ett år på nacken? För att skona din kropp från skador är det i så fall dags att investera i ett nytt par. Här är allt du behöver veta för att hitta rätt skor för dig och din löpning!

Hur länge har du haft dina löparskor? Är de mer än ett år gamla är det dags att köpa nya. Foto: Shutterstock/IBL

Finns det något härligare än att löpträna en ljummen sommarkväll och svalkas av en lätt bris medan du springer i grönskan? Men den sköna joggingturen kan bli en smärtsam historia om dina skor är uttjänta. Löparskor är, precis som kondition, en färskvara. När du har haft dina trotjänare i ungefär ett år är det dags att köpa ett par nya.
– Det beror på att dämpningen i löparskorna blir stummare med tiden. Om du springer i gamla skor kan du drabbas av benhinneinflammation, knäproblem och att fettkuddarna under hälen trampas ut, något som gör väldigt ont. Så fort du känner att du börjar få minsta ont i dina benhinnor och knän när du springer är det dags att köpa nya löparskor, säger Per Svensson, vice butikschef på Intersport Emporia i Malmö.

Du får hjälp att hitta rätt löparskor 
När du ska investera i ett par löparskor vill du såklart ha den bästa modellen. Men vilken det är skiljer sig från person till person och avgörs av hur din fot är uppbyggd, vilket löpsteg du har, hur mycket du väger och på vilket underlag du främst kommer att springa på. På Intersport görs en noggrann undersökning av dina fötter och hur du springer för att du ska kunna hitta den bästa skon för just dig.
– Vi gör en analys av dina fötter för att se hur du belastar din fot. Fotanalysen visar om du behöver ha en sko med mycket eller mindre stabilitet. Under tiden vi gör analysen intervjuar vi dig om din löpning – vilka underlag du främst springer på, hur långa sträckor du springer, om du tränar inför ett lopp eller motionsjoggar. Allt det påverkar vilken typ av sko du behöver.

Välj löparskor efter funktion – inte utseende 
När du köper löparskor ska du välja modell utifrån funktion och hur de känns på foten – inte satsa på de som du tycker är finast.
– Dina fötter bär upp hela kroppen och det är viktigt att de får rätt stöd när du springer så att du minimerar risken för skador eller felbelastningar, säger Per Svensson.

Och välj inte heller löparskor utifrån det lägsta priset. Pengarna du sparar kan du få betala igen i form av smärta i fötter, knän och leder.
– Är du ingen van löpare har du oftast inte det bästa löpsteget. Då är det värt att investera en lite större slant i skorna eftersom du då får skor med rätt dämpning och anpassning efter dina fötter.

Kan jag köpa min vanliga skostorlek när det gäller löparskor? 
– Ofta behöver du gå upp en halv till en hel storlek. Det beror dels på att många modeller är små i storlekarna och dels på att fötterna både sväller och glider lite i skorna när du springer. Vi brukar rekommendera kunden att ha mellan fem och åtta millimeter till godo framme i tårna för skönast löpkänsla.

Borde jag ha fler än ett par löparskor? 
– Ja. Det är bra att ha ett par lite tunnare skor för kortare löpsträckor och ett par mer stabila skor för långpassen. Tänk bara på att köpa skor som är ganska lika i modellerna. Eftersom foten vänjer sig vid en typ av sko kan det bli stor omställning om du varierar mellan två helt olika skomodeller, säger Per Svensson.

Du behöver ofta springa några gånger med dina nya löparskor innan fötterna vant sig – men det innebär inte att skorna ska skava och klämma. ”Nya löparskor ska kännas extremt bekväma, nästan som att du inte har någon sko på foten”, säger Per Svensson. Foto: Shutterstock/IBL

Du får testa dina nya löparskor i 30 dagar
När du har köpt ett par löparskor på Intersport har du 30 dagar på dig att testa skorna. Skulle du av någon anledning inte vara nöjd med ditt val tar du bara med dem till butiken och får hjälp att prova ut ett nytt par som passar dig bättre. Helt gratis.
– Du som kund ska känna dig extremt trygg när du köper skor hos oss. Med skor som sitter bra och som du inte får ont av blir det roligare att springa! säger Per Svensson.

Tre mångsidiga skor för dig som motionsspringer

Saucony Guide Iso

En lätt och stabil sko som passar många löpare. ISOFIT-designen skapar ett dynamiskt system genom att anpassa sig till fotens form och rörelse. Ren löparglädje i ett par skor!

Ordinarie pris: 1 599 kronor.

Klicka hem Saucony Guide Iso för herr här.
Klicka hem Saucony Guide Iso för dam här.

Asics GT 2000 6

Den sömlösa ovandelen i mesh ökar ventilationen och låter foten andas under intensiva pass. Nytt för den här modellen är att mellansulan har två lager – och gör löprundan ännu mer behaglig. Det undre skiktet är gjort i FlyteFoam och det övre i SpevaFoam – tillsammans ger lagren en skönt sviktande dämpning samtidigt som det minskar slitaget på sulan.

Ordinarie pris: 1 499 kronor.

Klicka hem Asics GT 2000 6 för herr här.
​Klicka hem Asics GT 2000 6 för dam här.

Adidas Solar Boost

De här mångsidiga löparskorna är designade för en komfort som håller hela löpturen. De har en ovandel som omsluter foten för kompressionsstöd, och en flexibel yttersula som anpassar sig efter just ditt steg. Boost-dämpning är responsiv och återger energi i varje steg du tar.

Ordinarie pris: 1 499 kronor.

Klicka hem Adidas Solar Boost för herr här.
Klicka hem Adidas Somar Boost för dam här.

Tre snabba skomodeller för dig som tävlar och springer lopp

Saucony Kinvara 9

På grund att skon är både lätt och responsiv har den blivit en omtyckt sko för snabbare pass. För dig som är en van löpare är dämpningen är tillräcklig även för längre distanser. Det gör Saucony Kinvara 9 till en mångsidig och sko fylld med löparglädje som passar många olika typer av pass.

Ordinarie pris: 1 499 kronor.

Klicka hem Saucony Kinvara 9 för herr här.
Klicka hem Saucony Kinvara 9 för dam här.

Adidas Adizero Adios

En lätt tävlingssko som passar för distanser mellan halvmaraton upp till maraton beroende på hur pass van löpare du är. Boost-sulan ser lite ut som frigolit och består av ett plastmaterial som är bra på att lagra energi när det trycks ihop för att sedan ge tillbaka energi i varje steg.

Ordinarie pris: 1 499 kronor.

​Klicka hem Adidas Adizero Adios för herr här.
Klicka hem Adidas Adizero Adios för dam här.

Nike Free RN 2018

Free-skorna är lite tunnare skor och designade för att träna upp dina fötter och stärka muskulaturen. Passar dig som vill låta fötterna jobba på ett naturligt sätt när du springer kortare pass. Upplev den sköna frihetskänslan i stegen!

Ordinarie pris: 1 499 kronor.

Klicka hem Nike Free RN 2018 för herr här.
Klicka hem Nike Free RN 2018 för dam här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Intersport. Artikeln är inte skriven av publicistens egen redaktion.

Advertisement