Iggesund Paperboards produkter gör skillnad för klimatet

För många är fabriken i Iggesund förknippad med rykande skorstenar som spred dålig lukt över gamla E4:an när man passerade genom samhället. Men det är inte bara E4:ans sträckning som ändrats, även Iggesunds Bruk har uppgraderats rejält och är i dag ett fint exempel på hur traditionell industri kan leda vägen mot ett hållbarare samhälle. Nyligen rankades Iggesunds Bruk till högsta nivå, guld, av internationella miljöanalysföretaget Ecovadis för sitt hållbarhetsarbete och fabriken fick resultat som placerar den bland de allra bästa i branschen. Dessutom efterfrågas den kartong som tillverkas på bruket allt mer som ett mer hållbart alternativ till plastförpackningar.

Johan Granås kommer presentera delar av företagets hållbarhetsresa på lunchseminariet innan galan. Foto: LINDSTEN/NILSSON

Hållbarhetsfrågorna är verkligen är centrala för Iggesund Paperboard. Därför står företaget i år bakom priset Årets hållbarhetsföretag på Hylla Hudikgalan i maj.
– Vi är övertygade om att ökat fokus på hållbarhet gör lokala företag mer framgångsrika och dessutom gör Hudiksvall ännu mer attraktivt som ort att leva, verka och bo på. Vi ser själva tydliga exempel på det i kontakter med våra kunder och i vår rekrytering där hållbarhetsarbetet väger tungt. Vi vill puffa näringslivet i Hudiksvall ett steg i den riktningen och har därför valt att instifta priset Årets hållbarhetsföretag som ett sätt att lyfta fram förebilder, skapa uppmärksamhet och dialog, berättar Therese Rahm, ansvarig för internkommunikation och kundbesök.

Det är viktigt att minska världens enorma användning av plast, och här spelar våra produkter en viktig roll.

Iggesund Paperboard tillverkar kartong som används till förpackningar inom till exempel elektronik, kosmetika, läkemedel och livsmedel. Kundlistan innehåller många kända varumärken, Apple och franska kosmetikamärket Chanel är bara två exempel.
– Det är viktigt att minska världens enorma användning av plast, och här spelar våra produkter en viktig roll, säger hållbarhetschef  Johan Granås.
– I stället för att använda oljebaserad plast som förpackningsmaterial visar vi hur man kan använda vår kartong och ändå få en mycket fin och funktionell förpackning, helt baserad på förnyelsebara resurser.

Vill du har mer inspiration kring hållbarhet så kan du läsa vår kundtidning här

Som exempel tar han en nyligen utförd studie gällande förpackning av glödlampor. Det ena exemplet är en lampa väl förpackad i hård, nästan ogenomtränglig, plast, medan det andra exemplet är en liknande förpackning tillverkad helt i kartong.
– Den oberoende studien visade att den plastförpackade lampan hade hundra gånger så högt klimatavtryck jämfört med den i kartong, säger Johan. Det är en massiv skillnad, lägger han till.

Klimatavtrycket gällande förpackningarna på dessa två likvärdiga glödlampor skiljde avsevärt.

Exemplet är drabbande särskilt med tanke på att den plastförpackade lampan säljs av ett företag i miljardklassen med varuhus världen över. Johan menar dock att vi egentligen bara behöver besöka närmaste matvarubutik för att mötas av eländet.
– Öppnar man ögonen och tittar lite kritiskt på det man lägger i sin varukorg så inser man snabbt att det finns onödiga plastförpackningar överallt. Skillnaden mellan plast (som baseras på olja) och kartong (framställd av trä från skogen) är stor, förklarar Johan. Olja är en ändlig fossil råvara, ej nedbrytbar och som vid förbränning därtill ger högt klimatavtryck jämfört med papper som naturen klarar av att bryta ned.

Behöver ni förpackningar till era produkter och vill att de ska vara hållbara och snygga – här kan du få inspiration!

Vid anläggningen i Iggesund tar man ofta emot studiebesök från hela världen, gäster som vill veta mer om företagets hållbarhetsarbete. Många är boendes i storstäder och ovana vid närhet till skog och mark så bara mötet med skogen blir en upplevelse som trollbinder. Therese berättar bland annat om toppchefen som under ett besök lämnade in mobilen, lånade en kanot, paddlade ut i en intilliggande sjö och lade sig ner för att tanka livskvalité.

Therese Rahm, är ansvarig för internkommunikation och kundbesök på Iggesund Paperboard.

Iggesund Paperboard erbjuder alltså klimatsmarta produkter av hög kvalité, men hur arbetar fabriken med sina egna utsläpp? Många av oss kommuninvånare är ju uppvuxna med synen av de bolmande skorstenarna i fjärran. I dag genomsyras hela produktionskedjan av ett strikt hållbarhetstänkade, i allt ifrån en säker arbetsmiljö, till utsläpp ifrån produktionsanläggningen och hållbara transportlösningar.
– Hållbara transporter kommer att vara en viktig del för att ytterligare minska vårt klimatavtryck, berättar Therese.

Vilka krav ställer Iggesund Paperboard på pristagaren Årets Hållbarhetsföretag?
– För att bli nominerad till Årets Hållbarhetsföretag kommer juryn titta på flera parametrar. Det ska vara ett företag som har en hållbar affärsidé av industriell natur, aktivt jobbar för minskad negativ miljöpåverkan samt präglas av engagemang och nytänkande i hållbarhetsfrågor i stort, säger Johan Granås. Johan kommer presentera delar av företagets hållbarhetsresa på lunchseminariet innan galan. Vem vill inte veta varför Apple valt Iggesund till sin partner inom hållbarhet och innovation?!

Och den som köpt en biljett till kvällens festligheter har självklart en produkt närproducerad hos Iggesund Paperboard.

Studiebesöken på Iggesunds bruk börjar i skogen.

Iggesund Paperboard – en del av Holmenkoncernen

Kontaktuppgifter:
Adress: Iggesund Paperboard
825 80 Iggesund

Telefon: +46 650 – 280 00
Mail: info@iggesund.com

Vill du läsa mer om oss  så kan du göra det här!

Om du är mer nyfiken på våra tankar kring  hållbarhet så vill vi tipsa om vår blogg med fokus på just detta, här är några av våra senaste inlägg: