”Den som jobbar med mat ska också ta ansvar för sitt matsvinn”

Livsmedel ska inte slängas. För klimatets skull och för ekonomins.
– Här i butiken jobbar vi aktivt varje dag för att minimera matsvinn, säger Annika Gustafsson på ICA MAXI, Vasa Handelsplats i Södertälje. Och det gör vi genom att detaljplanera inköp, äta snart märkning, skänka bort och återbruka.

ÅRETS HÅLLBARA MATBUTIK. – Det sporrar oss att vi är en av butikerna som är nominerade i år, säger Annika Gustafsson, hållbarhetsansvarig på ICA MAXI, Vasa Handelsplats i Södertälje. Bakom nomineringen står White Guide, Green och WWF.

Det går faktiskt att göra miljöskillnad genom att sluta slänga mat.
– Mest svinn sker faktiskt i konsumentledet. Upp till 6000 kronor kan en tvåbarnsfamilj spara per år genom att sluta slänga mat, samtidigt som man gör en miljöinsats, säger Annika Gustafsson hållbarhetsansvarig på ICA MAXI, Vasa Handelsplats. Men självklart måste matbutikerna också ta sitt ansvar.

”Ät snart-märkningen är suverän”

Det gör man på ICA MAXI, Vasa Handelsplats i Södertälje.
– Just i dagarna blev vi nominerade till ”Årets hållbara Matbutik 2018” av White Guide, Green som är en konsumentguide med syfte att lyfta fram den svenska dagligvaruhandelns arbete med miljö och hållbarhet. Det är ett kvitto på att vi jobbar rätt.

Med hjälp av tekniska styrsystem och en stor portion erfarenhet planeras butikens inköp minutiöst.
– Inköpsplanering är en viktig del i att minimera matsvinn. Oftast lyckas vi riktigt bra. Men ibland märker vi att en vara inte säljs som förväntat och när utgångsdatum närmar sig märks varan med ”Ät Snart”, samt i samband med detta sänker priset på varan, säger Annika och fortsätter:

– Vi vill att livsmedel ska ätas. Det är bra ur miljösynpunkt. Framförallt gäller det mejerivaror och kött som är livsmedel där det plöjts ner stora resurser för att producera.

Läs mer: Här hittar du våra aktuella erbjudanden! 

”Ät snart”-märkningen lyfter anledningen till att köpa varan. Den idén kom från början av ICA MAXI, Vasa Handelsplats handlare Jonas Berg.
– Det är snart 8 år sedan. Idag finns märkningen i hela branschen. Det är förstås lite extra kul att vi var först. Och som konsument gör man en fin insats för miljön.

Annika fortsätter:
– Kött och chark som inte säljs före utgångsdatum fryser vi in. En gång i veckan hämtas det av den hjälporganisation som vi har avtal med.

Svårast att helt svinnkontrollera är frukt och grönsaker som blivit fula.
– Självklart undviker vi att köpa in för mycket. Men trots det blir en del som behöver slängas. Det återbrukas som biobränsle.

Läs mer: Om vår Frukt- och Gröntavdelning 

ICA MAXI, Vasa Handelsplats är Svanenmärkt och internt arbetar butiken intensivt med hållbarhetsarbete.
– Vi sorterar sopor minutiöst och städar miljövänligt. Vi har också nyligen installerat 5000 kvadratmeter solcellspaneler på taket. Inget som krävs enligt Svanenmärkningen eller som syns för våra kunder. Men solcellerna ger ström motsvarande årsförbrukningen för 150 antal villor.

I ICA MAXI, Vasa Handelsplats miljömål ligger att befinna sig i framkant också när det gäller EU:s nya regler om köldmedium i kylar och frysar.
– Reglerna gäller från 2023 men vi påbörjar utbytesarbetet i butiken redan i år. En stor investering som är nödvändig ur miljösynpunkt, säger Annika och fortsätter:

– Värmen från kylaggregaten kommer därmed att kunna återvinnas på ett nytt sätt. Och planeras bli butikens enda uppvärmning framöver, avslutar Annika Gustafsson, butikschef och hållbarhetsansvarig på ICA MAXI, Vasa Handelsplats.

ICA MAXI, Vasa Handelsplats 3 tips för att slippa matsvinn hemma

  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i ny maträtt eller frys in.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåpet.
  •  Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum. Ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.