Här hjälps personal och kunder åt att tänka på klimatet

Laddplatser på kundparkeringen, matkassar av sockerrör och ett smidigt sätt att stoppa matsvinnet. På ICA Kvantum Nacksta i Sundsvall hjälps personalen och kunderna åt att skapa en klimatsmart butik.
Äpplen och päron skickas till Sundsvalls musteri för att bli till egen must som säljs i butiken. Stora bilden: Stf. butikchef Ann-Sofie Svensson och och Dung van Nguyen som jobbar på frukten visar att Ica Kvantum Nacksta är en miljöcertifierad butik. På ”Rädda varan”-hyllan ges kunderna en chans både att spara pengar och att göra en insats för klimatet.

Äpplen och päron skickas till Sundsvalls musteri för att bli till egen must som säljs i butiken. Stora bilden: Stf. butikchef Ann-Sofie Svensson och och Dung van Nguyen som jobbar på frukten visar att Ica Kvantum Nacksta är en miljöcertifierad butik. På ”Rädda varan”-hyllan ges kunderna en chans både att spara pengar och att göra en insats för klimatet.

Sedan två år tillbaka är Ica Kvantum Nacksta en miljöcertifierad butik. Ställföreträdande butikschefen Ann-Sofie Svensson berättar att det ligger väl i linje med den miljömedvetenhet som butiken har haft redan långt tidigare.

– Det här blir ett kvitto för oss själva att det vi gör för miljön är rätt saker. Samtidigt är det en trygghet för våra miljömedvetna kunder att veta att vi regelbundet blir kontrollerade och att vi säkerställer att vi har ett visst sortiment av miljö- och ekoprodukter.

Butiken är också noga med att kunna erbjuda lokala varor som kött från Torpshammar som styckas i butiken, butiksmald köttfärs, chark och olika produkter från Västernorrlandsgården samt öl från Allsta bryggeri, Bröderna Bommen och tomater från Peckas tomater (Härnösand).

Ett område där personal och kunder hjälps åt är att hålla nere matsvinnet i butiken

Ett område där personal och kunder hjälps åt är att hålla nere matsvinnet i butiken. Ann-Sofie Svensson förklarar att det kan vara svårt att alltid köpa in rätt mängd färskvaror. Här gäller det för de hyllansvariga att i god tid, när det fortfarande är marginal till bäst före-datum agera.

Ibland hamnar varorna på ”Rädda varan”-hyllan där varor med kort datum säljs till reducerat pris. För kunderna blir det en chans både att spara pengar och att göra en insats för klimatet. Andra varor förädlas i butiksköket och säljs som färdigmat.

– Vi har även koll på frukten. Ibland har vi skickat äpplen och päron till Sundsvalls musteri så att vi sedan har kunnat sälja vår egen must i butiken. Frukt kan ju börja se tråkig ut på utsidan långt innan den är dålig inuti, säger Ann-Sofie Svensson.

Läs mer om ICA Kvantum Nacksta och deras miljösmarta butik.

Hon upplever att personalen har varit lätt att få med sig i arbetet och att butikens ansträngningar uppskattas av kunderna.

– Det är många som vill bidra och en av våra stora uppgifter är att underlätta för kunderna att göra de klimatsmarta valen.

Flergångskassen Veggio gör det möjligt att skölja av frukten inne i kassen.
På ”Rädda varan”-hyllan ges kunderna en chans både att spara pengar och att göra en insats för klimatet. Sandra Eriksson Hellström, säljledare på frukt och grönt-avdelningen visar flergångskassen Veggio som gör det möjligt att skölja av frukten inne i kassen.

Ett evigt diskussionsämne i klimatdebatten är vilken typ av matkasse man ska köpa.

På ICA
ICA Kvantum Nacksta har man gjort det enkelt och erbjuder en rad olika bra alternativ. I fruktdisken finns miljöpåsar och den populära flergångskassen Veggio, som erbjuder sköljning av frukten inne i kassen. I kassan finns plastkassar gjorda på sockerärter eller återvunnen plast samt flergångskassar. Kanske bär några av kunderna ut sina matkassar till elbilar som står på laddning vid någon av kundparkeringens laddplatser.

– Även företagsbilen går på el, säger Ann-Sofie Svensson och berättar att handlaren Tomas Aronsson alltid har varit väldigt miljömedveten.
Inte sällan går miljötänket och ekonomin hand i hand. När nya regler för köldmedel i livsmedelsbutikernas kylar och frysar börjar gälla vid årsskiftet 2019–2020 är butiken redan förberedd och omställd.

– Jag vet att för andra butiker väntar en omfattande omställning som kommer att innebära en stor kostnad, säger Ann-Sofie Svensson.

Fakta

ICA Kvantum Nacksta

Adress: Axvägen 1, Sundsvall

Telefonnummer: 060-646260

Hemsida: https://www.ica.se/butiker/kvantum/sundsvall/ica-kvantum-nacksta-10824/start/