Så mår dina ögon – Holmquist Optik ger dig hela bilden

Du har förmodligen koll på din synskärpa, men vet du hur dina ögon mår? I en ögonhälsoundersökning undersöks hela ögat och optikern kan upptäcka olika ögonsjukdomar och hjälpa dig som har torra ögon.

Så mår dina ögon - Holmquist Optik ger dig hela bilden

Vi blir fler i Sverige som blir allt äldre. Under de senaste 50 åren har antalet personer över 45 år ökat från cirka 3 miljoner till 4,5 miljoner – och med åldern ökar risken för ögonsjukdomar. Grå starr, grön starr och åldersförändringar i gula fläcken är diagnoser som många har hört talas om. En ögonhälsoundersökning kan upptäcka dem i god tid.
– De flesta är vana vid att gå till optikern för en kontroll av synskärpan men på Holmquist Optik erbjuder vi också ögonhälsoundersökningar säger Magnus Holmquist, vd och ägare till företaget hans farfar grundade 1955.

Vid undersökningen tittar vi på hela ögat, från hornhinnan via linsen och hela vägen in till näthinnan

Upptäcker de vanligaste ögonsjukdomarna
Ögonhälsoundersökningen kan upptäcka de vanligaste ögonsjukdomarna – grön starr och åldersförändringar i gula fläcken. Man ser också om det finns grå starr som är en vanlig åldersförändring som ger en grumlig lins. Glaukom, eller grön starr, drabbar synnerven med synfältsbortfall som följd. Ofta spelar ett högt ögontryck roll i denna sjukdom.

– Det är extra viktigt att kontrollera sina ögon om man har nära släkt som har glaukom eftersom det kan finns en ärftlighet, säger Magnus.
Åldersförändringar i gula fläcken eller AMD (Age related macular degeneration) drabbar det centrala seendet.

– Vid undersökningen tittar vi på hela ögat, från hornhinnan via linsen och hela vägen in till näthinnan. Vi gör en ögonbottenfotografering och undersöker näthinnans olika skikt med OCT, mäter ögontryck och synfält, berättar Magnus.

Mycket skärmtid kan ge torra ögon
Vid undersökningen passar optikern även på att prata lite om skärmanvändning. När vi tittar länge på en skärm blinkar vi inte lika mycket som vanligt, vilket lätt resulterar i torra ögon. Torra ögon går att behandla med bland annat ögondroppar, men det är också viktigt att ta pauser från skärmen. Det finns även specialglas som skyddar ögonen från det blå ljuset som skärmarna avger.

Läs mer om våra glas för en modern livsstil.

Han rekommenderar att personer över 50 år gör en ögonhälsoundersökning vartannat eller vart tredje år, oavsett om man bär glasögon eller inte.
– Ett besök hos oss på Holmquist Optik handlar inte bara om glasögon eller kontaktlinser utan om hela ögonhälsan

Ett besök hos oss på Holmquist Optik handlar inte bara om glasögon eller kontaktlinser utan om hela ögonhälsan

Ögonhälsoundersökning
Optikern kan upptäcka förändringar i ögonen innan du själv märkt något. Optikern kan också svara på de frågor du har om ögonhälsa.

Detta ingår i en ögonhälsoundersökning:

  •           Undersökning av ögats yta och lins.
  •           Mätning av trycket i ögat.
  •           Ögonbottenfotografering med kontroll av gula fläcken, synnervsutträdet och blodkärlen.
  •           OCT-undersökning. Mätning av näthinnans olika lager.
  •           Mätning av synfältet.
  •           Kontroll av tårarnas kvalitet för vidare behandling av eventuellt torra ögon.
  •           Kontroll av ögats motorik, om det exempelvis föreligger en skelning.
  •           Kontroll av glasögonstyrkor.

Här kan du boka en ögonhälsoundersökning! Eller ring oss så hjälper vi dig 019 – 174650

Fakta Holmquist optik

Grundat: 1955.

Kuriosa: Startades av Magnus Holmquists farfar och butiken på Kungsgatan vid Stortorget är idag Sveriges största optikerbutik. Holmquist Optik har tillhört Synsam sedan 1970-talet.

Anställda: 37 medarbetare i två butiker (Centrum och Marieberg), varav 15 optiker.

Tjänster: Glasögon, linser, synundersökningar, ögonhälsoundersökningar, laseroperationer, linsoperationer, nischade produkter (sport- och företagsglasögon).