Så här blir dina glasögon en tillgång när du sportar

Sportglasögon passar dig som har en aktiv livsstil. Oavsett om du är motionär eller tävlar på elitnivå. – Rätt glasögon hjälper dig till exempel att läsa puttlinjen korrekt eller välja rätt spår vid cykling i terräng. Även bågarna är anpassade för att tåla fysisk aktivitet, säger Gabriel Dalstad sportansvarig på Holmquist Optik Synsam i Örebro.

Så här blir dina glasögon en tillgång när du sportar

Det finns specialgjorda sportglasögon för nästan alla sporter.

– Det har varit en enorm utveckling på sportglasögon de senaste åren, fortsätter Gabriel. Det finns lösningar som är anpassade för nästan alla sporter och miljöer. Allt från löpning i elljusspåret hemma till bergsklättring i Nepal eller dykning i Stora Barriärrevet.

Missa inget: Följ vår facebook!

Gabriel själv sportar en hel del och har jobbat med sportglas under flera år.

– Sportglasögon sitter stadigt trots att du blir svettig och varm. De skyddar även dina ögon. Både mot den skadliga UV-strålningen men också mot yttre påverkan som grenar i skogen eller stenskott vid landsvägscykling.

Själv har Gabriel inget eget behov av synkorrigering i sina glasögon. Det är däremot fullt möjligt att göra sportglasögon med styrka som är anpassade efter ditt synbehov. Lars Eriksson, optiker på Holmquist Optik reder ut begreppen.

– I sportglasögon kan vi idag korrigera nästan alla synfel, säger han. Glasen är utformade för att ge ett fritt synfält och vi kan också optimera färgen i glasen för maximal funktion.

”Det här var som att gå från svartvit TV till färg-TV”

Det innebär att du som golfare får en lins som inte förvränger synuppfattningen.

– Det är viktigt att glasen inte snedvrider synintrycket. Till exempel att golfbollen faktiskt ligger där den ser ut att göra, säger Lars. Det är numera möjligt genom avancerad tillverkningsteknik av de kupade glasen. Det finns till och med progressiva glas som är optiskt anpassade för olika sporter.

Holmquist Optik Synsam är Sveriges största optikerbutik med ett brett sortiment av sportbågar och solglasögon från ledande varumärken.

– Sportglasögon sitter stadigt trots att du blir svettig och varm. De skyddar även dina ögon. Både mot den skadliga UV-strålningen men också mot yttre påverkan som grenar i skogen eller stenskott vid landsvägscykling.

– Solglasögon är idag en personlig accessoar som ska visa vem du är samtidigt som de ska skydda våra ögon mot UV-strålning, säger Pernilla Orrfält inköpare. Alla solglasögon hos oss ger ett hundraprocentigt skydd mot den skadliga strålningen.

Här kan du boka tid för synundersökning samt se våra öppettider.

Hon fortsätter:

– Den sportiga trenden gäller även för solglasögon. Det blir en hybrid mellan sport- och solglasögon. Idag får man gärna sticka ut lite, färger som orange och rosa trendar liksom spegelglas.

Kombinationen mellan optimal optik och smart funktion gör att efterfrågan på sportglasögon ökar. Det är Gabriel, Lars och Pernilla överens om.

– Förr var det inte möjligt rent optiskt att optimera synskärpan i kupade glas, säger Lars Eriksson. Idag har vi möjligheten att anpassa glasen till dina ögon och till den aktivitet du utövar. Kom in till oss på Holmquist Optik på Kungsgatan eller Marieberg Galleria så får vi visa dig de nya möjligheterna till förbättringar i din aktiva livsstil.