Heta Utbildningar lockar unga till Härnösand – 88 procent av eleverna får jobb direkt

Vill du jobba inom teknik, hållbarhet och miljö? Välj då Heta Utbildningar i Härnösand!
88 procent av eleverna som tog yrkeshögskoleexamen hos oss 2022 fick jobb direkt.
– Här blir teori till praktik, säger Håkan Ölund, Enhetschef Yrkeshögskolan Heta Utbildningar.

Vill du skaffa dig en utbildning som är mycket efterfrågad, är du intresserad av att arbeta med varierande och intressanta arbetsuppgifter? Då är utbildningen Drifttekniker kraft och värme något för dig. Som drifttekniker jobbar du med att driva, underhålla och reparera teknisk utrustning för produktion och distribution av värme, elkraft och kyla.

På Härnösands Energitekniska Arena (HETA) har vi under lång tid utbildat personal inom industri- och energisektorn. På senare år med extra fokus på förnybar energi och energieffektivisering.

Heta Utbildningar verkar inom två områden, yrkeshögskoleutbildningar och uppdragsutbildning till företag. Utbildningarna handlar till största del om energiteknik men vi har också några YH-utbildningar inom andra områden.

Våra yrkeshögskoleutbildningar vänder sig till dig som har en gymnasieexamen och vill gå vidare med en yrkesinriktad utbildning. Du läser på distans och varvar hemstudier med LIA (lärande i arbete – en praktikform), och så kallade inneveckor.

Driftingenjör, stadsodlare och kyl- och värmepumptekeniker – läs mer om Heta Utbildningar här

Läser du utbildningen till drifttekniker Kraft & värme kan du exempelvis arbeta som drifttekniker inom energi, kraftvärmeverk, ångpanna och vattenverk.

Inneveckorna gör du på Härnösands Energitekniska Arena (HETA) – en unik studiemiljö. Med komplett och totalintegrerat labb och fullutrustad maskinhall för energi och industri erbjuder vi en studiemiljö som är unik för Sverige och som har få motsvarigheter i Skandinavien.
– Här blir teori till praktik. Du kan köra energiomvandlande utrustning med olika turbiner, förbränningsutrustningar samt värmepumpar, kylmaskiner, sol-el och fastbränsle – allt under samma tak, säger Håkan Ölund, Enhetschef Yrkeshögskolan Heta Utbildningar.

Funderar du på att flytta till Härnösand och Höga Kusten? Läs mer här

Läser du utbildningen till ingenjör VVS och energi med 3D CAD-, BIM- och solenergikompetens kan du till exempel arbeta som VVS-ingenjör med solenergikompetens, CAD-ritare, installationsingenjör och byggledare.

Enhetschef  Håkan Ölund igen:
– Du tränar i allt från små enkla labbmiljöer till kommersiell skala, berättar han.

LIA, lärande i arbete, hjälper dig att skapa kontakter direkt med arbetslivet, och många gånger leder LIA-platsen till anställning när du tagit din examen.

I Härnösand kan du bo i stadskärnan, i lugna stadsnära bostadsområden eller på landsbygden – läs mer här

Tycker du om att jobba utomhus, möta människor och bidra till en hållbar utveckling? Då är Stadsodlare en utbildning för dig. Hållbar matproduktion kommer att vara en av framtidens viktigaste utmaningar att lösa, att korta transportvägarna och föra ihop produktion och konsument. Vi behöver öka förståelsen för både ekologi, hållbara ekosystem och mat med bättre näringsinnehåll.

Var ser du din framtid?

● Certifierad kyl- och värmepumptekeniker: Bli en viktig pusselbit för framtidens klimat och miljö. Bidra med miljövänliga och hållbara lösningar som på sikt kan hjälpa till att begränsa den globala temperaturhöjningen.

● Driftingenjör Elkraft: Det finns ett stort behov av nya tekniska lösningar, som smarta nät och mikroproduktion för att möta de växande kraven. Här kan du vara med och påverka energiomställningen!

● Drifttekniker kraft och värme: Dagens utvecklingsmöjligheter med nya tekniska landvinningar och miljökrav gör att denna bransch erbjuder möjligheter till ett utvecklande och spännande yrkesliv.

● Ingenjör VVS och energi med 3D CAD-, BIM- och solenergikompetens: Framtidens byggnader ska vara miljöanpassade och självförsörjande på energi. Behovet av ingenjörer som kan planera för effektiv värme, ventilation och sanitet (VVS) i nya fastigheter är stort.

● Stadsodlare: Hållbar matproduktion kommer att vara en av framtidens viktigaste utmaningar att lösa, att korta transportvägarna och föra ihop produktion och konsument. Vi behöver öka förståelsen för både ekologi, hållbara ekosystem och mat med bättre näringsinnehåll. Håller du redan på med småskalig odling och vill expandera är utbildningen perfekt.

Läs mer och ansök senaste den 15 maj på www.hetautbildningar.se

Fler utbildningar i Härnösand hittar du på https://campusharnosand.se/