Gränsfors Bruk – Unikt besöksmål där tradition möter nutidens puls

På vissa platser förenar sig historia och tradition med nutiden på ett fullständigt självklart sätt. En sådan plats är Gränsfors. Tryggt förankrad längs en slingrande å i norra delen av Hälsingland, vilar en industri- och hantverkskultur som funnits i över hundra år.

Gränsfors Bruk – Unikt besöksmål där tradition möter nutidens puls

Längs ån genom Gränsfors har kvarnar, kakelugnsmakare, bryggeri, sågverk, smedjor och mycket mera haft sin verksamhet. Idag finns två av de fina hantverksindustrierna fortfarande kvar i full verksamhet, och Gränsfors Bruk är en plats som i högsta grad lever, där historiens vingslag bidrar till nutidens puls.

– Vi har tusentals besökare varje år, och ett av våra mål är just att förmedla vidare den gamla kunskapen och traditionen som smidet innebär genom våra produkter – och förstås att ge dem som besöker oss en unik upplevelse, säger Emma Carlsson, marknadsansvarig på Gränsfors Bruk.

Företaget har ägnat sig åt unik hantverksproduktion sedan 1902, och erbjuder idag guidade turer i yxsmedjan för den som vill se hur det smids, slipas, härdas och skaftas yxor. Alltid på ett traditionellt och hållbart sätt. En kombination av noga utvalt material, kunniga medarbetare och mycket kärlek resulterar i unika hantverk av hög kvalitet, som håller länge och inte tär på miljön.

Läs mer om Gränsfors Bruks produkter här.

– Samtliga yxor som produceras vid Gränsfors Bruk är handsmidda. Alla ackord är borttagna och smeden kan därigenom lägga mer tid på att smida en bra yxa, vilket resulterar i att inget onödigt efterarbete behövs. Det bästa vi kan göra för miljön är att tillverka få kvalitetsprodukter som håller länge, ta mindre av naturens resurser och minska förbrukning av råvaror och energi. Till våra yxor använder vi återvunnet stål, vegetabiliskt garvat kromfritt läder och träskaft av hickory. Allt detta kan återvinnas, berättar Emma.

Vill du gå en av Gränsfors Bruks kurser? Klicka här!

Förutom tillverkning och en fabriksbutik, finns även ett yxmuseum med över 2000 yxor från golv till tak. Under sommarhalvåret finns en restaurang, ett café och för den som vill prova på anordnas det hantverkskurser i smide och timring.

– Smideskurserna har blivit populära och är något som passar de flesta, då de finns i olika svårighetsgrader. Många som kommer hit uppskattar den vackra naturen och lugnet som finns här. Det enda som hörs är det dova ljudet från smedjan, säger Emma.

Läs mer om vårt Café och Museum här