Yxfabriken i Gränsfors en totalupplevelse som levererar

Ett självklart resmål i sommar är Gränsfors yxfabrik i norra Hälsingland. En besöksnäring i kombination med en hantverksproduktion där handsmidda yxor har tillverkats i över hundra år. En yxa från Gränsfors Bruk andas kvalité och tradition utan prutmån på miljö- och hållbarhetstänk.
Större delen av yxorna går på export, vilket kan ha bidragit till att flera hälsingebor missat denna pittoreska turistpärla. Men vem som helst, större eller mindre sällskap välkomnas till bruket för att se hur det smids, slipas, härdas och skaftas yxor.

Yxfabriken i Gränsfors en totalupplevelse som levererar. Foto: Gränsfors Bruk

”Här tillverkar vi yxor utifrån gammal kunskap men med minsta möjliga miljöbelastning”, Emma Carlsson. Foto: Gränsfors Bruk

Bara resan ut till Gränsfors längs slingrande vägar genom vårt böljande landskap förbi ängar och djupa skogar tar dig bort från vardagsstressen. Redan på uppfarten möts du av det rytmiska dunkandet från smedjan, ett ljud som pulserat i bygden likt ett aldrig tystnade andetag i generationers generationer.
Här tillverkar vi yxor utifrån gammal kunskap men med minsta möjliga miljöbelastning. Yxorna består av 100 procent återvunnet svenskt stål och eggskyddet av svenskt giftfritt vegetabilgarvat läder, berättar marknadschef Emma Carlsson.

 Det är mycket passion i det här yrket

Förutom tillverkning och fabriksbutik med yxor och andra lokalt producerade varor, finns här ett yxmuséum. Här får besökaren följa yxans form och användningsområden genom århundranden.

Inne i smedjan råder full aktivitet där starka händer bearbetar det hettade stålet med pulserande slag under hög precision. Med stor yrkesskicklighet, som många gånger ärvts från smed till smed på plats, formas varje yxa.
Hettan från det glödande stålet är mäktig och respektingivande, men det inte bara stålet som glöder härinne.

Hettan från det glödande stålet är mäktig och respektingivande, men det inte bara stålet som glöder härinne. Foto: Gränsfors Bruk

Vill du veta hur tillverkningen går till? Klicka här!

– Det är mycket passion i det här yrket. Varje yxa är unik och skickligheten hos medarbetaren är avgörande för den höga kvalité vi är kända för. Smedens signering borgar såväl för yxans kvalité, som för smedens hjärta och stolthet.

Gränsfors Bruk tar emot besökare året om. En besöksnäring som lämpar sig lika bra för en dagsutflykt som för en längre vistelse med övernattning i någon av de stugor som finns på området. Sommartid erbjuds viskvällar samt bastubad med dopp i den intilliggande ån. Vill man tillverka en egen yxa finns smideskurser och sommartid även timringskurser. Under sommarhalvåret hålls Restaurang Augustas öppet och mitt emot yxfabriken ligger krukmakeriet, ett annat anrikt företag.

Läs mer om våra kurser här 

Vi som jobbar här brinner för våra produkter. Vi är stolta över att visa att det faktiskt går att bedriva lönsam tillverkning enligt gamla traditioner i Sverige. Den upplevelsen vill vi dela med så många som möjligt, säger Emma Carlsson som själv lever som hon lär. Utflykterna i skog och mark brukar bli många. Självklart ligger en handsmidd yxa från Gränsfors Bruk nedpackad i ryggsäcken.

Text: Agneta Wallner

Gränsfors Bruk

  • Grundades 1902
  • Belägen i Gränsfors mellan Hudiksvall och Sundsvall
  • Anställda ca 30 stycken
  • Årligen produceras cirka 80 000 yxor för hand
  • 30-tal olika yxmodeller tillverkas inom fem kategorier: skogsyxor, klyvyxor, timring- och slöjdyxor samt historiska yxor.
  • Ett av världens ledande varumärken i sin bransch
  • Ca 90 % exporteras till länder såsom USA, Canada, Tyskland, England och Japan
  • Läs mer om Gränsfors Bruk här!