Glas(s) i solen med Norrlands bästa utsikt

Den anrika Restaurang Grankotten är efter en ny tillbyggnad tillgänglig för sundsvallsbor och turister varje dag året om. Familjen Steringer berättar om sina planer för Sundsvalls extra vardagsrum som passar lika bra för utflykten med barnen som bröllopsfesten.

Glas(s) i solen med Norrlands bästa utsikt

Historien om Restaurang Grankotten tar sin början 1897 då Sundsvalls Turistförening uppförde en byggnad på Norra stadsberget. Under de senaste 30 åren har Restaurang Grankotten varit en plats som många vänder sig till hela livet. Tack vare den nybyggda vinterträdgården har Restaurang Grankotten nu möjlighet att hålla öppet för allmänheten även när de har större bokningar i huset.

– Så som det sett ut tidigare har vi fått tacka nej till andra besökare när vi haft större grupper inbokade. Vi finns här för arrangemang kring livets alla viktigaste ögonblick. Vår ambition har hela tiden varit att bli mer tillgängliga och välkomna besökare årets alla dagar vilket känns jättekul. Vi vet att många trivs otroligt bra uppe hos oss och alla är välkomna oavsett om det är för fika, middag eller bara en glass i solen. Många förknippar oss med större arrangemang som vi självklart fortfarande har med allt från dop, studentskivor, bröllopsfester eller födelsedagskalas. I år har vi faktiskt redan haft två 100-årskalas till och med. Vi vill vara ett extra vardagsrum för alla sundsvallsbor berättar ägaren Ulf Steringer.

Det som man kanske inte förstår om man inte varit där är de otroligt stora ytor som Restaurang Grankotten har. Med den nya vinterträdgården och dess takterrass finns det plats för alla.
– Vårt hus är på 1000 kvadratmeter fördelat på olika stora salar, vilket gör att vi kan ta emot mindre sällskap som ändå kan få önskad avskildhet. Den här flexibiliteten är en otrolig styrka, oavsett om det är en familjemiddag, utflykt med en käraste eller en afterwork med företaget. Vi har plats för alla.

Här kan du boka bord hos oss

Norrlands bästa utsikt 140 meter över havet
Något som gör Restaurang Grankotten unikt är läget 140 meter över havet och ändå bara 10 minuters promenad ned till Sundsvalls centrum.
– Om det inte är Sveriges häftigaste utsikt så har vi definitivt Norrlands häftigaste utsikt från vinterträdgården och takterassen. Tack vare vårt höga läge har vi sol från morgon till kväll. Är det bara en fin dag så finns det inte många bättre platser att sitta på säger Ulf.

Restaurang Grankotten är samtidigt så mycket mer än bara ett fantastiskt läge. Den kvalitet som deras mat har är väl känd i Sundsvall.
– Vi har ett jättestarkt kockteam och är glada över all den beröm som vi får för maten. Redan nu kan vi tipsa om att ni absolut inte ska missa Norrlands största julbord och att vi dessutom för första gången kommer att ha öppet på julafton med tomte och traditionell julsläde. Vi försöker alltid göra det lilla extra för våra besökare. Nu i sommar kommer vi att ha en lång rad aktiviteter som inte får missas. Allt från allsång, DJ, musikquiz och grillkvällar. Eller varför inte bara sitta på takterrassen och hänga tillsammans med vännerna i kvällssolen? Under fotbolls-VM visas även alla intressanta matcher i festvåningen. Till hösten satsar vi på skaldjur, vilt och gourmetkvällar mm. Vi avrundar året med en stor nyårsfest i hela huset med nyårsskål och panoramautsikt över fyrverkerierna från takterrassen vid tolvslaget.

Här hittar du veckans lunch

En linbana från stadsberget till Folkets Park?
Hur ser då framtidsplanerna ut för Sundsvalls extra vardagsrum?
– Vi vill fortsätta utveckla Restaurang Grankotten till en attraktion utöver det vanliga och på sikt även komplettera verksamheten med några hotellrum. Och varför inte sätta upp en linbana som ansluter området till Folkets Park? Varför ska Sundsvall vara sämre än Barcelona och andra storstäder där gondoler förenar turistattraktioner med centrala staden? En bana skulle samtidigt innebära en starkt förbättrad tillgänglighet för alla rörelsehindrade, gamla och barn och full access till berget. Oavsett när ni kommer att kunna åka linbana till Restaurang Grankotten så ser vi fram emot en underbar sommar tillsammans med alla sundsvallsbor samt turister från ung till gammal avslutar Ulf och Mia Steringer på Restaurang Grankotten.