Så enkelt målar du huset med enbart två strykningar

Alla villaägare vet att om man ska måla om huset så kostar det både pengar och tid.

Men genom att välja rätt färg till jobbet så räcker det med enbart två strykningar.

– Färgen Carat ger en suverän täckförmåga. Två strykningar räcker på både nytt och tidigare målat trä, säger Fredrik L´Estrade på Golv Ettan i Sundsvall.

Fredrik L´Estrade ger tips när du skall måla om huset.

Det finns många fördelar med att välja rätt färg när du ska måla om ute, oavsett om det gäller hus, räcken eller staket. Carat från Caparol är en färg som Golv Ettan i Sundsvall rekommenderar för jobbet.

– Fördelarna med Carat är flera. Färgen hjälper till att hålla rent ytan, den stöter aktivt bort smuts och föroreningar. Den innehåller också ett unikt skydd mot både alger och mögel, säger Fredrik L´Estrade.

Färgen är givetvis vattenburen och fri från lösningsmedel och passar utmärkt på ytor som utsätts för hård fukt- och väderbelastning.

– Färgens självrengörande effekt hjälper vita hus att hålla sig vita. Huset ser helt enkelt nymålat ut längre.

Men räcker det verkligen med endast två strykningar?

– Det är styrkan med Carat. Bästa möjliga resultat med minimal arbetsinsats. Hur många vill egentligen måla huset längre än nödvändigt. Så roligt är det ändå inte, säger Fredrik L´Estrade med ett leende.

Hög täckförmåga och det faktum att färgen innehåller en penetrerande olja som tränger in och skyddar träet bättre än vanlig grundfärg. Därför behövs det ingen separat grundfärg.

– Färgen går att bryta i hundratals olika kulörer och kan målas med pensel, rulle eller spruta, säger Fredrik L´Estrade.

Läs mer: Det här kan Golv Ettan hjälpa dig med

 

Så gör du för att måla om en tidigare målad träfasad:

  1. Börja alltid med att täcka in buskar, rabatter, fönster och ytor nära träpanelen som du inte vill få färg på.
  2. Tvätta fasaden noga med en fasadtvätt som tar bort smuts och fett och samtidigt mattar ned underlaget så att du får bra fäste för den nya färgen. Om du drabbats av alger och mögel på fasaden ska du dessutom behandla med medel som desinficerar underlaget. Använd skyddsglasögon och gummihandskar när du tvättar.
  3. Skrapa bort eventuell lös färg och slipa bort eventuellt gråträ ned till friskt virke.
  4. Täta sprickor i fasaden med Caparol Akrylatfog.
  5. Följ rekommendationer om grundmålning och torktider på den målarfärg du valt. Tänk på att färgskiktets tjocklek har stor betydelse för hur länge ditt hus är skyddat. Måla alltid två skikt för ett jämnt och varaktigt resultat.

Så gör du för att måla en ny träfasad:

Ny träpanel ska täckas med målarfärg så fort som möjligt. Solens UV strålar bryter på ett par veckor ned de yttersta fibrerna så att färgen får sämre fäste. Det bästa är om du målar virket en gång innan du sätter upp det. Skydda fönster, buskar, plattor och andra ytor som du inte vill skall stänkas ner.

  1. Följ rekommendationer om färgåtgång och torktider på den målarfärg du valt. Behandla med Grundolja på ändträ, skarvar, vid sprickor runt spikar och på andra utsatta ytor.
  2. Följ rekommendationer om grundmålning och torktider på den målarfärg du valt. Tänk på att färgskiktets tjocklek har stor betydelse för hur länge ditt hus är skyddat. Två skikt räcker alltid, även på omålat trä.