Här är hemligheten bakom ett rent och hållbart altandäck

Med över 35 år på marknaden så är Golv Ettan i Sundsvall något av ett landmärke då det kommer till golv och vägg.

Nyckeln till framgång är, och har alltid varit, bra produkter.

– Vi har alltid varit noga med att välja hållbara kvalitétsprodukter, säger Fredrik L´Estrade på Happy homes Golv Ettan.

Här är hemligheten bakom ett rent och hållbart altandäck

Nu har många redan påbörjat att tvätta altanen och kanske till och med börjat olja den på nytt inför säsongen. Det finns dock en hel del saker man bör tänka på inför underhållsarbetet – oavsett om det är ett nybygge eller underhåll. Det är framför allt två saker man bör ha i åtanke. Att tvätta riktigt och att använda en premiumolja.

Som grund gäller det att använda en riktig bra mögel- och tralltvätt, det är a och o för att få ett hållbart resultat över tid. 

Fredrik L´Estrad, Golvettan, vet hur du tar hand om altandäcket på bästa sätt.

– Det finns många som använder till exempel såpa för tvätt, men det är lite som att fuska med spacklet när man sätter upp ny tapet. Grundarbetet är otroligt viktigt för ett gott slutresultat, förklarar Fredrik L´Estrad

Som exempel kan nämnas altandäck där golvet blir svartare år efter år.

– Det är mögel och smuts som inte tvättas bort ordentligt. Jape® är ett märke som tar bort detta ordentligt. Vi har bland annat Prickfri® som är mot mögel och Trä-rent® som är för själva tvätten. Kort sagt, var noga med tvätten, säger han.

När det är dags att applicera oljan så är det viktigt med att använda rätt trallolja.

– Här kan man faktiskt säga att man får det man betalar för. Undvik den billigaste träoljan och välj istället en bra premiumolja, säger Fredrik 

Läs mer: Här hittar du Fredrik och Golv Ettan

Viktigt är att se över är oljans torrhalt som finns angiven på burken och som inte bör vara under 35 procent. En billig olja skyddar och bevarar inte trallen i samma utsträckning som en premiumvariant.

– Sedan måste man såklart jobba in det ordentligt och torka bort eventuella “sjöar” av olja som uppstår.

Känner man sig fortfarande osäker så är personalen på plats i butiken experter och kan berätta mer. Det finns även möjlighet att få hjälp med att utföra arbetet.

Till sist, har du något sista tips för ett gott resultat för den som gör det själv?

– Var noga med att köra hela plankor åt gången och undvik kanter där det kan bli dubbelstrykning för att undvika ovälkomna linjer. Man kan med fördel stryka flera plankor åt gången, säger Fredrik L´Estrade.