Inglasad altan gav sommarhuset ett extra rum för alla årstider

Björn Eklund med sambon Katarina och döttrarna Signe, Elsa och Saga bor till vardags på Björktjära i Bollnäs, men har sommarhus i Undersvik med ett fantastiskt läge precis vid Orsjön.
  • 1/3

    Björn Eklund är riktigt nöjd över inglasningen och hur jobbet sköttes.

  • 2/3

    Här kan man sitta, nästan oavsett väder, och njuta av utsikten och lugnet.

  • 3/3

    Det finns öppningsbara partier på alla tre kanter, vilket gör att altanen kan brukas även under varma sommardagar.

-Min farmor och farfar förvärvade gården här ovanför för länge sedan och styckade av några tomter under femtio-sextiotalet. När jag för drygt tio år sedan började fundera på att bygga ett fritidshus så fick jag möjlighet att köpa loss denna fastighet som jag sedan byggde ett nytt fritidshus på och en gäststuga som disponeras gemensamt av mig och förra ägaren.
— I tio år har vi spenderar somrarna här och även många helger under vinterhalvåret, berättar Björn.

-Vi byggde en gäststuga med en altan på tomten, där faster Eva som tillbringar stor del av sin tid utomlands kan komma hem och vila ut, så det var främst på hennes initiativ vi började prata om en inglasning av altanen.

Gäststugan är ett kompakt boende med ett sov loft, men har en härlig rymd upp till taknocken i köksdelen som leder ut till altanen. En inglasning skulle bli en förlängning av stugan och ge mer utrymme.
— Man skulle slippa tränga ihop sig inne i stugan och jag och Eva hade pratat om en inglasning av den altanen ett tag. Jag tycker att det är superkul att bygga själv så det var min tanke från början, berättar Björn.

Björn började kolla runt för att leta prisvärda glaspartier.
— Man tror tyvärr att det ska vara billigare att handla via alternativ på nätet, så jag började kika där. Men nästan alla inglasningar har ett standardmått, vilket hade inneburit att jag hade fått bygga om delar av altanen för att få det att funka.
— Då såg jag en annons där Urban, Ulf och Micke var med. Urban känner jag sedan tidigare, men hade jag inte sett honom i annonsen hade jag inte på samma sätt kopplat ihop honom med Glasmästar´n.
— Så jag slog dem en signal och Urban sa att han gärna kom upp och tittade så att jag kunde få ett prisförslag, berättar Björn.

Läs mer: Det är en myt att det inte går att byta fönster på vintern

Det visade sig att Glasmästarn´n måttanpassar sina glaspartier så det behövdes bara göras några småjusteringar på den befintliga altanen, samt att priset inte alls blev dyrare än via nätleverantörerna.
— Det var inget att fundera på! Antingen skulle jag behöva bygga om och lägga ner tid på att göra det själv eller så skulle jag anlita duktiga hantverkare som dessutom anpassade glasen till de mått som det skulle vara.
— Men jag brukar vilja ha koll och se så att allt går rätt till, så när Urban ringde och sa att de hade fått glasen och undrade om det var okej att de åkte upp när jag själv satt i Stockholm blev jag lite nervös, skrattar Björn.
Helt i onödan visar det sig.
— När jag kom hem var det färdigt, så det gick väldigt fort!

Vad var det bästa med att anlita Glasmästar´n för jobbet?
— Många saker! De är serviceinriktade ut i fingerspetsarna, man har verkligen förtroende för dem. Det var inga problem att låta dem åka ut fastän vi inte var på plats.
Att anlita lokala hantverkare har många fördelar, något som Björn håller med om.
— Blir det något strul eller om man har några frågor så finns de till hands. Vi hade en jättebra dialog före, de kom med många bra infallsvinklar och informerade om hur jobbet skulle löpa. Det blev mycket bättre än om jag hade gjort det själv! Erkänner Björn.
— Vi är supernöjda med både inglasningen och Glasmästar´n.

Eftersom familjen är här mest sommartid så valde de inte att sätta in isolerglas eller isolera golvet, men tycker att altanen utan problem kan utnyttjas fastän det är minusgrader ute.
— Det är enkelt att värma upp och man förlänger verkligen sommaren, tycker Björn. I år när sommaren var riktigt risig så var det toppen med en inglasad altan!
— De gjorde ett sådant bra jobb att vi kommer att anlita Glasmästar´n både till att sätta in isolerglas i källarvåningen på Björktjära och till en bastu som vi håller på och bygger där, avslutar Björn glatt.

Läs mer: Det här kan Glasmästar´n hjälpa dig med!