Det är en myt att det inte går att byta fönster på vintern

Vintern är en tid då många upptäcker att de har dåliga fönster som släpper in kyla, blåst och skapar kallras. Det är en seglivad myt att du måste vänta med din fönsterrenovering till våren eller sommaren på grund av snö, slask eller kyla. Många vet inte att 35 procent av värmen läcker ut genom vanliga gamla kopplade fönster, och att den siffran kan halveras med enkel fönsterrenovering.
Under vintertid kan Glasmästar´n ta sig an jobbet utan lika lång väntetid.
Det finns alltså ingen anledning att vänta till våren, minska elräkningen redan den här vintern!
  • 1/3

    Kent Westin är väldigt nöjd över renoveringen av deras fönster.

  • 2/3

    Kent visar de nya listerna som sitter runt de fasta glasen

  • 3/3

    Med fasta fönster blir glasytan större och du får ännu mer ljusinsläpp.

Kent och Måna Westin bor på Granberg i Bollnäs. Fönstren på huset var i behov av renovering då de var hårt åtgångna av sol och vind.
— Vi ville passa på att göra det innan Måna går i pension vid årsskiftet. Tanken var att vi skulle göra det själva först, vi skulle skrapa och måla om alla fönster i somras, berättar Kent.
Att köpa helt nya fönster, med nya karmar var inget alternativ.
— Eftersom vi har tegelfasad hade det blivit en sådan dyr kostnad.
Kent och Måna hade redan ifjol sommar bytt ut fönstren i vardagsrummet till isolerglas, vilket de var väldigt nöjda över.
— Vi ville se om det blev någon skillnad, och det blev det! De där stora fönstren, säger Kent och pekar, läckte ut mycket värme. När man närmade sig altandörrarna kände man hur det blev kallare.

När de såg över energibesparingen de kunde göra och arbetstiden de skulle slippa lägga ner både på att renovera bågarna själva men också tiden de skulle vinna i att slippa öppna och putsa fyra fönstersidor gjorde att valet föll på att sätta in isolerglas i resten av huset också.
— Vi såg en annons från Glasmästar´n med ett erbjudande, som gjorde att vi slog till.

Läs mer: Björn Eklunds fick hjälp av Glasmästar’n med sin inglasade altan, på vintern

När jobbet väl gjordes upplevde Kent att det gick väldigt smidigt.
— Det gick väldigt fort! Eftersom vi satte fasta fönster på de flesta ställen så slapp vi jobbet med att renovera bågarna. Det blev bara lite småpill, säger Kent.
Fasta fönster ger också mer fönsteryta. Då plockar Glasmästar´n bort den gamla bågen och alla beslag. Sedan listar de fast den nya fönsterkassetten i den befintliga karmen. Om man väljer många öppningsbara fönster men ändå vill slippa renovering och målning av bågarna så är det något som Glasmästar´n också kan fixa.
— Det gick så fort, så man skulle utan problem kunna göra det här på vintern, säger Kent. De var här i omgångar under tre dagar, men då var en av gångerna på grund av mig, skrattar Kent. Jag tog på mig att fixa lite saker kring källarfönstren och det blev lite mer jobb än jag trodde. Då gjorde de hela huset och även garaget, säger Kent.

Läs mer: Vad kan Glasmästar´n hjälpa dig med!

Om fönstren ska vara öppningsbara tar Glasmästar´n med sig fönstren för att göra jobbet på plats i verkstan. Då sätts det upp skivor av kanalplast så att kunden får behålla en del av ljusinsläppet samt att det håller kylan ute. Kanalplasten har faktiskt bättre u-värde än många av de gamla kopplade fönstren. Det innebär att man under renoveringstiden får ett oförändrat inomhusklimat.
— Vi hade kanalplast där altandörren i sovrummet sitter och det var inga problem med kyla, berättar Kent. — Jag brukar göra mycket själv, så jag hängde över axeln på dem i början för att se så att det blev bra. Men de gjorde ett riktigt bra jobb, de är väldigt duktiga, intygar Kent.
— Vi är jättenöjda och tycker att det blev kanon!