Glasberga Sjöstad – “Platsen där man bor blir viktigare”

Camilla Gramner och Albert Boqvist, Urban Village, berättar om sina planer i området.

Företaget är en av flera bostadsutvecklare i den nya stadsdelen Glasberga Sjöstad.

Albert Boqvist och Camilla Gramner, bostadsutvecklare i Glasberga Sjöstad

Det är en solig men en lite kylslagen eftermiddag i början av maj. Strax utanför Södertälje, i Glasberga Sjöstad, är det febril aktivitet. Ute på förskolans gård är det full fart på alla lekande barn, några mammor promenerar i solen med sina barnvagnar och njuter av vårens första riktiga solstrålar och en bit bort är byggnadsarbetare i färd med att avsluta dagens arbete.

– Vi valde Glasberga Sjöstad för det stämmer väl överens med hur vår vision för ett bostadsområde ska se ut, det är en blandning av det urbana och det lantliga. Det ska vara nära till stadspuls, service och kommunikationer och det ska finnas gott om plats för naturligt umgänge med grannar, och barnens lek, berättar Camilla Gramner.

Camilla förklarar vidare att i samband med förtätningen av städerna bryr sig människor mer om sitt närområde och de som lever i den närmiljön.

– Ju mer städerna växer, desto mer flyttar vi på oss. Vi åker långt till arbete och skola. Så platsen där man bor kommer bli mer betydelsefull, på många sätt.

Läs mer: Glasberga Sjöstad – en ny stadsdel

När Camilla och Albert gör planer för hur deras område ska utformas visualiserar utifrån de människor som kommer att leva på platsen. Man tar ett helhetsgrepp om sina hus och dess närområde. Trivsel och gemenskap löper som en röd tråd genom hela området med smarta planerade gemensamhetsytor, lek- och grillplatser och gångstråk.

– Vi vill som bostadsutvecklare ge människor möjlighet att skapa en tillvaro de trivs i. Det är i dagliga möten med varandra som ger förutsättningar för ett positivt socialt samspel. Vi skapar färdiga miljöer som ger möjlighet till detta, beskriver Albert Boqvist.

Om människorna mår bra där de bor, så finns förutsättningar att den sociala gemenskapen till grannar också blir bra.

När hela Glasberga Sjöstad är fullt utbyggt kommer det finnas möjlighet till olika boendeformer i området, allt från lägenheter till radhus och fristående villor. Varje delområde utvecklas var för sig men det finns tydliga strukturer och planer för att allt ska få ett genomtänkt helhetsintryck.

– Det finns en sådan bra tanke kring gestaltningen av området. Det har vi tagit fasta på när vi skapar vårt bostadsområde. För oss är det viktigt att det harmoniserar med Glasberga Sjöstads vision. Det kommer att göra att våra bostäder smälter in i både de befintliga områdena och de som byggs runt omkring. Att det finns en helhetstänk för området tror vi kommer att vara värdefullt för de som bor här så småningom. Det kommer att se väldigt fint och sammanhängande ut, förklarar Camilla Gramner.

Läs mer: 7 tips när du ska bygga hus

Glasberga fylls dagligen på med nyinflyttade. Här finns ett naturligt umgänge mellan grannarna. Det märks att familjerna trivs. Det gör att Urban Village planerade bostadsområde känns som en naturlig del av den nya stadsdelen Glasberga Sjöstad.