En gammal garageport kan vara en farlig plats

Har du en gammal garageport? Då kan olyckan lura runt hörnet.
Varje år inträffar olyckor och dödsfall med gamla portar. Utöver den hemska upplevelsen kan det vara så illa att hemförsäkringen inte gäller. Har du barn eller barnbarn kan det vara värt att tänka till lite extra kring hur säker din garageport är.

En gammal garageport kan vara farligare än du tror.

– Det finns uppskattningsvis 9 000 garageportar i Gävleborg som är så gamla att de inte längre är säkra. Livslängden på en port är i regel mellan 25 och 30 år. Trä murknar, metall rostar och en dag är olyckan framme. Gamla vipportar med oskyddade fjädrar, är den största säkerhetsrisken, säger Anders Lif som driver Garageportexperten i Gävle och fortsätter; de var vanliga under både 1970- och 1980-talet.

Anders budskap är att vara proaktiv – byt ut din port i tid för att undvika skador. Fjädrarna kan gå sönder av slitage eller lossna på grund av att infästningen släpper. Olyckor sker även med anledning av okunskap om hur mekanismen fungerar. Det finns otaliga exempel på svåra skador så som utslagna tänder, brutna ben, klämskador och även dödsfall.

– Det är en våldsam kraft i fjädern. Ska man ta bort en gammal garageport bör man anlita en fackman som kan göra det på ett säkert sätt, säger Anders.

Kontakta Garageportexperten i Gävle

– Det är en våldsam kraft i fjädern. Ska man ta bort en gammal garageport bör man anlita en fackman, säger Anders Lif.

Förutom de fysiska skadorna som olyckor kan orsaka kan det även uppstå stora kostnader för skador på egendom.

– Det är garageägaren som är ansvarig om en olycka inträffar. Om porten inte klarar dagens säkerhetskrav kan det vara så illa att hemförsäkringen inte täcker skadorna i garaget eller på bilen.

– Beställ en översyn av porten, istället för att låta det gå så långt att det händer en olycka. Kontakta gärna oss om du har en port som du är osäker på. Vi gör kostnadsfria hembesök, säger Anders Lif.

Är din garageport en risk för barnen?

För många aktualiseras ett portbyte när barn eller barnbarn börjar bli några år. Då hamnar ofta skrymmande leksaker som trampbilar och cyklar i garaget.

– Det bästa och säkraste är en modern takskjutport med automatik. Den går långsamt upp och ner, och har klämskydd i karmen. Skulle någon komma i vägen så stannar motorn. Det är vad vi sätter in hos de flesta i dag, säger Anders Lif.

Garageportexperten är expert på säkerhet och har behörighet att bygga och CE-märka installationen på plats enligt maskindirektivet. Det är en extra trygghet att veta att port och motor fungerar tillsammans. Allt för att du som kund ska få en säker och funktionell garageport som följer gällande lagstiftning.

Läs mer på Garageportexperten.se

I Gävleborgs län ingår alltid följande i våra populära portpaket:

  • Hembesök med måttagning och konsultation
  • Nedmontering och bortforsling av den gamla porten
  • Anpassning av öppningen med nytt smygvirke
  • Montering av ny garageport och garageportsmotor
  • Städning och generösa garantier